СУ обяви първи предварителен изпит по БЕЛ

Предварителен изпит по български език и литература ще се проведе на 3 май в Софийския университет.
Това съобщи за news.bg заместник-ректорът доц. Мария Шишинъова, като уточни, че изпитът се провежда за първи път в 120- годишната история на ВУЗ-а.

Тази година в СУ "Св.Климент Охридски" ще има общо 6 предварителни изпита. На 5 април кандидат-студентите ще могат да се явят на География на България, на 12 април на математика и на журналистика.

На 26 април ще се състоят предварителните изпити по история на България и по биология.

От тази година в СУ ще може да се влиза с оценка от матурите за общо 34 специалности, включително всички специалности на Факултета по математика и информатика, "Начална училищна педагогика и чужд език", "Математика и информатика", "Комуникационни науки", "Биология и химия" и всички 20 специалности, за които се признаваха матурите през миналата кандидат-студентска кампания.

При балообразуването оценката от държавния зрелостен изпит ще се умножава по 2.5, за разлика от оценката от приемния изпит, чийто коефициент ще бъде 3.

В тазгодишното балообразуване се признават и оценки от националните олимпиади по история и информатика, както и от математическото състезание на декана на ФМИ. Първите десетима с оценка над 5.50 от трите надпревари ще могат да кандидатстват и без приемен изпит, а завършилите Национална гимназия за древни езици и култура и Национална природоматематическа гимназия със среден успех от дипломата над 5, както и защитилите дипломна работа също ще могат да кандидатстват с оценките си в университета.

Завършилите средното си образование в Пловдивската и Софийската семинария с оценки над 5 ще могат да кандидатстват за специалност "Теология".

Тази година Софийският университет предлага и две нови специалности. Това са "Физическо възпитание и спорт" и "Комуникации и физична електроника".

Таксата за един изпит ще е 20 лв.

На 5, 6 и 7 март Софийският университет организира отворени врати на кандидат-студента. През това време кандидат-студентите ще могат да се запознаят с условията за кандидатстване. На 9 март в Софийския университет официално започва кандидатстудентската борса. До момента не е ясно колко точно бройки ще открие тази година учебното заведение.

Днес изтича срокът, в който всички факултети трябва да предадат плановете си за прием.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини