Общинарка и кметски шофьор в схема за рекет. Преглед на националния печат

Сблъсък за цени между доставчиците и веригите, отбелязва „Дневник"
Договарянето на нови условия между големите вериги и българските производители е на път да прерасне в търговска война, съпроводена от административни жалби. Доставчиците твърдят, че са подложени на безпрецедентен натиск от веригите да свалят цените, което силно ще намали конкурентоспособността им и ще влоши допълнително техните финансови резултати, вече пострадали от кризата. Според хипермаркетите исканията за по-големи отстъпки са нормална практика с цел да се намали цената за крайните потребители, която става водещ критерий за купувачите в условия на криза.
"В процеса на подновяване на търговските договори големите вериги ултимативно поставят въпроса за по-големи отстъпки", съобщи председателят на надзорния съвет на "Арома" Лукан Луканов в интервю пред "Дневник". По думите му в тази ситуация вариантите пред доставчиците са два - или да компенсират с увеличение на цените и така да стимулират инфлацията, или да намалят печалбите, за което според Луканов капацитетът на бизнеса вече е изчерпан. Председателят на асоциацията на производителите на растителни масла и маслопродукти Видьо Видев също каза, че хипермаркетите използват всякакви възможности да свалят допълнително цените. "Постоянно се поднасят най-различни поводи - акции, годишнини, промоционални кампании", коментира той. Натискът според Видев ще доведе до рязко влошаване на качеството, което в крайна сметка е в ущърб на потребителите.
"В сегашната ситуация оформянето на линии от артикули с по-ниски цени е съвсем логично и пазарно обусловено", коментира търговският директор на "Пикадили" Дарко Вукович. Според него това ще е от полза на крайния клиент. От веригата магазини "Европа" съобщиха, че засилената конкуренция и навлизането на големи международни играчи в сектора кара търговците да търсят по-добри условия от доставчиците. Освен това по-големите обеми на продажба предполагат и по-големи намаления в цената.
Според Луканов натискът е само върху българските производители. "Сега ние плащаме с 45-50% повече за достъпа до международните вериги в сравнение с чуждите компании, които се договарят директно с централите им", каза той и допълни, че така пазарът се изкривява сериозно. Генералният мениджър на "Кауфланд България" Димитър Спасов отрече подобен подход. "Мога да кажа, че дори българските доставчици се третират с предимство", каза той.
За изпълнителния директор на камарата на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев по-сериозен проблем е забавянето на разплащанията с доставчиците от страна на отделни вериги. "Получаваме много сигнали за забавени с месеци разплащания", каза и Видьо Видев. "Кога ще се получат парите зависи от вида на продукта и бързината, с която той се продава", е отговорът от "Европа".
От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се готвят да подадат жалби до комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите, ако проблемът не се реши в кратки срокове, каза Луканов, който е зам.-председател на организацията. Какви конкретни мерки ще се предприемат ще стане ясно следващата седмица, когато предстои среща на големите браншови сдружения. По думите на Луканов се обсъжда и вариант стотина предприятия да спрат доставките за една от веригите.
Според различни проучвания средно за страната около 20% от търговията на дребно минава през големите търговски вериги. За големите градове процентът е по-висок. Прогнозите са, че делът ще продължи да се увеличава с навлизането на нови играчи и разширяването на настоящите.
Спорът между веригите и доставчиците се оказа принципен проблем, който в края на февруари влезе в полезрението и на Европейския парламент. Големите вериги в цяла Европа злоупотребяват с господстващото си положение на пазара и предизвикват снижаване на цените за доставчиците, се казва в декларация на ЕП, цитирана от британския в. "Индипендънт".

Пловдивска общинарка и шофьор на кмет в схема за рекет, пише „Труд"
Василка Костова, шефка на отдел "ГРАО" в пловдивската община и Саркис Москофян-Серж, шофьор на кмета Славчо Атанасов, са арестувани за участие в схема за имотна измама. Двамата били вързани с белезници при показна акция на антимафиоти във вторник сутринта в кметската администрация на площад "Стефан Стамболов" 1. Два часа по-късно се предал техният съучастник Трифон Мишовски, един от управителите на консорциум "Екологичен завод" и шофьор на бизнесмена Атанас Търев.
Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу Костова и Москофян за опит за измама при замяна на имот в квартал "Коматево", а на Мишовски и за изнудване.
Тримата се познават от фитнес зала в центъра на града. Василка извайвала тяло на уредите, а Серж и Трифон били запалени културисти, дори се явявали на състезания. В същата зала понякога се отбивал за спортен тонус и кметът Славчо Атанасов.
"Да, познавам Трифон от залата, но не ми е близък", каза градоначалникът. Саркис му е шофьор от 6 години.
"Шокирани са от ареста. Взели ги от кабинетите, можеха поне да ги привикат, както правят в София, на кафе в службата. Стрелят с топове по врабци", коментира Красимир Елдъров, адвокат на Серж. От прокуратурата обявиха, че имат доказателства, събрани и чрез СРС. Наблюдаващият прокурор Атанас Янков е удължил ареста на тримата за 72 часа. Те били разпитвани до 22 часа във вторник. На разпити вчера бяха привикани и служителите на дирекцията по общинска собственост.
Каква е схемата на имотната измама? Става въпрос за терен от 1360 кв. м на ул. "Г. Гешанов" №20 в кв. "Коматево". Първо имотът е собственост на Павлинка, Димитър и Тодорка Берберови, както и на Магдалена Атанасова и Димитър Добрев. През 2001 г. фондация "Всяко дете" купува част от парцела с триетажна къща, която дарява на община Пловдив, за да се изгради там Дом за проблемни деца. Собствениците продължават да владеят останалия терен. Двата имота не са разделени. "Така общината се оказва съсобственик", обясняват експерти. През 2005 г. Димитър Берберов подава молба за разделяне на парцелите, но преписката влиза в Общинския съвет чак в края на декември 2008 г. Междувременно Берберов успява да продаде дела на фамилията си от 430 кв. м на Асен Георгиев Иванов от Пловдив. Сделката не е изповядана от нотариус, защото Берберов е съсобственик с общината и не може да продава без нейно съгласие. Купувачът и продавачът обаче си стискат ръцете, единият получава парите, а другият - пълномощно да урежда отношенията с общината. Заради забавената преписка приятелка на дъщерята на Асен Иванов го срещнала с Трифон Мишовски. Шофьорът на Търев се похвалил, че познава важни хора в кметството, които могат да помогнат. Мишовски помолил за съдействия приятеля си Серж, който пък се свързал с Костова. В резултат преписката е внесена в местния парламент. Докато през декември м.г. текли разговорите за придвижването на документите, никой не е искал пари, става ясно от разследването. Няколко дни по-късно Трифон Мишовски заявил на Иванов, че е платил от джоба си 5000 лева за услугата. Иванов не ги дал. Последвали заплахи със съобщения по мобилния телефон: "Плащай, за да не ти се случи нещо лошо." Мишовски пак не получил сумата. Отново се срещнал с Иванов. Твърдял, че 3000 лева трябва да бъдат платени на служител от общината, придвижил преписката. Серж също разговарял с Иванов. Но вместо да даде парите, потърпевшият подал сигнал в прокуратурата.

Държавна помощ за приватизирани, отбелязва „24 часа"
Приватизирани фирми могат да разсрочват инвестиционните си програми, реши вчера икономическата комисия на парламента.
Условията са компаниите да са работещи, да не са в несъстоятелност или в ликвидация. Разсрочването с допълнително споразумение може да е до 5 години. "Мярката е антикризисна, съгласувана е с икономическото министерство и съответните агенции", обясни депутатът от БСП Петър Кънев. Той и група негови колеги са вносители на предложението.
Според Кънев държавната подкрепа реално ще помогне на засегнати от кризата компании, които не изпълняват ангажиментите си по обективни причини. Вече осъдени от Агенцията за следприватизационен контрол фирми пък ще могат да преговарят за разсрочено плащане на лихви и неустойки.
В икономическото министерство вече има молби от купувачи държавата да отсрочи ангажиментите им за инвестиции и численост на персонала.
Искове за над 70 млн. лв. срещу неизрядни купувачи на държавни фирми са отхвърлени в съда към края на 2008 г., става ясно от отчета на Агенцията за следприватизационен контрол. Влезлите в сила съдебни решения с отхвърлен иск са 254.
Причината е че по част от делата е изтекла погасителна давност. По други длъжниците давали доказателства по време на производството. Спечелените от АСК дела са 978. Получените от тях суми са 44,9 млн. лв. и $15,7 млн. Държавата още води 493 дела срещу неизрядни собственици за 633 млн. лв. и $ 109,3 млн.Издадените в полза на АСК изпълнителни листове са 939, а заведените по тях дела са 901.
Развалените от държавата приватизационни договори са 49 - 0,71% от продадените предприятия. За последното 3-месечие на 2008 г. е разтрогнат още един. През този период новите санкции са над 1,1 млн. лв.


Застраховка "дупка на пътя", предлага „Стандарт"
Шофьорите да са застраховани срещу дупките по пътя. Това предлагат депутати заради зачестилите произшествия с ямите по улиците и шосетата. Сега при потрошена кола или катастрофа след пропадане водачите трябва да водят дела срещу общината или държавата.
Предложението е с протокол от КАТ пострадалите шофьори да бъдат обезщетени от застрахователите. Законовата поправка е предложена от Ваня Цветкова (БНД) и независимия депутат Светослав Спасов. Според нея собственикът на пътя трябва да предвиди в бюджета за поддръжката му и пари за застраховка. МВР и строителното министерство пък трябва да създадат специална комисия, която да следи състоянието на асфалта. Ако той е разбит и опасен, поддържащата фирма ще отнесе солена глоба от 50 000 лева или договорът й ще се прекрати.

Престъпниците ще могат да се откупуват от затвора, отбелязва „Сега"
Престъпниците, осъдени на до 1 година ефективен затвор, ще могат да откупуват свободата си. Това предвижда концепцията за нов Наказателен кодекс на Министерството на правосъдието, която в момента се обсъжда. Все още не е ясно каква ще е цената на всеки опростен ден затвор.
Съдът ще преценява кога да наложи този режим. Възможна хипотеза например е престъпникът да не може да бъде отделен от свои близки, за които се грижи. Обикновено до 1 г. се дава за кражба, длъжностно присвояване, обсебване или за грабеж при съкратен процес, обясниха съдии пред "Сега". Според тях идеята за откупуването е доста странна.
Предвижда се още разширяване на възможността за условно осъждане и предсрочно освобождаване от затвора. В момента, когато се налага присъда до 3 г., тя може да е условна, стига лицето да е с чисто съдебно минало. Новата идея е условна присъда да може да получи и вече осъден, ако предишното му наказание е било до година затвор. Осъденият обаче ще трябва да се съгласи на пробация - например обществено полезен труд.
Предсрочно освобождаване също ще се допуска при съгласие за пробация в изпитателния срок. Отпада сегашното условие на свобода да излизат затворници, които са излежали поне половината от присъдата си. Изследванията в държавите, които прилагат аналогични режими за облекчаване на наказателната отговорност, показвали, че в 75-80% от случаите преминаването през изпитателния срок е успешно.
Концепцията облекчава освобождаването от наказателна отговорност и заменянето й с глоба. Сега това наказание се налага при хора с чисто свидетелство за съдимост. Условието е за престъплението да се предвиждат до 3 г., когато е умишлено, или до 5 г., когато е по непредпазливост. Ще отпадне и ограничението, въведено през 2006 г., процедурата да не се допуска, ако е причинена тежка телесна повреда или смърт или деецът е бил в пияно състояние. Това щяло да доведе до "по-голяма процесуална бързина и икономия". Дори да се облекчи режимът, той няма да може да се прилага за причиняване на смърт при катастрофа, ако наказанието за това престъпление остане до 6 г. По тези ред ще минават около 250 престъпления.
Друг любопитен момент от концепцията е намаляване на давностните срокове за по-леки престъпления. В момента давността за наказателното преследване за деяния, за които НК предвижда повече от 3 г. затвор, е 10 г. За престъпления, които се наказват с повече от 1 г. затвор, давността е 5 години.
Концепцията предвижда пълна декриминализация на деянията с отпаднала обществена опасност. Тук например влизат скитничеството и сводничеството без користна цел. Престъпните посегателства ще бъдат разделени на престъпления и простъпки. Предлага се извършителите на простъпки да се смятат за неосъждани.
В концепцията се припомня, че сегашният НК, който е в сила от 1968 г., след 1989 г. е изменян и допълван 50 пъти, средно 2-3 пъти годишно.
Министерството на правосъдието признава, че измененията са фрагментарни, непоследователни, повърхностни и силно повлияни от международни ангажименти. Някои наказания се правят над 5 г. единствено за да може за съответното престъпление да се използват сересета. Всичко това прави съдебната практика неустойчива. Стига се до "озадачаващо противоречиви решения по сходни случаи", а това подхранва недоверието към правораздаването.
Въпреки изводите концепцията едва ли ще доведе до написването на нов НК. Най-малкото, защото правителството е в самия край на мандата си.

Корупционна схема и при трамваите, разкрива „Дума"
За поредна корупционна схема, свързана със закупуването на 25 нископлатформени трамвая за столичния електротранспорт, съобщиха вчера общински съветници от БСП. По думите на лидера на левицата в СОС Жельо Бойчев става дума за неизгодна за София сделка като обществена поръчка, в която е записано возилата да бъдат произведени от фирма с наличен в столицата сервиз, а мотрисите да отговарят на хърватски стандарт. Тези два критерия правят поръчката неизпълнима, защото освен общинското предприятие "Трамкар" никой не разполага със сервизна база, освен ако кандидатът не е предварително подготвен да отговаря на тези специфичини условия. Бойчев прогнозира, че вероятният канидат ще реорганизира набързо локомотивен сервиз в трамваен. Определени са доставчиците, веригата от фирми, през които ще премине доставката, договорени са и сумите, които ще бъдат разпределени като ангажимент, посочи той.
Гергана Алексова обясни, че заради тези особености цената на трамваите скача с около 1 милион върху средна цена от 2,5- 3,5 млн. евро. Освен това Жельо Бойчев поясни, че само един завод в Хърватия може да произведе въпросните мотриси, поради което той и Алексова се ангажираха в понеделник отново да затворят нова "кутия на късмета", но този път с името на тази фирма, която са убедени, че ще спечели поръчката за подмяна на трамвайните мотриси. Имало вероятност тези, които спечелят конкурса, да изпълнят и цялостната подмяна на този вид транспорт в София, което прави милиони общински средства за около 150 трамвая, колкото е паркът в столицата. Това ще бъдат и трамваите, които ще возят столичани през следващите 30-35 години, защото толкова е животът на една мотриса. Който вземе една оферта, ще получи цялата, категоричен беше Георги Свиленски, председател на транспортната комисия в СОС. Абсурдът в цялата ситуация е, че хърватският стандарт не отговаря на този на Европейския съюз, подчерта Бойчев и информира, че заради тази още две транспортни корупционни схеми общинарите ще поискат и становището на Еврокомисията. Общинските съветници от БСП предлагат бившият заместник-кмет по транспорта Велизар Стоилов да бъде върнат на работа, защото, дори и след неговото отстраняване, продължава да се работи по старите методи в сферата на транспорта в Столичната община.
Левите общинари бяха възмутени и от още две корупционни схеми в София. Става дума за обществена поръчка за около 500 хил. лева за подмяна на гуми на тролейбусите в столицата, която се очаква да бъде спечелана от фирмата "Диана". Там също са посочени неизпълними условия за участниците в търга. Скандал има и при преотдадените линии за извънградски транспорт, където спечелилите търга не отговарят на условията на собствените си оферти. Така концесионерите по линята София- Сливен са спечелили търга с билети по 13 лв., а предлагат услуги с 5 лв. по-високи. Такива са нарушенията и по линиите от столицата до Силистра, Стара Загора и Варна, обясниха общинарите, според които трябва незабавно да се прекратят тези договори.

Замириса и от конкурс за трамваи, отбелязва „Монитор"
В София е пусната нагласена обществена поръчка за закупуването на 25 трамвая с нисък под и отдавна се знае кой ще я спечели. Това съобщи вчера на специална пресконференция шефът на червените общинари Жельо Бойчев. Става дума за обявление от страна на "Столичен електротранспорт", пуснато на 29 декември миналата година, чийто срок изтича в понеделник. Тъкмо затова от БСП обясниха, че бързат, защото ако следващата седмица все пак бъде обявен победител в този конкурс, левицата смята да сезира прокуратурата.
Според общинарите предварително е ясно, че ще спечели хърватска фирма. Въпреки че не пожелаха да кажат коя е, проверка на вестника показа, че тя е само една, базирана е в Загреб и досега не е продала нито един трамвай извън пределите на собствената си държава. Става дума за фирмата "Кончар", която е един от тримата производители на трамваи в Европа.
Според изчисленията на БСП един трамвай струва от 2,5 до 3,5 милиона евро. Според тях разликата от един милион в цената е интересът, срещу който Столичната община е проявила толерантност тъкмо към тази фирма. "Става дума за един милион евро на трамвай или общо 25 милиона евро", уточни общинската съветничка Гергана Алексова. Общо стойността на поръчката според Жельо Бойчев пък е за 100 млн. лв. "Трябва да се има предвид и фактът, че който достави тези 25 трамвая, ще има предимство и при подмяната на останалите 200, които са в окаяно състояние", категоричен бе още Бойчев. Според него скандалните моменти в поръчката са няколко, като особено скандални са два - залагането на хърватския стандарт в самия договор, наред с европейския и изискването доставчикът да има сервиз на територията на България, какъвто никой към момента няма, защото страната ни не е купувала нови трамваи от около 30 години. БСП смята да сезира и Европейската комисия, тъй като според тях условията на тази поръчка са силно дискриминационни.
Проверка на "Монитор" показа, че още на 22 декември софийските общинари са дали благословията си "Столичен електротранспорт" да закупи нови трамвайни мотриси. Предвижда се необходимите за това средства да дойдат от продажбата на терена на друго общинско дружество - "Трамкар", което се вля в "Столичен електротранспорт". Апетитният имот е от 50 дка и се намира на бул. "Цар Борис III" в София. Случайно или не, но обществената поръчка е публикувана в последния работен понеделник на 2008 г. - 29 декември.
Според обявлението, което се намира на сайта на Агенцията за обществени поръчки, "Столичен електротранспорт" ЕАД е обявило открит конкурс за доставка на до 25 трамваи с нисък под и междурелсие 1009 мм. Друго задължително изискване, което е поставено, е трамваите да бъдат с асинхронно задвижване.
Интересуващите се от техническите параметри на подобни возила със сигурност ще кажат, че това им звучи много познато. И никак няма да сбъркат, тъй като параметрите странно съвпадат с описанието на т.нар. трамвай стрела. Става въпрос за трамвая - хърватско производство, който в началото на ноември 2008 г. беше пуснат пробно в София за един месец. Тогава столична община го описа така: "Мотрисата е изцяло нископодова и е оборудвана с климатична инсталация за пътническия салон и кабината на водача. Особеността на електрическото задвижване на трамвая е, че то се извършва чрез асинхронни двигатели."
Съмненията за предрешеност на конкурса обаче не се изчерпват с това. В действителност в конкурсната документация е поставено доставчикът да има ремонтна база за мотрисите на територията на страната. Иска се и снимков материал на оборудването в нея. Не е тайна, че единственият производител на трамваи с ремонтна база у нас е хърватската "Кончар". Важното в случая обаче е, че сервизът є не е за трамваи, а за локомотиви. От 2001 г. "Кончар" има смесена компания с БДЖ (виж карето - б.а.)
При това положение дори и на най-непредубедения софиянец ще му направи впечатление, че в задължителните технически изисквания към кандидатите наред с европейските норми се цитират и хърватските (за статичния преобразувател, за елинсталацията и за климатика).
Не стига това, ами в конкурсната документация "Столичен електротранспорт" еднолично си е дал правото да не допуска кандидати, които неоснователно са обжалвали решение на същото дружество. Според юристи подобно условие е силно дискриминационно и недопустимо и отвързва ръцете на отстранени кандидати за съдебни дела.
В случай че и това не мине, общинското дружество си е оставило още една вратичка - "неподходящите" кандидати могат да бъдат елиминирани чрез проверки на място от представители на "Столичен електротранспорт".
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини