Храните поевтиняват, готвят по-нисък ДДС

Правителството обмисля да намали данъка върху добавената стойност за храните. Това стана ясно след среща на премиера Сергей Станишев и земеделския министър Валери Цветанов с животновъди, пише Стандарт.

"На срещата бяха обсъдени възможностите за понижаване на ставките, с което ще се стимулират продажбите на български хранителни стоки", обясни Цветанов.

Поевтиняването на храните чрез премахването на ДДС върху тях беше и едно от основните искания на протестиращите фермери още в края на миналата година. Данъкът надува цените на храните с 20 на сто.

За да поддържат по-ниски стойности на продуктите си пък, преработвателите предпочитат евтини и некачествени суровини, вместо първокласно сурово мляко, обясняват фермерите.

Животновъдите проведоха своя първи протест за тази година пред сградата на земеделското министерство. Те поискаха повече национални пари за земеделие и минимална защитна цена на млякото.

"В условията на криза ще търсим всички начини да подкрепим българското стопанство". Това обеща премиера Сергей Станишев по време на среща с животновъди, която започна малко преди началото на протестите на млекопроизводителите, съобщиха от правителствената пресслужба.

На самия протест министър Цветанов увери, че ще направи всичко възможно за подобряване на положението на фермерите. Първата стъпка е създаване на специална програма "Защита на българското кисело мляко". Названието ще може да носи само традиционният продукт, произведен от чисто сурово българско мляко и подквасено с бактерията лактобацилус булгарикум.

"Вече са изплатени близо 85 на сто от парите за фермерите за миналата година", съобщи още Цветанов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини