Денят 9 февруари: Десет години от арестта на българските медици в Либия

На днешната дата екипът ни ще се спре да десетгодишнината от процеса срещу българските медици в Либия: Пет български медицински сестри и един палестински лекар бяха задържани през 1999 година по обвинение, че са заразили с вируса на СПИН 393 либийски деца в детската болница в Бенгази, Либия.
В приключилия политически процес, известен като процес срещу българските медици и палестинския лекар в Либия, петте български медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф Ахмад Джума (или „Ашраф ал-Хаджудж") - гражданин на България от юни 2007, са обвинени в:
извършване на действия на територията на Либия, водещи до безконтролното убиване на хора с цел покушение срещу сигурността на държавата (деяние, наказуемо със смърт);
участие в заговор и колективно договаряне за извършване на умишлено престъпление;
причиняване на епидемия чрез инжектиране на 393 деца от детската болница „Ал-Фатих" в Бенгази с HIV (деяние, наказуемо със смърт);
действия, противоречащи на нормите и традициите в Либия: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.
Медицинските сестри и Ашраф ал-Хаджудж пристигат в Либия през 1998 г., за да лекуват пациенти в педиатрията. В процеса е обвинен в по-леки престъпления и българският лекар д-р Здравко Георгиев (нелегално опериране с чужда валута). Обвинението на д-р Георгиев се внася, след като той заминава за Либия по повод арестуването на жена му, Кристияна Вълчева. Здравко Георгиев излежава общо повече от четиригодишната си присъда и е оправдан през декември 2006 г. След което е освободен, но до края на процеса остава в Либия, очаквайки изходна виза.
През 2007 при голям медиен и политически шум около процеса предизвикан първоначално главно от българските медии, роднините на Ашраф ал-Хаджудж отправят поредната молба към президента Георги Първанов Ашраф да получи българско гражданство, тъй като „Либия го третира като палестински бежанец и зад него не стои нито организация, нито държава, която да се застъпва за него". Според тях Ашраф всъщност все още не е доктор, а студент по медицина и е бил в Бенгази през 1998 г., за да довърши образованието си.[1]
В 06:29 на 24 юли 2007 френският президент Никола Саркози официално обявява, че представителите на Франция и ЕС са се споразумели с либийското правителство и са получили правото да екстрадират 6-те затворника от Либия (и да освободят българския доктор, който е осъден на 4 години затвор, но е задържан в Либия без виза).
В 9:51 ч. осъдените медици се завръщат в България на борда на френския правителствен самолет (тип Еърбъс А319-115X(CJ) с регистрация F-RBFB), придружавани от техни роднини, комисаря на ЕС по външни отношения Бенита Фереро-Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози. В 10:35 часа, министърът на външните работи Ивайло Калфин прочита указ, с който президентът Георги Първанов помилва българските медици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини