Трудова експлоатация на българки в Гърция

Все по-големи измерения придобива въпросът за жестоката трудова експлоатация в Гърция, коментира гръцката телевизия "Алфа".

Пред медията работнички от България, които са се обърнали и към Инспекцията на труда говорят за мизерни надници, изтощаващо работно време и лъжливи обещания. В репортажа на телевизията се разказва за Зина Ватова, която предпочита безработицата пред работата като чистачка. По думите й когато се разболяла работодателят й не й платил и тя се обърнала към Инспекция по труда.

Даниела Йорданова е платила 200 евро в България за трудов договор в Гърция, за да работи като барман на остров. Вместо това се оказала в село, в което трябва да работи по 16 часа на ден. Тя разказва, че след подаден от българките сигнал до посолството на България, е получила заплахи за живота си.

Международни офиси в България и Гърция обещават работа за 25 евро на ден, но на практика се оказва, че става дума за 25 евро на месец. Камелия Вълкова разказва, че офертата й за работа е била 600 евро на месец, а работодателят й платил едва 40 евро за две седмици.

Жалбите, подадени в Инспекцията по труда, са стотици и по тях има наложени глоби.

За подпомагане на жените, които стават жертва на експлоатация. Трудовият център в Атина е създал специален офис.




Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини