ЦИК: Бурята в Североизточна България не пречи на вота

Силният вятър и спирането на електрозахранването на някои места в страната не са попречили на нормалното протичане изборния ден там, съобщиха от ЦИК.

67 са жалбите и сигналите, постъпили към 17.00 часа, съобщи  говорителят и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

По думите му около 15 от тях са за агитация, в които влизат и тези срещу премиера Бойко Борисов.

Освен това стана ясно, че силният вятър и спирането на електрозахранването на някои места в страната не са попречили на нормалното протичане изборния ден там.

"Районните избирателни комисии (РИК) и общините следва да осигурят възможността СИК да проведат нормално изборите и да преброят гласовете", каза Александър Андреев в отговор на въпрос как ще се процедира в населените места без ток. 

Заради силните ветрове в много селища в Североизточна България е спряно електрозахранването. 

До момента в ЦИК е постъпил само един сигнал за спиране на тока в плевенско село, посочи Цветозар Томов. 

Хипотетично, ако отговорните институции не осигурят навреме алтернативно електрозахранване в тези СИК, това би довело до забавяне на изборния процес и преброяването на гласовете. 

Към ЦИК не е постъпвала информация за купуване и продаване на гласове към този момент, стана ясно още от Александър Александров. 

СИК-ове без ток в Добрич

Силният вятър спря тока в част от избирателните секции в област Добрич. 

"Картината е динамична, като в едни електрозахранването се възстановява, а в други спира", обясни председателят на Районната избирателна комисия Добромир Добрев, предаде БЛИЦ.

Той увери, че това не е предизвикало проблеми по отношение на изборния процес.

РИК излезе с решение, според което, в случай, че в съответен СИК липсва електрозахранване в края на изборния ден, копие от протокола на същия следва да бъде изготвено от съответната общинска администрация и/или кмет/кметски наместник при спазване изискванията на Изборния кодекс и Методическите указания. 

По данни на Енерго про, без елзектрозахранване в областта са 27 населени места.

В резултат на силните ветрове, достигащи на места до 100 - 120 километра в час, в Североизточна България без ток останаха 148 населени места към 14 часа.
Засегнати са областите Силистра – 37 села, Разград – 33, Добрич – 27, Шумен – 24, Русе – 8, Търговище – 8, Велико Търново - 8 и Варна – 3 населени места.

СИК-ове с акумулаторни батерии в Силистренско

Чака се решение на ЦИК как да се представят резултатите от вота за президент и вицепрезидент в селища от Силистренско, където днес е било нарушено и все още не е възстановено електроснабдяването. Това съобщи председателят на РИК в Силистра Теодора Тодорова, цитирана от БТА. 

Секционните комисии се снабдяват с акумулаторни батерии, за да могат да продължат работа.

Около 60 населени места в Силистренско са били без електричество към 14.30 часа, информираха от областната администрация. Най-голямо е затруднението в община Главиница, където изцяло липсва ток, тъй като е прекъсната връзката с направление Тутракан - конкретно в района на Цар Самуил и Нова Черна. Там положението е същото, няма и водоснабдяване. 

В община Алфатар се работи за отстраняване на повреди в селата Цар Асен, Чуковец, Алеково, Бистра и Кутловица, в община Ситово - за възстановяване на електрозахранването в селата Любен, Добротица, Ирник, Искра, Попина и Гарван. 
В община Дулово проблемни са Водно и Поройно. 
В община Кайнарджа електричество няма по няколко улици в общинския център и в селата Светослав, Давидово, Посев и Средище.

  *Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини