Пак спират газа в неделя. Преглед на националния печат

„Стандарт": Пак спират газа в неделя
Има реална опасност от втора газова криза, заяви вчера икономическият министър Петър Димитров. Знаем, че има проблем и се подготвяме за него, категоричен бе министърът. Преди седмица руският монополист „Газпром" обяви, че може отново да спре доставките на природен газ за Украйна, ако до 7 март Киев не плати горивото, което страната е получила през февруари.
Към този момент украинската „Нафтогаз" дължи на Русия 400 млн. долара. В началото на годината „Газпром" спря доставките към Украйна заради неизплатени задължения и спорове около цената на суровината, което предизвика недостиг на гориво в цяла Европа. Доставянето на газ и увеличаването му в хранилището в Чирен продължава, обяви министърът.

„Стандарт": Коалията на нож за избори 2 в 1
Идеята на НДСВ за провеждането на вотовете за национален и Европарламент на една дата разбуни духовете в парламента. Над три часа продължиха вчера дебатите за промяната в конституцията, предложена от жълтите. Ремонтът на основния закон на страната обаче не бе подкрепен от депутатите от БСП и ДПС. Българският изборен цикъл е фундаментално сбъркан - имаме изтичане на мандат на Народното събрание и два месеца след това абсолютно безвластие в една парламентарна република, заяви жълтата Камелия Касабова. От своя страна червеният Любен Корнезов посочи, че ако се приеме промяната в конституцията, ще се създаде хаос, тъй като в известен период от време ще има не 240, а 480 народни представители.

„24 Часа": БНБ против изявления, че сме рискови

БНБ и централните банки на Чехия, Словакия, Полша, Румъния и Унгария се обявиха против изказванията, че има риск за финансовите сектори в тези страни. Това стана с декларация, подписана на редовното заседание на Комитета на банковите надзорници. Според декларацията коментарите, че може да има риск за западните банки заради експозициите им в Централна и Източна Европа, са заблуждаващи.

„Труд": Македонците пак посягат към Вапцаров, у нас ровим в гроба му

Дни след като у нас гръмна скандалът, че гробът на Вапцаров е разровен, а плочата, стояла над него, е разбита, чухме и друга нелепа новина. В балканска антология, издадена наскоро, роднини на поета открили, че той пак фигурира като "македонски" писател. А нашата евродепутатка Биляна Раева готвела протестно писмо до Бритиш лайбръри, в чийто сайт Вапцаров също е с "македонски произход". Всичко това се случва в юбилейната 100-годишнина от рождението на българския поет, включена и в календара на ЮНЕСКО.

„Дума": Програма за закрила на детето 2009 г.
Правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2009 г., съобщи правителствената информационна служба. Основните приоритетни направления в нея са намаляване на детската бедност, осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование за всички деца, подобряване здравето на подрастващите и повишаване информираността им за техните права. Предвижда се започването на проект за социално включване, насочен към децата на възраст между 0 и 7 години, на стойност 40 млн. евро за периода 2009-2013 г. Заложено е разработването на механизъм за проследяване на записването и движението в образователната система. По отношение подобряване здравето на децата акцент е поставен върху дейностите за намаляване на социалнозначимите заболявания сред тях, разширяване на профилактичните мерки за опазване на детското здраве и намаляване броя на децата с вродени аномалии и генетични болести. Друго основно направление включва дейности за повишаване информираността на децата за техните права и консултиране на мнението им при изработването и прилагането на политиките, свързани с правата и отговорностите им. С изпълнението на конкретните дейности и мерки, предвидени в Националната програма за закрила на детето за 2009 г., ще се създадат условия за ефективност на превантивните действия, за цялостно наблюдение на грижите за децата и контрол върху спазване на международно признатите стандарти за отглеждането и развитието им.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини