Строят нов "Хаинбоаз"

Трети проход през Стара планина ще свързва Северна и Южна България. 26-километров път, който минава през Стара Загора, Мъглиж и Трявна, може да поеме част от трафика през Стара планина, пише Стандарт.

Така той ще се превърне в алтернатива на проходите "Хаинбоаз" и "Шипка" поне за леките автомобили. Това съобщиха от Национална агенция "Пътна инфраструктура".

Вариантът се обмисля, след като "Хаинбоаз" беше затворен за пореден път в началото на месеца, а движението на тежкотоварни камиони през "Шипка" е ограничено. Това пренасочи трафика между Северна и Южна България към Габрово, което предизвика недоволството на жителите.

В момента по направление Стара Загора - Трявна има 26-километров път, който обаче трябва да се ремонтира и съответно да се осигурят средства за това. Пътят прави връзка от Мъглиж през Дъбово, Яворовец, Радунци, Борущица, Кръстец, Плачковци и Трявна и извежда трафика на главния път за Варна.

Ремонтът на 26-те километра ще осигури трети проход през планината - разположен между "Хаинбоаз" и "Шипка", който ще бъде успореден на тях и на жп линията Стара Загора - Велико Търново.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини