Продавач на коли в Харманли уби шефа си заради процент. Преглед на националния печат

"Дума":София ще се чисти сама
С 54 гласа "за" и нито един против столичните общински съветници от всички партии подкрепиха вчера развалянето на договора с концесионера по чистотата "Новера". Това обаче ще стане едва след като бъде изготвен правен и финансов анализ за последиците. Общинарите дадоха срок от две седмици за тяхното изготвяне.
Договорите заедно с анексите на фирмите "Чистота - София" и "ДИТЦ" ще бъдат прекратени, тъй като те не са си изпълнили задълженията по почистване на София, каза малко по-рано кметът Бойко Борисов. Той допълни, че на концесионера "Новера" е платена сумата 6,5 милиона лева, а парите, за които фирмата настоявала сега, трябва да се изплатят през март. Именно заради това съветниците дадоха съгласие кметът да може да предяви иск за пропуснати финансови ползи към частника. Борисов ще трябва да внесе и предложение до СОС за създаване на общинско предприятие за почистването на столицата.
С час и половина закъсня вчера извънредното заседание на съвета. Въпреки пълния консенсус за развалянето на концесионния договор бяха необходими повече от 2 часа за оформяне на окончателното решение за гласуване. Акцент в него се оказа правният анализ, въпросът, който бе повдигнат от общинския съветник от БСП Георги Кадиев. Без този анализ общината рискува да си пъхне главата в торбата, заяви на сесията той, визирайки, че частникът би могъл да осъди кметството, ако процедурата не е изпипана. Според него анализът е необходим, за да се уточни дали наистина има нарушение, което според договора може да доведе до прекратяване на концесията. Вторият вариант е общината да поиска да изкупи акциите на дружеството, анализира още Кадиев.

"Сега": Въпреки клетвите София не развали концесията за боклука

София за пореден път се оказа неподготвена по темата "разваляне на концесионните договори за боклука". Въпреки смелите изказвания на кмета Бойко Борисов, че договорите ще бъдат прекратени от 1 април, решението бе отложено заради пълната неяснота какво ще последва от него. Общината пак ще обсъжда въпроса след 2 седмици, когато трябва да са готови правни и финансови анализи за евентуалните следствия от късането на договорите. Това решиха след няколко часа препирни, но с пълно мнозинство съветниците от всички групи в СОС. Групата на ГЕРБ отново се озова в абсурдната ситуация да се откаже от първоначалната си твърда позиция по въпроса. Повод за отлагане на решението е и опасността "Новера" до осъди общината.
"Счетохме предложението за анализ за разумно. Ще направим всичко възможно да осигурим допълнителни юридически доводи за прекратяване на концесията", коментира кметът Бойко Борисов.

"Труд": И султанът на Оман в софийския боклук

Кризата със софийския боклук отекна чак в Оман. Оказа се, че султан Кабус бен Саид държи в ръцете си столичните отпадъци. Защото през януари притежателят на "Новера" - британският фонд "Икуест Инвестмънт Болканс", е сменил собственика. И сега мажоритарен акционер в него е оманският султан.
Промяната личи от обявление на сайта на Лондонската фондова борса, където е листвана компанията. Според данните в момента Държавният резервен фонд на Оман заедно с италианската консултантска компания "Кейрос" държат 52,77% от капитала на "Икуест".
Но вчера Столична община издърпа боклука от ръцете на Кабус бен Саид, като реши да прекрати концесията с фирмата му "Новера". Договорът ще бъде разтрогнат предсрочно на 1 април. Решението бе взето вчера с пълно мнозинство от градския парламент.


"Стандарт": Станишев нареди на МВР и ДАНС: Още босове зад решетките

Още престъпни мрежи и босове да бъдат разкрити и заловени. Това нареди премиерът Сергей Станишев. Той свика вчера в Министерския съвет работна среща, на която бяха обсъдени неотложните мерки на кабинета по плана за действие за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. За целта Станишев събра министрите Миглена Тачева, Гергана Паси, Михаил Миков, главния прокурор Борис Велчев, шефът на ДАНС Петко Сертов, висши магистрати и депутати. Премиерът похвали няколкото сериозни удара, които направиха МВР, ДАНС и прокуратурата през последните няколко месеца, но настоя за още такива. Именно тези акции бяха част от похвалите в последния доклад на Брюксел за България.

"Сега": Станишев спешно слага ред в битката с корупцията
Премиерът Сергей Станишев даде петдневен ултиматум на политиците и представителите на съдебната система да изгладят разногласията си по плана за борбата с корупцията и организираната престъпност. Това става буквално часове след завръщането му от Брюксел, където се срещна с шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу. Според запознати Барозу намекнал, че не е доволен от темповете на действие на властите у нас. Изразил и страхове, че изпълнението на неотложните мерки ще бъде отложено заради изборите.
Работна група от трите власти - изпълнителна, съдебна и законодателна, ще формулира възникналите проблеми в екшън-плана и ще предложи варианти за решението им. Това обяви Станишев преди показната си среща с министрите Михаил Миков, Миглена Тачева, Гергана Паси, главния прокурор Борис Велчев, шефа на ДАНС Петко Сертов, председателя на комисията за незаконно придобитото имущество Стоян Кушлев и депутати. На практика групата трябва да вземе политически решения.



"Монитор": СДС короняса Костов за цар

Лидерът на ДСБ Иван Костов е новият цар на бившите жълти от БНД. Това обяви в предаването "Тази сутрин" на бТВ главният секретар на синята партия Иван Сотиров. Той припомни, че през 2001 г. тъмносиният шеф е убеждавал СДС да не се коалира с царя, а сега ги убеждава в обратното. Поводът за коментара на Сотиров са принципите, които партията прие към бъдещите си коалиционни партньори - ясно да се разграничат от хора, които са участвали в управлението на тройната коалиция. Народният представител от ОДС призова за пореден път Иван Костов да направи жест и да се откаже от участие в евентуални общи листи на дясна коалиция. Според него един политик с авторитет не е нужно да бъде кандидат за народен представител, за да убеди хората да гласуват за него.

"24 часа": СДС пристава на Костов със зор

Мъчително решение за влизане в коалиция с ДСБ се очаква от днешния Национален съвет (НС) на СДС. Според предварителен сондаж на "24 часа" гласуването в синия ръководен орган леко ще натежи в полза на съюза. Преди това обаче се очакват кървави дебати между привържениците на идеята начело с лидера Мартин Димитров и нейните противници, които не искат Иван Костов в общите листи за парламент.
"Съотношението на силите е 50:50, ще бъде драматично", прогнозира член на НС. Според негов съпартиец обаче вотът по-скоро ще е 60:40 в полза на коалицията. Не е ясно какво ще направи обаче групата на антикостовистите при такава развръзка. Не се изключваха дори прогнози за разцепление.
"Оставям демокрацията да победи", лаконичен бе самият Мартин Димитров. В проекта за коалиционно споразумение той е договорил 17 челни места за депутати в общите листи за СДС при 14 за ДСБ.
Яне Янев пък даде срок на сини и тъмносини до 20 март да кажат искат ли да се коалират с РЗС. "Не искаме царски и сини люспи", категоричен бе Янев.
Десните да се обединят, искат 50% от градското население и 66% от десните симпатизанти според телефонен сондаж на МБМД с 600 пълнолетни българи от 7 и 8 март.
Ако обединението стане, би имало по-големи шансове, ако начело не са лидерите, допринесли за разцеплението, смятат 2/3 и от двете групи.


"Сега": Спорна експертиза се появи и по делото „Чората"
Новa петорна експертиза може да оневини петимата благоевградски антимафиоти, които бяха осъдени на общо 82 години затвор за смъртта на бизнесмена Ангел Димитров - Чората. Последните заключения на съдебните медици са аналогични с причините за смъртта на арестанта Пламен Куцаров, посочени след аутопсията му преди близо два месеца.
Според експертизата, изслушана на вчерашното закрито заседание по делото, Димитров е починал от задушаване заради позата, в която е било тялото му при ареста. Петимата медици категорично отхвърлят становището на покойния проф. Стойчо Раданов, че Чората е бил убит със силни удари в областта на тила и главата. "Всички свидетелски показания говорят, че Димитров не е изпадал в безсъзнание, напротив, през цялото време той е викал, буйствал, съпротивлявал се е", сочат експертите като аргумент за това, че смъртта не е настъпила от черепно-мозъчна травма.
Освен това сърцето на Чората било увредено заради системна злоупотреба с кокаин и това допълнително е затруднило дишането му. Отоците в мозъка, които бяха посочени от проф. Раданов като следи от насилие, сега се обясняват с кислородна недостатъчност.

"Монитор": Близо 2 млн. българи страстни пушачи
Българинът е на трето място сред европейците по брой изпушени цигари, той не пада под една кутия дневно. Изпреварват ни Гърция и Италия. Това съобщиха организаторите на кампанията "HELP- за живот без тютюнопушене". В нашата страна почти всяко трето дете между 10 и 19-годишна възраст е активен пушач, показват наблюдения от кампанията през миналата година. Половината от бременните у нас също пушат. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19%, а сега броят им е скочил на 38 на сто Делът на мъжете пушачи сред населението пък заема 52,4 процента. Активните пушачи у нас са 1,9 милиона.
Кампанията "HELP - за живот без тютюн" на Европейската комисия, която започна в страната през 2007 г., продължава и през тази година. Основните приоритети на инициативата са предотвратяване на тютюнопушенето, отказване от цигарите и рисковете, свързани с пасивното пушене.

"Дума": Българите са трети в Европа по пушене
По брой изпушени цигари на ден българите заемат трето място сред европейците, като се нуждаят от една кутия дневно. Това обявиха организаторите на кампанията "HELP - За живот без тютюнопушене". В България почти всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач, показват наблюдения от кампанията през миналата година.
Половината от бременните у нас също пушат. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19%, а сега са 38%. Мъжете пушачи са 52,4%. Активните пушачи са 1,9 милиона. Кампанията "HELP - За живот без тютюн" на Европейската комисия, която започна в страната през 2007 г., продължава и тази година. Основните приоритети на инициативата са предотвратяване на тютюнопушенето, отказване и рисковете, свързани с пасивното пушене.


"Сега": Неправоспособни нарушители на пътя 10 г. без право на книжка

Шофьор без книжка, който е хванат да кара кола, независимо дали е направил катастрофа или не, да се наказва с лишаване от право да се явява на изпит за 5 или 10 г. Тази драстична мярка предимно срещу младите хора е една от идеите, които ще се обсъждат в парламентарната комисия по транспорт. Вчера председателят й Йордан Мирчев заяви, че свиква експертен съвет, който наново да бистри отхвърлените в петък от пленарна зала промени в Закона за движение по пътищата.
"Задължително е за такива "шофьори" да бъдат наказвани и родителите им", заяви Мирчев. Другата идея е в закона да се запише, че в определени случаи отговорност за катастрофата носи и стопанинът на пътя - НАПИ или общината, ако примерно не е обезопасил труден участък или не е поправил навреме самия път.


"Стандарт": Продавач уби шефа си заради процент

Автопродавач тегли куршума на шефа си. Кървавият инцидент станал в автокъща "Илчев" в Харманли. Служителите на паркинга чули изстрел, който идвал от офиса на собственика - 35-годишния Янко Илчев. Мъжът, който е от Симеоновград, бил насаме в кабинета си с продавача Деян П., известен с прякора Фогела. Служителите на автокъщата чули виковете на Деян, който ги молел да се обадят на Спешна помощ. Докато останалите от персонала реагират, се чул и вторият изстрел от офиса. При огледа на оперативната група от РУ на МВР в Харманли се разбрало, че освен застреляния собственик на къщата Янко Илчев, има и второ простреляно тяло - на продавача Деян. Фогела е закаран в Спешното отделение на болницата в Харманли, а оттам в болницата в Хасково, където по непотвърдена информация е починал. Според криминалистите Деян е стрелял със законно притежаваното от него оръжие, като е убил шефа си с няколко куршума в главата и тялото, след което се е прострелял в главата. Неофициални източници твърдят, че до кървавата драма се стигнало след жесток скандал между собственика на автокъщата и подчинения му. Част от работниците във фирмата твърдят, че между двамата имало неуредени финансови сметки от месеци. Фогела продавал коли, но собственикът на къщата не дал обещания процент от продажбата. Според други обаче кавгата тръгнала, след като Янко Илчев разбрал, че зад гърба му Деян върти далавери. Криминалисти продължават да изясняват случая.


"Сега": Синодът на Максим ще се брани и в Брюксел

Свещениците, които осъдиха България в Страсбург, най-вероятно ще бъдат низвергнати от Светия синод на БПЦ и няма да имат право да служат повече. С това формално църковният разкол у нас ще приключи. Очаква се представители на различни църкви да подкрепят това действие на форум утре в резиденция "Бояна", организиран по покана на патриарх Максим. Владиците ни имат подкрепата на Руския патриарх Кирил да свикат подобна среща и в Брюксел, на която духовници от местните църкви да обявят за недопустимо решението на Европейския съд по правата на човека. Ще търсят подкрепа и от българските евродепутати. Идеята е така да се осуети осъдително решение за България, което би последвало, ако правителството не се споразумее със свещениците, изгонени от храмовете при управлението на Сакскобургготски и не им изплати някакво обезщетение. До 20 март правителството трябва да докладва за постигнато споразумение или да обжалва решението на съда, което засега е междинно. След намесата на Руския патриарх и солидната подкрепа от президента Георги Първанов за Максим, се очаква кабинетът да обжалва и да последва осъдително решение с посочени обезщетения, които държавата трябва да изплати на т.нар. алтернативен синод.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини