Всеки 5-и полицай издиша на 800 метра. Преглед на националния печат


Гергана Грънчарова: Никой не знае какво пише в доклада на ЕК, пише "Дума"

Никой не може да знае какво пише в доклада на Европейската комисия. Това обясни вчера в предаването на БНР "Неделя 150" Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси. Във връзка с февруарския доклад на Европейската комисия, според нея, концентрацията на усилията на правителството от лятото досега изисква документът да има по-балансирано звучене от летния доклад. Оценката на ЕК щяла да бъде по-техническа и затова Грънчарова не предвижда някаква интрига.
По повод твърденията, че оценката за напредъка ни ще е отрицателна, тя каза, че не била привърженик на екстремните настроения. Може би съм първият човек, който ще тръгне да спори с онези, които твърдят, че начинът, по който се справяме с усвояването на средствата, по който реформираме правосъдие и вътрешни работи, е перфектен, но бих спорила с всички онези, които защитават тезата, че България не е постигнала никакъв напредък от лятото досега, допълни министърът. По думите й, много е лесно да се проследят всички онези стъпки, които бяха предприети оттогава досега в тези области, да се извади графикът на правителството и да се отметнат решенията и действията в тази посока. Според Грънчарова това далеч не означавало, че ние имаме основание да очакваме перфектен доклад, но очакванияата не били негативни.
По думите й съдебната система в България е тема, от която се интересуват всички наши партньори, но Германия била държавата, която най-много ни съдействала да преодоляваме проблемите в тази област, както и по отношение усвояването на европейските средства. Министърът информира, че на посещение в България пристига група от германски депутати, за да се запознаят с реформите по отношение усвояването на европейски средства.
"Монитор":Депутатите гласуват под натиск
24 на сто от българските депутати признават, че им e оказван натиск при гласуване в пленарната зала. Това сочи проучване за ораторското майсторство на народните представители, представено от ръководителя на катедра "Реторика" при Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" доц. Лилия Методиева. Изследването е за периода юли - декември. Депутатите са попълнили 127 анкетни карти, като участие са взели и 40 журналисти. 98,2 процента от избраниците ни са на мнение, че дискусиите в пленарната зала са политизирани и общественият интерес остава на заден план. "През последните години рязко се влошава качеството на дебата в българския парламент. И най-добрите оратори сред депутатите твърдят, че няма съществен дебат", коментира Лилия Методиева.
"Стандарт": Марио: Ще умра прав!
Прав ще умра, не на колене, патетично заяви обвиненият в източване на 7,5 млн. евро от САПАРД Марио Николов. Повод за героичните му закани било предложение от прокуратурата за съдебно споразумение. Според него обвинителят Андрей Андреев му отправил индиректна покана за договорка чрез медиите. Николов каза, че не може да приеме, защото съгласно НК това означавало признаване на вина. Не мога да призная деяние, което не съм извършил. По-добре да бъде несправедливо осъден, запъна се бизнесменът.
Никой не е предлагал споразумение на Николов. Това няма и как да стане преди и той и другите подсъдими по делото да поемат вината си и да възстановят парите, за които са обвинени, заяви обаче за "Стандарт" прокурор Андреев.
"Новинар":Подсъдим за евродалавери учредява награда за журналистика
Обвиненият за източване на 7,5 милиона евро по САПАРД Марио Николов ще учреди награда за безпристрастна журналистика на свое име. Бизнесменът съобщи това вчера по време на пресконференция, обявена като "среща на кафе и пасти". Николов заяви и намерението си да създаде фондация, която да поощрява безпристрастната журналистика, като наградата ще се присъжда от жури, в което по предложение на обвинения в евродалавери бизнесмен ще влизат съдии и общественици. "С помощта на медиите трябва да запазим едно от последните неща, които са ни останали от демокрацията - съдебната ни система да бъде независима от политиците. Когато двете се слеят, става страшно. Нашите бащи и дядовци помнят какво се е случвало в тези времена", обяви Николов, който се самоназова като "потомствен комунист". Подсъдимият бизнесмен изтъкна, че въпреки членството му в БСП никой от партията не го е защитил, след като е бил арестуван и обвинен в източването на крупна сума по европроекти. Той съобщи, че преди седмица в столичен всекидневник прокурорът по неговото дело е намекнал за сделка, което по думите на Николов означавало на практика да се признае за виновен. "Прав ще умра, не на колене", драматично обяви собственикът на "Палмигруп" АД. По-късно през деня прокурор Андреев коментира, че няма как да бъде предложено споразумение на Николов и останалите подсъдими, преди те да възстановят нанесените щети на стойност 7,5 милиона евро.
"Атака": Властта прикрива конфликт на интереси в медиите на ДПС
Най-драстичният случай на конфликт на интереси е именно случаят с изданията "Монитор", "Телеграф" и "Политика", които са притежание на две фамозни личности - мама и син - Ирена Кръстева, предишен шеф на Тотализатора, и нейното синче, който в момента е заместник министър в турското министерство на Емел Етем. Тези две персони притежават 5 вестника, телевизия и наскоро купиха най-голямата печатница ИПК "Родина". Това заяви лидерът на АТАКА Волен Сидеров в предаването "Неделя 150" на БНР на дискусия за закона за конфликт на интереси. Тук има драстични нарушения на конфликти на интереси, защото майката е бивша държавна служителка, а синът е настоящ заместник министър, подчерта Сидеров. Лидерът на АТАКА попита защо няма реакция на министър-председателя, на мнозинството в парламента с какви пари едно 25 годишно момче Дилян Пеевски и неговата майчица, могат да закупят 5 вестника - "Монитор", "Политика", "Телеграф", "Експрес" и търновския вестник "Борба", плюс телевизия ТВ7, плюс най-голямата печатница в България, плюс футболен отбор.
"Монитор": Шофьорът ни в Иран в схема за мулета
Задържаният български шофьор в Иран най-вероятно е попаднал в схема за мулета, набирани в Старозагорския регион. Това съобщиха пред "Монитор" експерти в трафика на дрога. Според тях не е случаен фактът, че задържаният Живко Русев е от Гълъбово. От същия край са и двама от шофьорите, които бяха спипани в края на миналата година в Бургас с близо 400 килограма наркотици. И в двата случая превозваната дрога е хероин, който е трябвало да продължи към Западна Европа. "Има вероятност двата случая да не са свързани, но тя е минимална. Това е малък град, в който всичко се знае. Предполагам, че по един и същ начин тези хора са били набрани", обясни експерт пред "Монитор". Според разследващи всеки, който разбира от трафика на наркотици, не би рискувал шофьорът да знае какво кара. Има вариант Живко Русев да не е знаел, че превозва над 100 килограма хероин. Той продължава да твърди, че не знае нищо за наркотика, че е абсолютно невинен и че иранската страна най-вероятно му е подхвърлила дрогата. Иранците от своя страна настояват, че имат безспорно доказателство, че българинът е виновен. Източници на "Монитор" обясниха, че тайникът на камиона е правен през 2007 година край Ловеч.
"Стандарт": Завещанията в интернет
Ако богат вуйчо ни завещае имане, първо ще научим от интернет. Нотариусите правят електронен регистър на документите за наследство. За да няма бум на измами обаче, новият "завещателен заместник" ще пази в тайна дара от небето. Регистърът ще включва само кой, кога и на кого е направил завещание. Това съобщи за "Стандарт" шефът на Нотариалната камара Димитър Танев. Съдържанието на документа остава в тайна до кончината на собственика.
Скоро България ще се присъедини и към европейската електронна мрежа на завещанията "Интранет", уточни Танев. С едно кликване на мишката ще знаем дали сме собственици на имот в Алпите. От днес тръгва и електронният имотен регистър у нас. Той ще съдържа данните от всички 113 служби по вписванията в страната. Всеки ще може да направи справка от компютъра за имотите си.
"24 часа": Всеки 5-и полицай издиша на 800 метра
Всеки пети полицай у нас не може да пробяга 800 метра според изискванията и няма да успее да догони бандит на по-малко от километър.
Причината е, че над 20 на сто от пазителите на реда не отговарят на изискванията за физическа форма, не се явяват на задължителните годишни изпити или пък носят извинителна бележка от лекар.
Хиляди редови полицаи не могат да преодолеят 800 метра за 4 минути или да направят 40 лицеви опори, каквито са нормативите.
За проблема с мудните и отпуснати униформени алармираха от центъра за бойна подготовка и спорт на МВР.
Вместо да стават по- силни и ловки, по-голямата част от полицаите се запускат с всяка изминала година. Никой не ги наказва, ако не отидат на физически изпит или не го издържат.
Началниците в районните дирекции на полицията не следели стриктно дали подчинените им посещават задължителните часове по физическа, стрелкова подготовка и лична полицейска защита, въпреки че те се провеждат през работно време, обясняват от МВР. Въпросът за формата на полицаите преди месец повдигна вътрешният министър Михаил Миков. Той посъветва пазителите на реда да не се оплакват от униформите, а да се погрижат за вида си. МВР шефът отчете, че дори и световноизвестният дизайнер Армани да ги облича, някои от тях няма да изглеждат добре.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини