Забраняват пушенето в офиса

Да се забрани пушенето на работното място, включително в барове и ресторанти, поиска вчера еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла, съобщава Монитор.

"Собственото ми убеждение е, че в целия Европейски съюз трябва да се забрани пушенето на работното място", каза Шпидла в интервю за Ройтерс.
"Научните данни са ясни и показват защо е необходима подобна мярка. Всяка година заради пасивно пушене на работното място умират 7000 души, като броят на починалите заради тютюнопушене в целия ЕС е 650 000 годишно", посочи еврокомисарят.
Окончателното предложение за въвеждането на разпоредбата може да бъде внесено по-късно тази година.

Много европейски страни вече забраниха да се пуши на работното място, но има различни варианти на изключения, като на много места пушенето в барове все още е разрешено.
Тютюневият дим съдържа над 4000 химически вещества, включително над 50 известни канцерогенни и много токсични агенти като циановодородна киселина, амоняк и въглероден монооксид.
Доказано е, че тютюневият дим, включително на работното място, води до значително повишаване на риска от заболяване от рак на белите дробове.
Например, вероятността за заболяване от белодробен рак на членовете на персонала в заведенията за обществено хранене, в които е разрешено пушенето, е с 50% по-голяма, отколкото ако те не са изложени на въздействието на папиросите.
70 % от гражданите на Европейския съюз са непушачи. 86 % от гражданите на Европейския съюз подкрепят забраната за тютюнопушене на работното място, 84 % - и на други обществени места, 77 % - в ресторантите, и 61 % - в питейните заведения.
Всяка година от болести, свързани с пушене, в света умират над 5 милиона души. Експертите прогнозират, че през следващите 20 години нивото на смъртност ще се увеличи до над 8 милиона души, предупреждава Световната здравна организация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини