ДАНС арестува кмет по пижама. Преглед на националния печат

„24 Часа":ДАНС арестува по пижама кмета на Гърмен

Боси и по пижами арестува ДАНС кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителя по религия Мурад Бошнак призори вчера за снемане на обяснения по преписка на Софийска градска прокуратура.
Според говорителя на агенцията Зоя Димитрова сигналите срещу двамата са за извършване на насилие към хора с различна религия и народност. Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери дали има данни за проповеди, подбуждащи към национална омраза и вражда община Гърмен. Предстои да бъдат снети обяснения и от други хора.
По едно и също време около 5,50 ч маскирани атакували къщите на двамата в Огняново и в Рибново.

„Труд": Бунт в Рибново заради кметски арест
Гоцеделчевското село Рибново се вдигна вчера на бунт, след като служители на ДАНС арестуваха кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителя по ислям Мурад Бошнак. Точно като в холивудски екшън още в ранни зори в понеделник спецотряд, дегизиран с черни качулки и въоръжен до зъби, нахлул в къщите на кмета и даскала. Двамата бяха задържани по обвинение за насаждане и разпространение на илямски фундаментализъм в района. Сигналът срещу двамата бил подаден навръх 3 март от депутата Яне Янев. Той сезирал ДАНС и Главна прокуратура, че в района на община Гърмен - и по-точно в село Рибново, се насаждат радикални ислямски идеологии. Според Янев учениците там били принуждавани да носят ислямски носии от Саудитска Арабия.
"Слизайте от колите, няма да ви пуснем да ходите да разпитвате децата ни за някакъв там фундаментализъм, който е само в главата на Яне Янев. Тоя жив не сме го видели, кракът му не е стъпвал при нас, искаме да го докарате и да го видим. Слизайте да чуете нас и да не изопачавате истината." С тези думи стотици жени и мъже от Рибново направиха жива верига пред репортерския автомобил на "Труд" вчера. Бяха разгневени от ареста на кмета Башев и учителя Бошнак.

„Стандарт": Станишев: Кабинетът направи революция
Революция в реформите. Така министър-председателят Сергей Станишев определи управлението на правителството си вчера по време на среща с посланиците на държавите членки на ЕС. Освен дипломатите на срещата присъстваха и вицепремиерът Меглена Плугчиева, както и министърът по европейските работи Гергана Паси.
Сега ни предстои вторият и по-важен етап на членството в Европейския съюз - да се възползваме максимално от плодовете от него, заяви Станишев. За целта той призова посланиците да съдействат за осигуряването на чужди експерти, които да се трудят в родните ведомства. Премиерът вече е получил подкрепата на шефа на Европейската комисия Жозе Барозу. И в момента в изпълнителната власт има 130 такива експерти, каза още Станишев.

„Новинар": Костов дезертира от Каденабия
Лидерът на ДСБ Иван Костов е напуснал още първия ден срещата на родните десни партии в италианския град Каденабия. Така Командира попари надеждите на малките партии, че именно на тази среща ще бъде решен форматът на обединението около СДС и ДСБ. Коалиционните преговори в десницата остават за София.
Искри прехвръкнали между бившите партньори Костов и Александър Праматарски - лидер на Демократическата партия. Командира се разгневил на думите на Праматарски, който го обвинил, че не иска да прави широка коалиция. По думите на Праматарски по време на срещата не са водени дори и неофициални разговори на ниво лидери.

„Дума": Работещи в "Новера" на шествие през София

Работници, предимно от ромски произход, от дружеството "Новера", с което миналата седмица Столичната община прекрати договора за почистването на София, проведоха вчера протестно шествие в столицата.
Повече от 400 роми се събраха и преминаха по бул. "Сливница", за да стигнат до сградата на Столичната община. Пред входа на кметството на "Московска" 33 работниците, някои от които облечени в зелени жилетки, скандираха "Оставка" и "Новера". Те настояваха за връщането на концесионните договори. Протестът обаче не продължи дълго, а ромите бяха разпръснати от полицаи.
"За какво протестират работещите в "Новера", за това, че десет дни държаха София в криза с боклука ли", коментира междувременно проявата кметът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че всеки от протестиращите, който си подаде молбата за напускане на "Новера" и подаде такава за работа във фирмите, които в момента чистят столицата, ще бъде назначен "още днес". Според Борисов протестиращите са изпратени от някого, но това е само в техен минус.

„Сега": САЩ за разлика от България гледали сериозно на Паси
"Срещите с изтъкнати политици и военни при последното ми посещение във Вашингтон ме окуражиха. Там гледат по-сериозно на кандидатурата ми за генерален секретар на НАТО, отколкото тук." Това признание направи шефът на парламентарната външна комисия Соломон Паси в Русе. В столицата на САЩ Паси се срещнал с представители на Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност. "Хората, с които разговарях, ме познават добре и помнят знаковата дата 8 май 2003-та, на която България влезе в НАТО", отсече Паси. Той очерта и най-важните задачи пред алианса през следващото десетилетие - да оправи имиджа си и да заздрави и постави на нова основа отношенията си с Европейския съюз. НАТО не получавал достатъчно признание за стореното, затова Паси смята да се бори пактът да получи Нобелова награда за мир.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини