ДАНС подхвана човека на ДПС - Ирена Кръстева

ДАНС е започнала проверка за произхода на парите, с които бившият шеф на тотото Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, който е зам.-министър на бедствията и авариите, закупиха телевизия ТV7, в. "Експрес" и едноименния електронен сайт преди месец.
Това съобщава пред вестник "Сега" говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Сигналът до нея бе изпратен от депутата от "Атака" Митко Димитров още на 18 декември. Той настоя главният прокурор, НАП, Комисията за финансов надзор и парламентарната "Антимафия" също да вземат отношение по казуса "Кръстева". Според Димитров институциите трябва да установят дали Кръстева и Пеевски са изплатили задълженията си към фиска и какво е финансовото състояние на търговските дружества, в които участват.
Ирена Кръстева е управител заедно с Пеевски на "Нова българска медийна група холдинг". Синът е зам.-министър във ведомството на Емел Етем от квотата на ДПС. Официално се твърди, че холдингът е консултант по последната сделка с инвеститор, станала повод за проверката на ДАНС. По неофициални данни обаче инвеститорът за трите медии, създадени от бившата депутатка от НДСВ Диляна Грозданова, съпруга й - банкерът Любомир Павлов, и неговия брат Юлий Павлов, е Корпоративна търговска банка, пише още вестникът. За нейния шеф Цветан Василев се знае, че е близък до ДПС. Той обаче отрича да е финансирал покупките. Митко Димитров е поканен да се яви в ДАНС в сряда, за да даде по-подробни разяснения по случая.
"Явно има развитие по исканата от мен проверка", коментира той пред "Сега". Според него сделката за покупката на ТV7 е в нарушение на закона, тъй като СЕМ не се е произнесъл по програмната схема на телевизията.
"Не може държавният регулатор да не се интересува каква програма ще излъчва новият собственик", добави той.
През 2007 г. управляваният сега от Кръстева и Пеевски в. "Експрес" публикува разследване за имуществото на зам.-министъра. Според него заместникът на Етем притежава мезонет в "Павлово", апартамент в идеалния център на София, къща с голям двор в Бояна, вилна сграда в Банкя и няколко луксозни автомобила.
"В момента се наблюдава купуване на медии от страна на ДПС. Връзката с ДПС е безспорна", коментира пред БНТ лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов. "Хората трябва да знаят, когато четат даден вестник, кой стои зад него. Не може да да се явяваш ментор, не говоря само за тези медии – говоря и за други, хубаво е да се знае – зад този вестник стои еди кой си. Когато се знае и неговият бизнес, произходът на парите и капиталите му, да си направиш извод срещу кой или за кой работи", каза още Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ няма нито вестник, нито радио или телевизия.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини