България - най-евтината държава в Евросъюза

Въпреки всеобщото убеждение у нас, че България е най-скъпата държава в Европейския съюз, цените в страната ни са най-ниски в сравнение със средното ниво в останалите държави. Субективното усещане за нивото на цените у нас не отговаря на това, което статистиката показва", това коментира днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с кметове и областни управители от Североизточен регион, провела се във Варна.

По думите му България е на трето място в Европейския съюз по развитие на икономиката, като преди това са Румъния и Словакия.

Министър Димитров посочи, че за четвъртото тримесечие на 2008 г. само 6 европейски държави имат положителен ръст на икономиката и България е една от тях.

"За разлика от Латвия, която е с отрицателен растеж от 10 %, и Португалия, Великобритания, Германия, и Люксембург, които са със спадове от 2 до 0, 5 %, страната ни запази ниво от 3, 6 %", поясни Димитров.

Енергийният министър коментира още, че България е на осма позиция в Евросъюза по отношение на ниското ниво на безработицата. Той отбеляза и, че страната е с едни от най-ниските данъци в ЕС, като даде за пример корпоративния налог и данъка върху дохода на физическите лица.

По думите му България прави добро впечатление пред инвеститорите по отношение на подоходните данъци и с едни от най-ниските социални осигуровки. Това според министър Димитров е предпоставка за привличане наповече интернационални инвестиции.

"Въпреки спада в края на миналата и началото на тази година, България е безспорен шампион в ЕС с преките чуждестранни инвестиции, достигащи 6 млрд. евро", уточни енергийният министър.

По думите му страната ни е особено привлекателна в сферата на възобновяемите източници, където интересът е много голям. В тази посока са заявени инвестиционни намерения от няколко японски компании. Интерес има и към бизнес строителството, в това число изграждането на молове.

"Към Варненския регион конкретен интерес към инвестиране в индустриалната зона и към възобновяемите енергийни източници", конкретизира министър Димитров.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини