Хиляди унгарци участваха в антиправителствен протест

Хиляди унгарци участваха в антиправителствен митинг в Будапеща. Те се обявиха за свобода на словото и изразиха солидарност с главния опозиционен вестник.

"Непсабадшаг" беше закрит преди седмица.

Митингът, организиран от граждански групи и малки опозиционни партии, се състоя вчера на Булеварда на свободния печат - традиционно място за протести, отбелязват световните агенции, цитирани от БТА.

Журналистът от "Непсабадшаг" Миклош Харгитаи каза, че правителството на премиера Виктор Орбан е единственото след 1990 г., което "не понася никакъв контрол или критики, дори не допуска да му бъдат задавани въпроси". Той добави, че премиерът не е дал нито едно интервю на вестника за 10 години. 

"Сега сме съвременници на крадлив режим, но няма да бъдем негови съучастници. Винаги имаме друг избор", каза журналистът. 

Ораторите обвиниха премиера Виктор Орбан, че оказва натиск над всички медии, които не го подкрепят и заявиха, че Орбан и приближените му се опитват да контролират медиите, за да прикриват корупцията.

"Непсабадшаг" бе закрит без предупреждение от австрийския собственик "Медиауъркс", който заяви, че вестникът е натрупал икономически загуби. Служителите обаче настояват, че "Непсабадшаг" е бил включен в покупката на редица регионални вестници от близък на Орбан медиен магнат, който ги купува от австрийския издател, посочва ДПА.

Протестиращите носеха екземпляри от "Непсабадшаг" и издигнаха лозунги "Те крадат свободата ни! Да се измитат!", "Стоп на диктатурата на Фидес" и "Политици мафиоти", съобщи АФП. 

"След като изкупят всички вестници и всички медии, слагат свои хора навсякъде и манипулират всичко", каза един от ораторите. 
"Не е възможно да чуеш една вярна дума от тези вестници", заяви един от протестиращите, цитиран от Асошиейтед прес.

Коментари в сайта

Последни новини