Масларова иска да проверят Масларова за скъп самолетен билет. Преглед на националния печат


"Дневник":Данъчните в спасителна акция за повече приходи

Изпълнението на бюджетните приходи през 2009 г. ще бъде изключително трудно, призна в четвъртък Националната агенция за приходите (НАП). Месеци след предупрежденията на бизнеса управляващите също заговориха, че икономическата криза ще намали сериозно оборотите, а оттам и данъчните приходи. Това стана повод новият изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов да лансира пореден пакет от извънредни мерки срещу данъчните злоупотреби и сивия сектор, включващ съвместни акции на приходната агенция и другите контролни органи.
Доходите на физически лица, които са отпускали заеми, също ще бъдат проверявани, тъй като общият им обем е достигнал 5.7 млрд. лв. Красимир Стефанов заяви, че голяма част от тези заеми са фиктивни, и призна, че досега изпълнението на приходите е зависело предимно от добрата воля на длъжниците, но това щяло да се промени.
Обект на проверки ще бъдат и собствениците на недвижими имоти, които ги отдават под наем. Само за последните две години укритите доходи от наем възлизат на 74 млн. лв., като 39 млн. от тях са реализирани в София, каза Стефанов.
На заседанието на комисията стана ясно още, че забавеният заради проверките ДДС кредит, който фирмите чакат да им бъде върнат, е в размер на 560 млн. лв. към края на миналата година.

"Стандарт": Акция "шок и ужас" за длъжници

Данъчните започват да изземат пари от касите в магазините, складовете и офисите на длъжници. Това е част от извънредните мерки за повишаване на приходите в бюджета, които представи изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов пред депутатите от бюджетната комисия в парламента.
Данъчни ще проверяват заемите между близки и роднини, съобщи още Стефанов. През миналата година данъчните направиха ревизии на около 1800 души със скъпи имоти, които не отговарят на официалните доходи. Най-често те обясняват, че не крият данъци, а са взели парите назаем от роднини или приятели. През последните 5 години заемите между граждани са над 2,7 млрд. лв. Сега данъчните ще погнат тези роднини, които са прикривали хора с нелегален бизнес. В обсега на ревизиите ще попаднат и хората, които са си купили на лизинг скъпи автомобили, чиито лизингови вноски значително надхвърлят месечните им доходи. Инспекторите ще проверяват и за сключени договори за наеми най-вече в скъпите магазини. Още следващата седмица ще бъдат проверени 40 обекта, съобщи Стефанов. Укритите пари от наеми само за миналата година са 74 млн. лв. 39 млн. лв. от тях са за София.


"Сега": Петър Димитров замрази за 3 месеца цените на парното

След две седмици на пазарлъци и обещания енергийният министър Петър Димитров най-сетне подписа заповедта, с която нарежда цените на парното в София да се върнат със задна дата на нивото от декември м.г. Стойността е с близо 19% по-ниска от актуалната и ще се запази до края на тримесечието. Това означава, че освен януарските, столичната "Топлофикация" ще преизчисли и февруарските сметки, които бяха готови преди няколко дни. "Дайте да видим какво ще бъде намалението на газа от 1 април, най-вероятно ще остане декемврийската цена", обясни Димитров вчера на въпрос какво ще се случи със сметките за топло след дадения от него срок.
До решението за замразяване на цената се стигна след като десетки хиляди софиянци получиха шокови фактури за януари, често няколко пъти по-високи от миналогодишните. Сега всички клиенти ще трябва да получат компенсация, заради което Петър Димитров призова гражданите да не чакат, а да си платят януарските сметки. За лихвите, които се трупат, той заяви, че "не може да се олихвява нещо, което не дължиш".


"24 часа": Масларова иска проверка защо летяла за 17 000 лв.

Емилия Масларова е изпратила писмо до инспектората на Министерския съвет с молба да провери защо й е купен двупосочен билет до Южна Корея за 16 893 лв.
Това съобщи вчера главният правителствен инспектор Николай Георгиев.
Социалната министърка поискала изясняване на случая, след като се оказа, че държи първенството по най-скъп полет в кабинета. Тя твърди, че самолетният билет й е купен от МС, а този на пътувалия с нея зам.-министър бил наполовина по-евтин. От правителствената администрация обаче твърдят, че те не купуват самолетни билети, а само осчетоводяват разходите, които им посочват от министерствата.
Според справките в МС, откакто е министър, Масларова е пътувала 190 дни в задгранични командировки за около 150 000 лв.
"Сега": МС проверява скъпите билети на министрите
Главният инспекторат към МС е започнал проверка на скъпите билети, с които министрите са пътували в чужбина, съобщи шефът на звеното Николай Георгиев. Проверката е разпоредена лично от премиера Сергей Станишев след писмен сигнал на социалната министърка Емилия Масларова, с който тя настоява за обяснение защо билетът й до Сеул, Южна Корея, е толкова скъп. Според публикации в медиите той е на стойност 16 973 лв., при положение, че със същия полет е пътувал зам.-министър на социалната политика, но на двойно по-ниска цена.
По неофициална информация Масларова е решила да се включи в командировката в последния момент и това е оскъпило билета й. От фирмата "Елит травъл интернешънъл", с която правителството има договор за покупката на самолетни билети, вчера отказаха коментар. Главният инспекторат е поискал документи от социалното министерство, МС и фирмата. "Елит травъл" пък трябва да представи справка за всички осигурени през годината билети, за да се установи има ли завишаване на цените и източване на бюджета, обясни Георгиев. При изясняване на истината ще се направи и сравнение на цените на останалите фирми, които предлагат същата услуга.


"24 часа": Яне с нови данни в ДАНС - опитвали да ни ислямизират
B България са влизали крупни парични потоци от ислямски организации в Саудитска Арабия, Иран, Египет. За някои от тях в международен мащаб е обявено, че насаждат фундаменталистки и терористични идеи. Това според независимия депутат Яне Янев установила ДАНС, където вчера той бе за среща с шефа на агенцията Петко Сертов.
Депутатът и колегата му Димитър Абаджиев занесли в ДАНС данни в защита на тезата си, че има опити за ислямизиране у нас. "Издавани са с такива пари луксозни пропагандни списания, аудиокасети с проповеди. В тях например атентатите в САЩ от 2001 г. се определят като нещо хубаво за исляма", каза Янев. По думите му в ДАНС имало вече 20-30 разработки по такива случаи.
Други 6 разработки образували в службата срещу кмета на Хасково Георги Иванов , съобщи още Янев. Имало и 3 досъдебни производства, които скоро щели да приключат.

"Сега": България разваля договор за ток с Турция

Страната ни започва преговори за прекратяване на договора с Турция за доставка на ток срещу изграждане на инфраструктура у нас, който бе подписан от кабинета "Костов" през 1998 г. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Според документа България трябва да снабдява южната ни съседка с ел.енергия, а турският холдинг "Джейлан" да изгради магистрала "Марица" и каскадата "Горна Арда". МС иска турската компания CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm, приемник на "Джейлан", да оттегли иска си срещу НЕК за 75 млн. евро в Международния арбитражен съд в Париж. Срещу това най-вероятно ще предложи изграждане на язовир "Тунджа".
Четири работни групи създаде кабинетът, за да подготвят споразумение с Турция. Ще ги ръководи зам. външният министър Любомир Кючуков. Експертите ще търсят "пакетно" решение на проблемите. България ще настоява и за компенсации и решение на имуществените претенции на бежанците от Източна Тракия, имотите на БПЦ в Турция, включително болницата "Евлоги Георгиев" в Истанбул и уточняването на границата по устието на р. Резовска.


"Труд": Имотите на Ахмед Доган отиват в прокуратурата

Зам. главният прокурор Валери Първанов е изискал документацията и резултатите от проверките за имотите на лидера на ДПС Ахмед Доган, които текат в НАП. Това стана ясно вчера от заседание на комисията за борба с корупцията в парламента. Данъчните още не били пратили цялата информация за 6 имота на Сокола, но проверката трябвало да приключи до дни.
В НАП течала проверка на собственика по документи на хотел "Каза Домини" в Рибарица - бизнесмена Арбен Хавальов, и още една дама. Данъчните нищели несъответствия между декларираните им доходи, които били до около 500 лв. месечно, и взети милиони кредити от банки, за които не е ясно как били обезпечени, научи "Труд". За спа хотела "Орфей" в Девин пък проверките били приключили, разказаха депутати. Сградата, която е била собственост на общината, през 2003 г. е дадена на концесия. Тя обаче е прекратена след 3 г., а направените подобрения за над 20 млн. лв. се изплащат на концесионера във вид на дялове. Така имотът станал частен. Тази сделка вече е в прокуратурата.


"Новинар": Пускат от затвора срещу заплащане

До края на месеца ще стане ясно дали дали ще освобождават от затвора осъдени до 1 година срещу заплащане. Идеята е залегнала в проекта за нов Наказателен кодекс, който ще се обсъди от консултативния съвет по наказателна политика към министъра на правосъдието. Концепцията предвижда да се декриминализират някои деяния с отпаднала обществена опасност.
Какви ще бъдат те обаче още не е ясно. Освен това е предвидено посегателствата да се разделят на престъпления и простъпки, като за простъпките ще се налагат по-леки наказания като глоба или ще се дава условна присъда. Предвидено е още, че извършителите на простъпки ще се смятат за неосъждани, тъй като съдът ще излиза с решение, а не с присъда. До 1945 г. като простъпки са били определяни всички нарушения, за които санкцията е била до 3 години затвор или глоба.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини