Грипът иде в края на месеца

Има известен ръст на заболеваемостта от грип у нас, но все още сме много далеч от грипна епидемия. Грипът идва в България в края на месеца. Това каза в предаването „Дарик кафе" началникът на отдел „Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев.
По-сигурни данни ще има след една пълна работна седмица, тъй като през празниците българите по-рядко посещават личните си лекари. Затова и регистрираните случаи на болни от грип са по-малко, обясни д-р Кунчев.
Той допълни още: „Грипът в Европа започва от най-западните части. И тази година е така. Най-високо ниво на заболели сега има в Португалия. Случаите на заболяване в Англия, Италия и Испания нарастват през последната седмица, но те също все още не са в епидемия".
Д-р Ангел Кунчев предположи, че посоката на заболеваемост се обяснява с потока от хора и туристи, пристигащи от засегнати страни. Така обикновено се случва в Англия и Ирландия – те имат много големи групи от хора, пътуващи от Северна и Южна Америка. За момента обаче няма обяснение за идването на грипа на континента, но горе-долу към края на месеца той стига и до България, допълни началникът на отдел „Надзор на заразните болести".
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини