Книжките на младите шофьори ще се връчват на официални церемонии

Шофьорските книжки на младите водачи ще се връчват вече на официални церемонии в отделите "Пътна полиция", съобщиха от МВР. Целта е да се внуши на новите шофьори отговорно поведение на пътя и да се намалят катастрофите, предизвиквани от водачи без опит и стаж зад волана.

Генералният комисар на МВР Павлин Димитров разпореди свидетелствата за правоспособност на младите шофьори да бъдат връчвани по специален ред. Преди връчването, шефовете на "Пътна полиция" по места ще правят анализ на причините и предпоставките за катастрофите, предизвикани от млади водачи. Ще бъдат показвани снимки и документални филми от такива произшествия, ще се раздават брошури със съвети. Целта е да се мотивират тези, които получават за пръв път свидетелство за правоуправление, да бъдат отговорни към себе си и другите участници в пътното движение.

Такава практика е съществувала преди години като специален текст в Закона за движение по пътищата и е имала положителен ефект. Церемониите по връчването на книжките на младите шофьори ще бъдат въведени от 30 март т.г.

Основните причини за тежките катастрофи с млади водачи са: превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието, движение на минимална дистанция.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини