Словакия е в траур след транспортна катастрофа

В Словакия днес е ден на национален траур след транспортната катастрофа - една най-големите в историята на страната, която стана вчера на железопътен прелез край град Брезно в централната част на страната.
Сблъскаха се пътнически влак и туристически автобус, при което, по уточнени данни на полицията, загинаха 12 души, а 20 получиха наранявания с различна тежест.
Премиерът Роберт Фицо призова телевизионните канали да прекратят в деня на траура дебатите между политиците, които активизираха борбата за гласове в навечерието на президентските избори.
Виновен за катастрофата според предварителното разследване е шофьорът на автобуса, който навлязъл в прелеза, когато към него се приближавал влакът.
Автобусът с туристи от Бановце над Беброу заседнал на релсите и влакът го влачил няколко десетки метра.
Отговорност носят и местните власти, които не са обозначили неохраняемия прелез съгласно изискванията. При подобни обстоятелства тук по-рано са загинали двама души.
За евакуация на ранените бяха изпратени три медицински вертолета и дузина линейки. Двама от ранените са в тежко, но стабилно състояние, предаде ИТАР-ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини