Руснаци купуват хотели на кило за жълти стотинки

Руснаци изкупуват за жълти стотинки хотели по морето ни, съобщиха брокери. Братушките с пари кеш дори са ангажирали специални посредници у нас, които да дебнат за евтини имоти, съобщава вестник "Стандарт".

Повечето инвеститори предпочитали да купят недостроен обект, чийто собственик е затънал в борчове, или разработени проекти за вилни селища, които не са получили кредит от банките.

От началото на годината са сключени десетина суперизгодни сделки за атрактивни хотели по морето. Повечето продажби са за около 500 евро на квадратен метър.

Най-големият куриоз е в Свети Влас, където 4-етажен хотел от 1000 кв. метра на груб строеж е бил продаден за 300 000 евро. Макар че пазарът на имоти е замрял, руснаците влагат парите си у нас, за да ги запазят от обезценка. Освен това доверието в родните им банки е доста разклатено, обясняват експерти.

През последните няколко месеца интерес към морски имоти проявявали също милиардери от Израел и арабските страни.

"Действително има такава тенденция. Колегите от бранша знаят, че по правило евреи и араби купуват в криза, но не на всяка цена. Имаме доста клиенти от Израел и от арабски държави, които усилено проучват пазара и изчакват изгодни оферти", заяви Иван Червеняков, управител на агенция за недвижими имоти "Адлер" в Бургас.

Според него от края на миналата година няма сключена сделка на предварително обявена цена. Продавачите сваляли с 50%, щом се уверят, че клиентът е сериозен.

Междувременно с наближаването на туристическия сезон все повече собственици обявяват хотелите си за продажба. Най-много са офертите за Слънчев бряг, Равда и Несебър. Причината според брокери е в слабите резервации за почивки от чужбина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини