Български студенти се оплакват от дискриминация заради турци

Български студенти от Икономическия университет във Варна се оплакаха от различно отношение на преподавателите към тях.

Изпитите на турските им колеги били по-лесни, а критериите в оценяването не били еднакви. Георги Велев, който следва информатика, разказа пред журналисти, че на изпит по математика чужденците получили различни задачи и след като не могли да решат и тях, преподавателят написал отговорите на дъската. Неговото име обаче Велев не пожела да уточни. За случаи на дискриминация потвърдиха и още трима негови колеги. Турските студенти трудно разбирали и не можели да говорят на български език, но преподавателите били снизходителни към тях и им „давали" изпитите.

Пред Дарик зам.-ректорът по международно сътрудничество в Икономическия университет доц. Благо Благоев отрече отправените обвинения и отрече изпитите да са различни. Той е дал срок до 24 май на 13 турски студенти с по 4-5 невзети изпита да се явят на поправителна сесия. Право на нея имат само студенти, скъсани на най-много 2 изпита. До компромисът се стигна след срещата през миналата седмица на турския консул в Бургас Исмаил Юджер със зам.-ректора. На нея Юджер поиска на сънародниците му, които са втори и трети курс, да бъде даден нов шанс, тъй като не са усвоили добре българския език.

Преди да започнат следването си чуждестранните студенти са длъжни да изкарат 8-месечен курс, който завършва с изпит. След него обаче голяма част от тях продължават да изпитват трудности, призна Благоев. С чужденците продължава да се работи допълнително, но това в никакъв случай не е толериране, смята зам.-ректорът. Изключения за допускане до поправителна сесия с повече от 3 невзети изпита се правели и за българи.

Заради компромиса с турските студенти от ВМРО се заканиха да сезират прокуратурата. „Воеводите" започват агитация сред студентите за включването им в общ иск към Комисията по дискриминация. Към него ще бъдат поканени да се присъединят и студенти от Техническия университет, където също имало недоволни от отношението към турците. От ВМРО настояват изпитите по български език след завършването на езиковия курс да се полагат пред независима комисия, а не пред преподаватели на съответното учебно заведения. Според тях така вузовете нямат интерес да не приемат чуждестранни студенти заради високите такси.

В Икономическия университет учат 250 чуждестранни студенти. 200 от тях са турци, а останалите от Македония и бившите съветски републики. Годишната им такса е 2 500 евро, а за студентите с двойно гражданство – 1 250 евро. Докато посещават езиковия курс чужденците могат да ползват общежитие, което трябва да освободят при записването си в първи курс. Всички турци, които вече са започнали следването си са освободили стаите си в блоковете на Икономическия университет и живеят на квартири, заяви още пред Дарик доц. Благоев.
Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини