Обама одобри изпращането на допълнителни сили в Афганистан

Американският президент Барак Обама оповести, че е одобрил изпращането допълнително на хиляди американски войници в Афганистан, като заяви, че то е наложително "за стабилизирането на влошаващата се ситуация" в страната, предаде АФП.

"За посрещане на спешните нужди в сферата на сигурността, аз одобрих искането на министъра на отбраната Робърт Гейтс за разполагане на една бригада морски пехотинци по-късно през тази пролет, една бронетранспортьорна бригада и силите, необходими за тяхната поддръжка по-късно през лятото," каза той в свое изявление.

"Това увеличение е необходимо за стабилизиране на влошаващата се ситуация в Афганистан, който не получи стратегическото внимание, направление и ресурси, от които се нуждае спешно," заяви държавният глава на САЩ, който определи конфликта в Афганистан като един от приоритетите на своята администрация.

Обама планира да увеличи числеността на американския контингент в страната с до 30 хил. войници, като крайната цел е постигане на обрат в борбата срещу надигащата се съпротива на талибаните.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини