Младите не смеят да теглят кредити

Младите българи вече не смеят да теглят ипотечни кредити. Това сочат данните от проучване на КредитЦентър за изминалия февруари.

Тенденцията, която започна от 2008 г., се утвърждава като трайна и без признаци за промяна. На практика младите българи до 25 г. липсват сред получателите на заеми срещу ипотека. Поколението между 26 и 35 г. също е много предпазливо. Неговите представители са изтеглили 28,57% от общия брой кредити. Затягането на условията извади напред българите между 36 и 45 г.

Те имат по-сериозни доходи и се чувстват по-стабилни. Техните заеми, които са над половината от общия брой, обаче са за по-малки суми и по-кратък срок.

Като цяло кандидатите стават все по-малко и по-предпазливи. Данните за февруари сочат, че 67% от клиентите проучват пазара, но не пристъпват към действие. Над половината от тях планират да изчакат около година, защото вярват, че толкова време ще отнеме възстановяването на пазарите от започналата криза. Притесненията на клиентите са в две насоки - за финансовата им стабилност и за бъдещото развитие на пазара на недвижими имоти.

Друга група клиенти имат готовност и желание за сделка. Част от тях дори са капарирали харесаното жилище, но не отговарят на новите условия на банките. През февруари те са били 8% от всички клиенти и за съжаление част от тях са загубили вложената първоначална сума. При отказ от страна на банките тези клиенти нямат много възможности - те трябва да намерят пари назаем или да се откажат от сделката. Затова основният съвет на кредитните консултанти в момента е: "Не капарирайте имот, преди да сте получили одобрение за кредит от банката!"

Средният обем на изтеглените кредити леко се е покачил през изминалия месец, като е достигнал 36 100 евро. Повишението обаче е несъществено и се дължи до голямата степен на по-малкия обем сделки. Най-активни в момента са хората, които имат спестени средства за над 40% от стойността на имота и са изчакали спада на пазара на недвижими имоти. Те имат възможност за изгодна сделка и сравнително лесно получават заемен капитал. Те са 14% от всички обърнали се за съвет потребители.

В сложна ситуация са и потребителите, стартирали покупката на имот на зелено преди започването на кризата. Тези 11% от клиентите са заплатили вече между 30 и 70% от стойността на имота и трябва да направят окончателното плащане.

Те са разчитали на банково финансиране при старите условия - при достигане на Акт 14, а сега в повечето случай трябва да договорят със строителя отлагане на плащането до получаването на разрешение за ползване на имота. Към момента в по-голям процент от случаите продавачите отстъпват и приемат забавяне на плащането, за да могат все пак да затворят сделката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини