1/4 от планираните молове в България - стопирани

Строежът на 15 от общо 60 планирани за изграждане модерни търговски центрове у нас през настоящата година е бил стопиран поради неблагоприятната конюктура в глобален мащаб. Това обявиха наши и чуждестранни експерти от областта на бизнес имотите. Въздействията на рецесията обаче, не са съвсем лоши, защото оказват отрезвително влияние върху пазара, включително българския – категорични са експертите.

Манол Гайтанджиев – Ръководител „Търговски площи" в MBL – „Към момента съществуващите търговски площи са към 200 000 кв. метра, като горе-долу се падат по 27 кв. метра на глава от населението, което е все още ниско в сравнение със Западна Европа, но като цяло като се имат предвид проектите, които предстои да се реализират, ще бъдат достигнати едни средни стойности за Европа. И малко или много икономическата криза помогна за отрезвяването на пазара и да се балансира самият пазар."

На практика, заради трудностите, които търпят предприемачите, от пазара ще отпаднат онези от тях, които държат прекалено високи цени, не са избрали подходящата локация или не са формирали печелившия микс от наематели за своя мол.

Асен Лисев – директор на MBL – „Търговски центрове, планирани в София, Варна, Русе, Пловдив, в доста от по-малките градове, в Шумен се замрази проекта за по-добри времена, но има и много „дивелъпъри", които все още се надяват, че ще успеят да привлекат толкова финансиране, че да продължат, или че ще успеят да намерят наематели."
Другото ново на пазара на недвижими имоти у нас е, че вече се развива бизнес с преотдаването на търговски площи. Ако даден наемател разполага с повече площ от необходимата му, която по-рано е бил предвидил за разширяване на дейността си например, сега най-доброто, което може да стори, е да я преотдаде на друг предприемач. Заради ударите на рецесията разрастването на бизнеса му едва ли ще се осъществи, но пък от излишната търговска площ поне няма да се трупат загуби, е съветът на експертите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини