ДПС иска затвор за расова омраза в медиите. Преглед на националния печат

Падна забраната кметове да са партийни лидери, пише "Дума". Кметовете на общини да могат да бъдат и партийни лидери, реши парламентът вчера. Със 122 гласа "за", 13 "против" и 28 "въздържали се" депутатите подкрепиха на първо четене промяната в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с която отпада забраната кметовете да са и партийни лидери. Поправката е внесена от независимия депутат Мария Капон, а при обсъждането й беше подкрепена от депутати от управляващите и от опозицията.
Според председателя на парламентарната комисия по местно самоуправление Ремзи Осман промяната ще доведе до по-висока отговорност на съответния кмет, който иска да бъде и национален лидер.
Забраната бе и една от причините столичният кмет Бойко Борисов да не стане официален лидер на партията си ГЕРБ.
"Монитор": Бойко не иска да става лидер на ГЕРБ. Столичният кмет Бойко Борисов няма да оглави официално партията си ГЕРБ, въпреки промените в закона за местното самоуправление, които бяха гласувани вчера на първо четене в парламента.
"В ГЕРБ всичко е уредено. В една партия има много работа всеки ден, а аз имам достатъчно задължения в общината", коментира Борисов.
Вчера депутатите подкрепиха със 122 гласа „за" предложението на независимия депутат Мария Капон председател на политическа партия да може да бъде и кмет на община. Мотивът на Капон е, че поправката ще премахне една несправедливост и ще позволи на кметовете да се включат по-активно в политическия живот на страната.
Капон припомни, че текстът беше приет навремето от СДС, за да се попречи на бившия столичен кмет Стефан Софиянски да се кандидатира за лидер на партията. Само преди ден Ремзи Осман от ДПС изтъкна, че сега премиерът и областните управители могат да са лидери, затова същото трябва да се разреши и на кметовете.
 
"Труд": Властта не иска комисия за европарите. Скандал между управляващи и опозиция да има или не парламентарна комисия, която да следи как се харчат парите от еврофондовете, се вихреше вчера повече от два часа в НС.
Тъмносиният депутат Асен Агов предложи тя да е на паритетен принцип. Колегата му Константин Димитров посочи, че комисията трябва да се председателства от опозицията и да има трима зам.-председатели. "Парламентът трябва да се нагърби с тази задача, за да се овладее положението с еврофондовете, за което е виновно правителството", категоричен бе лидерът на ДСБ Иван Костов. Според шефа на ССД Стефан Софиянски "никой не се радва от загубата на средства от ЕС".
Управляващите в лицето на Олимпи Кътев (НДСВ) и Младен Червеняков (БСП) обаче заявиха, че новата комисия е абсолютно ненужна, тъй като и сега действала подкомисия, която работела много усърдно.
 
Гонят шкембетата от армията, пише "Монитор". Военнослужещите, които не покриват нормативите за физическа годност, ще бъдат уволнявани от армията. Освен това от ГЩ ще бъдат съкратени структури, чиито функции се дублират със звена в Министерството на отбраната. Това стана ясно, след като законопроектът за отбраната и Въоръжените сили бе одобрен вчера от правителството. "С приемането на този закон завършва дългият, много болезнен процес на реформата в Българската армия" - заяви военният министър Николай Цонев. Военнослужещите, които не покриват нормативите за физическа годност, ще бъдат уволнявани от армията. Освен това от Генералния щаб ще бъдат съкратени структури, чиито функции дублират звена в администрацията на Министерството на отбраната. Това стана ясно, след като законопроектът за отбраната и Въоръжените сили бе приет вчера от правителството.
Когато военнослужещият в продължение на повече от три месеца не покрие нормативите за физическа годност, го уволняват без предизвестие, предвижда законопроектът. Досега, ако някой военен не покриеше физическите нормативи, това се отразяваше на атестацията му и можеше да спре растежа му в йерархията, но не и да доведе до уволняването му.

Уволняват от армията дебелите, пише по темата и "24 часа". Натежалите военнослужещи, които повече от 3 месеца не покриват нормативите за физическа годност, ще бъдат уволнявани.
Това предвижда новият законопроект за отбраната и въоръжените сили, който правителството прие вчера. Проектът бори и семействеността във войската - службата ще трябва да напуснат и тези, чиито роднини или съпрузи са им шефове.
Със законопроекта се въвежда интегриран модел за управление на отбраната, с който се избягва дублиране на функции и структури между военното и политическото ръководство на армията. Генералният щаб става щаб на отбраната, чиито началник вече ще е непосредствено подчинен на военния министър, а не както досега - и на президента.
 
"24 часа": Забъркаха политик в убийството на Белнейски. Името на областния управител на Пазарджик Георги Петърнейчев бе замесено вчера в случая с убийството на сестрите Белнейски.
Пред Би Ти Ви Стефка Венчева, гл. редактор на "Пазарджишка Марица", разказа слуховете в града, че убиецът на сестрите е синът на Петърнейчев.
"Синът ми Атанас по никакъв начин не е замесен в убийството на сестрите Белнейски. Когато преди 2 г. името му бе намесено в това тежко престъпление, той доброволно даде секрет за ДНК анализ. Още тогава по безспорен начин бе доказано, че няма отношение към убийството", заяви вчера Георги Петърнейчев.
Той призова компетентните органи с действията си да спрат спекулациите около името и семейството му. Първият скандал по този повод избухна през пролетта на 2006 г., няколко месеца след убийството на Христина и Росица.
В интервю пред "24 часа" тогавашният шеф на полицията в Пазарджик Жоро Стоицев заяви, че знае за слуховете, и по този повод Атанас Петърнейчев е бил проверяван. Стоицев разказа, че младият мъж доброволно е дал слюнка за сравнителен анализ и той е бил отрицателен. Другите оперативни проверки, който са били направени, също не са открили съпричастие на Петърнейчев към случая.
Вчера шефът на ОДМВР-Пазарджик, Емил Ганчев заяви, че няма данни Атанас Петърнейчев да е замесен в убийството. Това потвърди и окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов.
 
"Труд": ДПС предлага затвор за расова омраза в медиите. Затвор до четири години и солени глоби за всеки, който пред медиите проповядва етническа омраза или подбужда към расова дискриминация. Това искат депутатите от ДПС Четин Казак, Фатме Илияз, Ахмед Юсеин, Несрин Узун и Христо Бисеров. Петимата сочат медиите като възможно местопрестъпление за разклащане на етническия мир. И сега в Наказателният кодекс (НК) има текстове срещу сеенето на расова и етническа вражда, но предлаганата от ДПС новост прави от всяко остро изявление пред медиите престъпление.
Според вносителите от ДПС в момента законът е непълен. А т. нар. престъпления на омразата са станали част от всекидневието у нас, но почти не се преследват.
На практика, ако предложеният текст мине в пленарната зала, всяка по-пиперлива публична критика срещу политическия опонент ще се преследва от прокуратурата.
До 4 г. зад решетките и от 5000 до 10 000 лв. глоба да стане наказанието за проповядване на религиозна омраза чрез слово, печат, средства за масово осведомяване и др., е друго предложение на ДПС.
Предлагат се и до 3 г. затвор и от 3000 лв. до 10 хил. лв. глоба за оскверняване на религиозни храмове, символи и надгробни паметници.
От 3 г. на 4 г. затвор да се завиши и санкцията за насилие или повреда на имот заради религия, раса и политически убеждения. А организаторите на групи освен със сегашното наказание от 1 до 6 г. затвор да бъдат санкционирани и с глоба от 10 000 до 30 000 лв.

Буш кани Първанов и Станишев в ранчото си, пише "Стандарт". Американският президент Джордж Буш покани българския си колега Георги Първанов и премиера Сергей Станишев на гости в ранчото си. Господарят на Белия дом пратил хабера по новия ни посланик в САЩ Лъчезар Петков, който завчера му връчи акредитивните си писма. US президентът помолил да предадат на Първанов и Станишев много сърдечни поздрави.
Буш е поканил двамата ни държавници на гости в ранчото си в Тексас след оттеглянето му от Белия дом през януари.
При гостуването си в Овалния кабинет през юни Станишев получи от US президента карта на Америка. Тогава Буш му посочи върху атласа къде е прословутото ранчо.
След церемонията завчера в Белия дом посланикът ни Лъчезар Петков благодари на американската администрация за подкрепата на САЩ за безвизовите пътувания на българи.  От своя страна президентът Буш приветства българския посланик и посочи, че САЩ са горди да нарекат България близък приятел и съюзник.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини