Край банкомата внимавай за хора с черни очила! Преглед на националния печат

Лихвата пада рязко, отбелязва „Труд"
БНБ свали рекордно основния лихвен процент (ОЛП) за февруари, но не е ясно дали кредитите ще поевтинеят. От днес ОЛП ще бъде 3,92 на сто. Това е най-ниското му ниво от юли 2007 г. досега.
Новината би трябвало да зарадва гражданите и фирмите, чиито лихви по кредитите са обвързани с ОЛП. Дали месечните им вноски ще намалеят обаче зависи от банките. В договорите за заеми обикновено е записано, че лихвата е равна на ОЛП плюс надбавка за банката. Размерът на тази сума обаче не е фиксиран, а и трезорите по правило не горят от желание да свалят лихви по стари кредити. Междувременно финансовият министър Пламен Орешарски обяви, че държавата търси средства, с които студентските заеми да поевтинеят.
Бойко Борисов: Да си вземат Станишев в Германия, отбелязва „Труд"
"Като толкова много си харесват Сергей Станишев, да си го вземат и да си го заведат в Германия при тях." Така неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера пред "Труд" похвалните думи на председателя на парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц към българския министър-председател.
В петък германецът заяви, че Станишев е един от най-добрите политически ръководители и в никоя друга страна от Европейския съюз няма толкова голямо повишение на пенсиите и брутния вътрешен продукт.
"Изглежда не може да се вярва много на Мартин Шулц. Това изказване не звучи логично, при условие че нашите пенсионери измряха от глад заради ниските си пенсии", коментира Борисов. Той предложи председателят на европейските социалисти до посети пенсионерския протест, който се провежда всеки четвъртък до храм-паметника "Св. Александър Невски" в София.
"Нека тогава да каже на възрастните хора, че имат високи пенсии и германците живеят по-лошо от тях, да видим дали ще му повярват", каза още столичният кмет.
По повод хвалбите към премиера от страна на европейските социалисти неформалният лидер на ГЕРБ контрира, че управлението на тройната коалиция, която е предвождана от Станишев, е довело до пагубни резултати за нашата държава.
"Казвал съм го много пъти - заради премиера и коалиционните му партньори страната ни е фалирала отвсякъде. И това е безспорен факт", натърти пред "Труд" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Край банкомата внимавай за хора с черни очила!, предупреждава „24 часа"
Когато теглите от банкомат, оглеждайте се да няма наоколо хора с тъмни очила! Това може да е бандит, който записва данните от картата ви. Антимафиоти откриха вчера МP3 плейър, замаскиран в слънчеви очила, с който се крадат и презаписват данни от чужди банкови карти.
Новото устройство бе намерено в една от тайните квартири на наша банда, източвала сметки на чужденци из цяла Европа. Арестувани са четирима.
Разбитата престъпна група се занимавала и с фалшифициране на български и чужди паспорти и лични карти, съобщиха от МВР.
Спецполицаите разкрили три производствени бази за скимиращи устройства и две за съхраняване на документи менте.
При обиските на няколко адреса в София и Търговище антимафиотите намерили компютри и лаптопи с откраднати данни на стотици чужди банкови сметки, както и огромен брой готови за ползване технически устройства, пригодени за монтиране на различни банкомати, лайстни с монтирани микрокамери и електронни джаджи за записване на данни от разплащателни карти.
Сред джаджите били и няколко Мр3 плейъра, поставени в слънчеви очила, електрониката на които се ползвала за запаметяване на данните, придобити от скимиращото устройство. Записаният звук служел за разкодиране на пинкодовете. Според оперативна информация бандата е успяла да източи в последните месеци повече от 1 млн. евро от чужди сметки.
Антимафиотите иззели и матрици за отливане на пластмасови детайли, копиращи защитите на банкомата, в които се поставя електрониката, за "точене" на данни от карти. Намерени са и микрокамери и микрофони, служещи за прихващане на ПИН кода. С откраднатите данни от 130 сметки на французи, италианци и други граждани на ЕС бандитите направили 130 пластики с магнитна лента.
Четиримата задържани са прибрани в ареста за 24 часа, всичките имали дълги кримидосиета.

Нападателят на Найден изпрал кървавите дрехи и заспал, разкрива „24 часа"
"Лягайте и никой да не си е отворил устата! Нищо не сте видели", заповядал Божидар Кирилов (24 г.) на приятелите си след убийството на студента Найден Вучков. Държал ален нож с 13-сантиметрово острие, дрехите му били в кръв. Божидар ги свалил, сложил ги в пералнята, изкъпал се, легнал и заспал.
В това време двама другари на агонизиращия Найден опитали да го носят на ръце.
"Оставете ме, кръвта ми изтича", примолил се той. Имал срязана аорта и скоро издъхнал.
Поне 5-има са станали свидетели на убийството. Имало е неоправдана агресия, повлияна от литри алкохол, стана ясно вчера в съда.
"Найден е бил направен на решето. Нанесени са му 4 дълбоки рани - в шията, гърдите, корема и предмишницата, и още 4 повърхностни рани, повечето по лицето. Избити са му и два горни зъба", каза прокурорът Иван Аврамов. Вчера той внесе искане за налагане постоянен арест на Божидар Кирилов.
В 12,20 ч съдия Владимир Астраджиев обяви, че това е единствената "възможна и адекватна мярка" за такова тежко престъпление, последвано от опит за прикриване на следите, и върна младежа зад решетките.
Божидар е от Враца, но живее в София под наем. Работи в частна фирма. Мълчи, когато го питат бил ли е предизвикан.
Както "24 часа" писа, в нощта срещу 28 януари се завърза разпра между групите на Божидар и Найден. Компанията на Божидар била пресушила около 1,5 литра алкохол, а другите 3 момчета литър.
Към 0,20 ч Найден вървял с приятели си по тротоара, когато другите им се присмели от 1-ия етаж на "Бузлуджа" 51. След размяна на ругатните, Божидар скочил да се бие. Размахвал нож, а негов другар дръжка от метла.
Божидар признал за стореното пред поемни лица, после млъкнал. Разпознат е от 2-ма свидетели, в показанията си бил уличен и от други. Защитата твърди, че не е знаел какво върши и че показанията на очевидците са противоречиви.
"Видян е от очевидци, ножът е негов, ударите са нанесени със сила. Има опасност, ако е на свобода, да извърши ново престъпление", мотивира задържането съдия Астраджиев.
Младежът може да обжалва на 5 февруари. Вчера в съда не дойде никой от роднините му. Жилището на родителите му във Враца било празно, майката живеела в монтанско село.

Мир между синодите, пише „Стандарт"
Църковният разкол скоро може да стане история. Светият синод е готов за разговори с отцепниците, съобщи Видинският митрополит Дометиан.
Повод е решението на Европейския съд за правата на човека, според което държавата е попречила на съдебната регистрация на Инокентий. Магистратите задължиха до 3 месеца двете страни по спора да намерят компромис.
За подобно развитие пръв писа "Стандарт" на 15 януари. Тогава един от водачите на алтернативния синод отец Камен Бараков заяви недвусмислено, че е много възможно да се търси компромис. Искаме само да ни върнат да служим в църквите, от които ни изгониха, заяви той. Отцепниците предявиха претенции за обезщетение от 682 млн. евро.
В официална декларация на Светия синод по повод присъдата на Страсбург бе казано, че вратата за покаяние и помирение остава отворена. Водещият предаването "Вяра и общество" в БНТ Горан Благоев съобщи за "Стандарт", че Негово Високопреосвещенство Дометиан ще говори подробно по проблема в днешното издание на предаването. Излязлото на 22 януари решение на Европейския съд засягаше 2 дела. Първото бе заведено от Инокентий от името на т. нар. алтернативен синод. Неговите претенции бяха, че държавата пречи на регистрацията му. Второто беше заведено от 6 духовници и миряни.
Страсбургските магистрати отхвърлиха иска на Инокентий и не взеха окончателно решение по материалния иск. Те обаче задължиха държавата и двете спорещи страни в тримесечен срок да намерят компромис.

Токът за бита поскъпва заради ЕК, разкрива „Монитор"
Токът за битовите потребители в България ще поскъпва още повече, ако страната ни изпълни исканията на Европейската комисия да отпаднат по-ниските цени, които сега енергийният регулатор определя за бита. Това обяви вчера изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов, коментирайки една от трите наказателни процедури, които Брюксел обяви, че ще предприеме спрямо страната ни. Според информацията от ЕК България ще бъде съдена, защото не е спазила изискването да продава цялото количество ток на свободния пазар, а поддържа регулирана квота. Ако страната ни реши да избегне съдебната процедура и санкциите, тогава проблемите с по-високите цени няма да дойдат от АЕЦ „Козлодуй", а от останалите централи. В момента АЕЦ „Козлодуй" продава 60,5% от произвежданата енергия на регулирания пазар. Останалите 39,5% се реализират на свободния пазар.
По данни на ядрената ни централа цената, определена й от енергийния регулатор за регулирания пазар, е 42 лева на мегаватчас. Следващата най-ниска цена на регулирания пазар е на ТЕЦ „Марица изток 2" и е 66 лв. на мвтч, съобщи още Иван Генов. Тарифата, по която ВЕЦ-овете реализират енергията си на същия пазар, е 3 пъти по-висока от тази на атомната централа, а на тока от възобновяеми източници - 5 пъти по-висока, каза още Генов. „Ако ги нямаше пети и шести блок, цените на регулирания пазар сега щяха да са два пъти по-високи", коментира още Иван Генов.
През 2008 г. АЕЦ „Козлодуй" е произвела 15,765 млрд. квтч енергия, което според шефа на централата е рекордно производство. Това е 35,2% от общото електропроизводство в България. От цялото произведено количество на пазара са реализирани 14,7 млрд. квтч енергия, в резултат на което са реализирани 763 млн. лв. приходи. Оперативната печалба на дружеството е 108 млн. лв., съобщи още Иван Генов.
По повод на дейностите за рестартирането на 4-и блок от АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов обясни, че все още до него не е стигнало официално правителственото решение, което да даде възможност за техническа подготовка за пускането на спрения реактор. Преди около 2 седмици премиерът Сергей Станишев обяви, че кабинетът е взел подобно решение.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини