Данъчните готвят мащабна акция срещу нередовните платци

Служителите на Националната агенция по приходите (НАП) започват да изземват парични средства от касите в търговски обекти на длъжници.

Това е една от извънредните мерки за повишаване на приходите в бюджета, които новият данъчен директор Красимир Стефанов представи пред бюджетната комисия в парламента.

Предстоят и ревизии на физически лица, които отдават недвижими имоти под наем, както и такива на граждани, които отпускат големи заеми.

По данни на НАП в последните 5 години под формата на заеми между физически лица са раздадени 2,7 млрд. лв., а щетите за хазната от недекларирани доходи от наем възлизат на близо 74 млн. лв. В обсега на ревизиите ще попаднат и гражданите, които са си купили на лизинг скъпи автомобили, чиито лизингови вноски значително надхвърлят месечните им доходи.

Сред другите мерки, предложени от директора на НАП са съвместни проверки на НАП с Агенция "Митници", Прокуратурата и Гранична полиция на превозваните през Румъния и Гърция стоки.

"Имаме сериозни подозрения, че много сделки с контрагенти от тези държави са фиктивни, което води до злоупотреба с ДДС", обясни Стефанов.

Отново съвместно с Агенция "Митници" ще бъде извършван и физически контрол на товари, транспортирани от рискови фирми. Също така се предвижда създаването на съвместни структури между НАП, ДАНС и прокуратурата за регистриране на данъчни престъпления.

НАП продължава и проверката на собствениците на скъпи имоти.

Сред мерките за подобряване на събираемостта на данъци и особено ДДС Красимир Стефанов посочи и принудителното събиране на дългове от управители и членове на управителни органи за задължения на управляваните от тях юридически лица.

В близките седмици предстои подписването на инструкции за съвместна дейност между приходната агенция, МВР, Автомобилна администрация и Министерството на земеделието.

За първите два месеца на годината приходната част в Бюджета е изпълнена на 108%, съобщи вчера министърът на финансите Пламен Орешарски на заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента. Според Орешарски, въпреки това изпълнение на приходната част от бюджета, за следващите няколко месеца се очаква негативна тенденция. Финансовият министър уточни, че проблемът не е в самото изпълнение на приходната част, а в спазването на сроковете.

"Ако с подкрепата на парламента, МВР, както и останалите органи на изпълнителната власт не предприемем мерки, напълно реално е да очакваме крах в приходната част на бюджета", каза още изпълнителният директор на НАП.

Той посочи като основни рискове пред приходната администрация отслабналата икономическата активност, намаляването на оборотите на търговските дружества, нарастването на безработицата и сривът в банковото кредитиране.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини