Цветанов: Не е нормално сланината да е 4 лв., а кренвиршът - 3,80 лв

Утре в 9 часа свиквам Консултативния съвет към Министерство на земеделието и храните и представители на Асоциацията ни животновъдите за да се намери някакво решение по техния проблем. Това съобщи днес в село Старо Железаре Валери Цветанов, който заряза лозята на празника Трифон Зарезан.

Той допълни, че при при млекопроизводителите не става въпрос са техни субсидии или национална политика. "Има проблем по вноса на заместителите на мляко и месо", уточни земеделският министър. Това се връща като камшичен удар обратно при животновъдите и те не са в състояние да реализират своята продукция.

Със съществуващата в момента нормативна уредба не може да се защити родният производител. Цветанов уточни, че преди месец новият директор на Националната ветеринарно-медицинска служба /НВМС/ със заповед е поискал големите вериги да продават на отделни щандове подобни заместители на мляко и месо, за да може българският потребител да знае какво купува.

Земеделският министър определи като "голям" съществуващия проблем с месопроизводителите, като подчерта, че не е нормално килограм сланина да достига 4 лв., а кренвиршът да е 3,80 лв. за килограм. "Става въпрос за голяма измама", констатира Валери Цветанов.

Според него, не може млякото да се изкупува по 60 стотинки, а сиренето да се продава по 3,80 лв за килограм. Качественото българско свинско месо просто не се търси на пазара, каза още министърът. На въпрос на БГНЕС как ще коментира заплахите на зърнопроизодителите на блокират границите, подобно на гръцките си колеги, той съобщи че е подписано споразумение под патронажа на премиера Сергей Станишев.

"При зърнопроизводителите няма закъснение по отношение на плащането на европейските и националните субсидии. Законният срок е от началото на декември 2008 г. до 1-ви юли тази година. Още преди Нова година министерството е преотстъпило 280 млн. лв. Около 58 млн. лв. ще бъдат изплатени до 5 февруари по определена схема", каза още Валери Цветанов.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини