Спекулата надува цените с 25%. Преглед на националния печат

"Стандарт": Руски затвор за Максим. В руски затвор може да лежи световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Година и половина след като фигуристът уби с хамъра си младеж и прати 18-годишна тийнейджърка в кома, съдът го прати ефективно в затвора. В първия работен ден от новата 2009 година състав на бургаския апелативен съд постанови за Стависки две години и половина затвор. Магистратите измениха условната присъда, издадена от окръжната инстанция, в ефективна, като запазиха без промяна срока на наказанието. Според решението световният шампион ще излежи присъдата си при първоначален лек режим. Бургаските магистрати отсъдиха още и по-големи парични обезщетения по гражданските искове. Максим трябва да плати по 120 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, вместо по 90 000, както първоначално бе отсъдено. Сумата за тежко ранената Мануела Горсова, която се лекува в Израел, пък е завишена от 80 на 150 000 лева. Максим има последен шанс за обжалване пред Върховния касационен съд. Това е четвърта поред присъда за Стависки от началото на мегаделото. За първи път обаче определеното наказание е ефективно. Минути след като съдът оповести решението си, адвокатите на Максим обявиха, че ще обжалват присъдата пред последната възможна инстанция - Върховен касационен съд. Според действащия международен договор с Русия Максим може излежи ефективната си присъда както в Москва, така и в София, ако Върховният съд потвърди новото по-тежко наказание. И двата варианта са възможни, но с г-н Стависки не сме обсъждали този въпрос, коментира единият от адвокатите на Максим Явор Нотев.
"Дневник": България без изход от кризата между "Газпром" и Украйна. Само България от седемте държави, пряко засегнати от спора между "Газпром" и Украйна, няма други алтернативи за снабдяване с природен газ, показа проучване на "Дневник". В понеделник Владимир Путин нареди на "Газпром" незабавно да намали подаваните през Украйна количества с 18% - обема, който според Москва Киев краде от транзита. Това ще влоши още повече ситуацията в страната ни и в Унгария, Чехия, Румъния, Гърция, Турция и Полша, които също получават по-малки от договорените количества руски природен газ. За разлика от тях обаче България няма трасета за внос, които заобикалят Украйна, нито изграден терминал за втечнен газ. Освен това в страната има само едно хранилище и няма възможност да ползва друго.

"Труд": Полицаите се готвят за протест с нищоправене. "Колеги, предлагам следващият ни протест пред МВР да е на 17 януари и на него да не правим нищо - нито да пушим, нито да пием вода, нито да си хвърляме обувките, нито да ядем понички." Това гласят преобладаващите мнения в полицейските форуми, в които от Нова година насам се подготвят нови демонстрации пред вътрешното ведомство.
Ченгетата са се спрели на датата 17 януари, тъй като предната събота - 10 януари, е работен ден. Освен най-масовото предложение за нищоправене, има идеи всички да са облечени в черно, за да отдадат "почит на загиналото МВР".

"Новинар": Масов протест срещу властта тръгва от интернет. Серия от мащабни национални протести срещу правителството планират студенти, еколози, фермери и други граждански организации до седмица. Първите шествия са предвидени за 14 януари - датата, на която депутатите се връщат от коледната си ваканция. Точно в 10.00 часа студенти ще тръгнат от зала „Христо Ботев" в Студентски град към Народното събрание, където към митинга ще се присъединят и други недоволни от управлението граждани. „Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят", пишат в съобщението си организаторите. „Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Ела на 14 януари в 11.00 часа пред Народното събрание. Препрати това съобщение до всичките си абонати." Подобни текстове се разпространяват от няколко дни между потребителите на Skype, Facebook, както и в повечето български форуми. По този своеобразен начин общуващите в интернет показват своята съпричастност и гражданска позиция.
"Сега": ДАНС проверява с какви пари Ирена Кръстева купува медии. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е започнала проверка за произхода на парите, с които бившият шеф на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е зам.-министър на бедствията и авариите, закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец. Това съобщи пред "Сега" говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Проверката е започнала малко преди Нова година. Сигналът до ДАНС бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров, който смята, че институциите трябва да установят какви са доходите на Кръстева и Пеевски, дали те са платили всички данъци върху тях и какво е финансовото състояние на фирмите, в които участват. Кръстева и Пеевски са управители на "Нова българска медийна група холдинг", която през последните месеци ударно напазарува няколко вестника, телевизия, електронен сайт и бе пред финализиране на сделката за ФК "Ботев"-Пловдив.
"Новинар": Младите шофьори взимат книжка с "Умирай лесно". Документален филм, посветен на тежките катастрофи с млади хора и ужасните последици след тях, ще бъде прожектиран на младите кандидат-шофьори, преди да получат свидетелствата си за управление. Това заяви вчера авторката на филма, журналистката Емилия Антова преди премиерата му. По думите й това ще стане със съдействието на Пътна полиция, която поема ангажимента да разпространи лентата из цялата страна. Целта на филма е да обиколи цяла България, за да го видят възможно най-много хора и да разберат колко страшни са последиците от безразсъдството зад волана. Според Антова почернените семейства за последните 10 години са 130 000. Филмът се казва "Умирай лесно" и разказва за четирима младежи и техните семейства, чийто живот е белязан завинаги след тежки пътни инциденти, причинени от безразсъдство. Той започва с изповедта на 22-годишен младеж от Тополовград, чиято съдба се променя драматично след жестока катастрофа, след която той остава инвалид.
"Труд": Разследват агент на ДАНС заради турски бизнесмен. Прокуратурата разследва действащ агент на ДАНС за връзки със скандалния турски бизнесмен Суди Озкан. Служителят на родното ФБР издал становище, че хазартният магнат не застрашава националната ни сигурност, научи "Труд" от източници от Съдебната палата. Документът му бил необходим, за да си извади наш паспорт.
Становището е било дадено в началото на 2008 г. По-рано друга служба е отказала да парафира подобен документ. Преди месец Софийската военна прокуратура е започнала проверка срещу въпросния агент на ДАНС, за да се установи при какви обстоятелства е дадено разрешението и има ли извършено престъпление. До дни преписката ще бъде пратена в градската прокуратура.
Вчера в медиите се появи информация, че разследването е срещу бившия шеф на отдел "Икономическа и финансова стабилност" в ДАНС Веселин Марков. Той напусна през октомври м.г., след като зам.-шефът на службата Иван Драшков бе уволнен.
Пред "Дарик" радио Марков отрече да има нещо общо със скандала. Според него в ДАНС имало лов на вещици и определени кръгове в службата си разчиствали сметките с близки до Драшков. От прокуратурата също отрекоха Марков да е замесен. Ставало въпрос за агент, който бил още в ДАНС и не заемал ръководен пост. От пресслужбата на родното ФБР отказаха коментар.
"Труд": Връщаме кредит без глоба от утре. Банки не приемаха вчера предсрочното връщане на потребителски кредити. Репортер на "Труд" опита в първия работен ден от новата година да си изплати изцяло борчовете си в два трезора - Банка ДСК и Райфайзенбанк, без да плаща наказателни лихви и такси. Право за това му дават промените в Закона за потребителските кредити, който беше публикуван на 30 декември 2008 г. в "Държавен вестник".
И в двете финансови институции служители на гишетата обаче му отказаха с мотива, че все още нямат информация дали законът е влязъл в сила, а и още нямало вътрешни правила как ще се прилага.
По-късно от ДСК уточниха, че инструкции са били разпратени по клоновете още на 30 декември. Оттам обвиниха служителката на гишето в конкретния клон, че не е била запозната с тях. От Райфайзен обявиха, че през първия работен ден, т.е. вчера, са разпратили новите правила и не би трябвало да има проблеми с прилагането на закона.
Предплащането на заеми без наказателни такси и лихви бе одобрено от парламента в края на годината по предложение на независимите депутати Минчо Христов и Стела Банкова. Дотогава банките можеха да събират тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите като неустойка при предсрочно погасяване. При приемането на промените трезорите обявиха, че имат разходи по отпускането на заеми и най-лесният начин да си ги върнат е да увеличат лихвите.
Банките трябва да са готови да прилагат тези промени, коментираха от Комисията за защита на потребителите вчера. Оттам призоваха гражданите, на които се отказва евтино предплащане, да се обръщат към комисията. По закон тя може да глоби финансовите институции от 2000 до 6000 лв.
"Труд": Река Марица става плавателна край Пазарджик. Лодки ще порят водите на Марица край Пазарджик в най-скоро време, се закани вчера кметът на града Тодор Попов.
Той искал да съживи част от спомена за това как реката е била плавателна преди години и търговците превозвали по нея стоките си. Сега бурен речен алъш-вериш нямало да има, а атракционен аквакът. Градоначалникът вече е избрал мястото: в района на акумулаторния завод "Елхим-Искра". Специалистите преценили, че дъното може да бъде изгребано с багери и снижено с близо половин метър. Това ще даде възможност да се завъртят водни колела и да се пуснат лодки.
Кметът се надявал, че на дълбокото място ще се развъдят и много риби. Някога Марица гъмжала от различни видове, но напоследък те оредели. Новият кей можел да се превърне в притегателно място за местните въдичари, се надяват от екипа на градоначалника.
Районът ще бъде почистен и облагороден, за да бъдат приятни плаванията на пазарджишките "моряци". Огромното количество пясък и чакъл, които ще извадят машините от дъното, ще се използват за строителни работи на обекти в общината.
"Стандарт": Спекула наду цените с 25%. Спекула с цените на храните ни удря здраво по джоба. От 10 до 25% над обичайната печалба си докарват превозвачи, производители и търговци. Това сочи проучване на Федерацията на потребителите, алармира нейният шеф Павел Кърлев. Сред най-драстичните примери за нагла спекула е цената на автобусните билети, които са най-пряко зависими от горивата. Въпреки че бензин и дизел поевтиняха до нивата от 2006 г., превозвачите отказват да свалят тарифите. "Теглихме големи кредити за нови рейсове, а и заплатите скочиха", оправдават се от бранша. Сиренето също държи подозрително висока цена. Средно килограм краве струва 5,52 лв. при 3,87 лв. през 2006 г. Разликата е близо 2 лв., а изкупната цена на млякото е мръднала едва с 10 ст. нагоре.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини