Дават 812 000 лв. за забавачка с 10 деца. Преглед на националния печат

Мистерия с изчезването на шефа на "Киров", обобщава „Дневник"
До събота вечерта 70-годишният Киро Киров беше добре известен на всички строителни и земеделски компании, защото създадената и управлявана от него "Киров" АД е сред най-големите вносители на строителна техника и инструментална екипировка. Фирмата му има оборот почти 200 млн. лева за 2007 г. От два дни той е първа новина в медиите, защото от петък вечерта е в неизвестност. МВР го издирва, а прокуратурата работи по шест версии, основната от които е за отвличане.
Тя се подкрепя и от противоречивите реакции на роднините му. В събота от пресцентъра на МВР съобщиха, че Киров е в неизвестност от петък вечерта. От МВР уточниха, че сигналът е подаден от сина на бизнесмена - Иван Киров, който е съсобственик в "Киров" АД и популярен в светските среди с екстравагантния си стил на обличане и страстта си към луксозните коли.
Той се обадил в полицията, след като баща му не отговарял на мобилните си телефони. По-късно в събота в медиите се появиха твърдения, че близките му не са подавали никакъв сигнал. В неделя през "Дарик радио" дъщеря му Силвия Басева заяви, че не е искан откуп.
Часове по-късно Иван Киров неочаквано обяви пред "Нова тв", че баща му се е свързал с него по телефона и казал, че е заминал в чужбина по лични въпроси. Киров-младши добави, че баща му не е уточнил кога ще се прибере.
Той не коментира детайлите от петък вечерта. Според предварителната информация джипът на Киров-старши е бил паркиран пред отворените врати на гаража на вилата, в която живее под наем в столичния квартал Банкя. Двата мобилни телефона на Киров-старши продължаваха да са изключени в неделя вечерта, а никой от компанията не пожела да коментира ситуацията. Само изпълнителният директор на "Киров" Коста Басев заяви пред радио "Дарик", че Киро Киров не е получавал заплахи. МВР е поискало от съда разрешение да проследи разговорите на бизнесмена.
Досега името му не е свързвано със скандали. На местните избори 2007 г. Киров е бил сред спонсорите на ГЕРБ.

Отвличат Киров от втори опит, разкрива „Труд"
В четвъртък вечерта - денонощие преди мистериозното изчезване на бизнесмена Киро Киров - двама маскирани мъже били забелязани да дебнат в двора на къщата му в Банкя. Съседи се обадили на полицията, но още преди пристигането на ченгетата, бандитите успели да избягат с тъмен джип, подобен на БМВ, модел Х5. Пътищата около градчето били блокирани, но без резултат. Бдителни комшии дори записали номерата на джипа, но когато ченгетата ги проверили, те се оказали свалени от малък софийски "Ситроен".
По време на нощния екшън Киров си бил вкъщи и дори го видели да говори с полицаите в двора, наметнат с домашен халат. Необяснимо за всички е, че в петък бизнесменът не е взел мерки за охрана, прибрал се е до Банкя дори без служебен шофьор, въпреки че има такъв.
"До този момент никой не е звънял нито на мен, нито на някой друг." Това заяви вчера дъщерята на Киро Киров - художничката Силвия Басева пред "Дарик" радио.
Както писа "Труд", 70-годишният собственик на холдинга "Киров" АД е в неизвестност от петък вечерта. Пред гаража на наетата от него вила в Банкя бе открит джипът му "Порше Кайен" с отворени врати и светещи фарове. И двата му мобилни телефона са били изключени към 21,30 ч. Полицията разследва няколко версии за мистериозното изчезване. Основната е - отвличане. До вчера обаче никой не се е свързал с близките за искане на откуп. Не е имало позвънявания и до горещите телефони, които МВР обяви за информация по случая.
Скрил се е?
"Кой нормален човек ще се разхожда без охрана, ако предишната вечер в двора му са влезли маскирани бандити. Почти всяка вечер го докарваше шофьор, който сигурно е бил и бодигард с оръжие. Защо в петък бизнесменът се е прибирал сам? На мен цялата работа ми прилича на "пълно потапяне". Може би Киров е разбрал, че се готвят да го отвлекат или го заплашва нещо друго, затова сам се е скрил." Това е версията на един от съседите. Той станал свидетел на полицейската акция в четвъртък вечерта, прогонила двамата маскирани от двора на къщата на ул. "Патриарх Евтимий" № 7 в Банкя. Трети ги чакал в тъмен джип, модел БМВ Х5, чийто табели по-късно се оказали крадени. Интересен е фактът, че с такъв автомобил се движели похитителите на шефа на автокъща "Капитолия" Салех Асил , подобен джип е бил забелязан и през май м. г. покрай отвличането на бившия президент на "Литекс" Ангел Бончев.
"Когато му докарваха багажите при нанасянето, тук бяха синът му и зет му" - разказва друг съсед. - Минаха, запознаха се с комшиите, казаха: "В къщата идва да живее нашият баща." Как е възможно Киров да се скрие и да не им каже? Нали синът му, дъщеря му, ще се побъркат от притеснение, нали ще трябва да наемат охрана за себе си, за децата си... Не вярвам те да знаят, че баща им се крие, и да участват в инсценировка. По-скоро допускам, че Киров не е приел насериозно заплахата от предната вечер. И изглежда си е ексцентрик, ако е махнал с ръка и си е рекъл: "Да става каквото ще!", разсъждава комшията.
Следи от отвличане
"Върху една от масите в къщата открихме отпечатъци от обувки. Част от парапета на втория етаж е била откъртена. Следи от кръв няма", разкриха вчера пред "Труд" разследващи. Според тях Киров е станал жертва на похитители.
"Ключовете от джипа си бяха на таблото, а ключовете от къщата - на една от седалките. Фаровете светеха, което говори, че Киров вероятно е бил издебнат, докато паркира в гаража. Счупен е единият фар на поршето. До него бяха открити стъкълцата", казаха още криминалисти, участвали в оглед.
Часове преди да изчезне, Киров бил на урок по гръцки език. След това имал среща с бизнес партньор, на която обаче не отишъл. Човекът, който го чакал, му позвънил няколко пъти, но телефоните на Киров били изключени. Тогава се обадил на сина Иван. След като не успял да открие баща си вечерта, на сутринта в събота Иван отишъл в Банкя и оттам се обадил в полицията. "Киров е изчезнал в интервала 21,30-22,00 ч в петък", категорични са източниците на "Труд". Независимо че по случая е образувано дело за отвличане срещу неизвестен извършител, разследващите не изключват и версията за инсценировка. Втори ден вчера от МВР чакали разрешение от съда, за да прегледат разпечатките от двата GSM-а на Киров.
Разногласия заради кризата

Киров имал законен пистолет, който вероятно е носел със себе си. Оръжието не е открито в колата, нито в служебен или личен сейф на бизнесмена. Той се нанесъл под наем в къщата в Банкя, след като през януари решил временно да заживее отделно от жена си. Сред служителите на "Киров" АД дори се говорило, че е заложил семейния дом в кв. "Драгалевци" и ще му го взимат кредитори. Но това се оказало лъжа. Източници на "Труд" смятат, че разногласията в семейството били заради финансовата криза. Още след Нова година Киров настоявал пред съпругата си да променят начина си на живот и да свият до минимум разходите.
В събота по БНТ жената каза, че не е разтревожена и не е подавала жалба, защото често през почивните дни съпругът й заминавал в провинцията "да разпуска". Вчера пък г-жа Кирова твърдеше, че е очаквала мъжът й да замине в чужбина.

Скандал - 24 часа бавят проверка на GSM на Киров, пише „24 часа"
В продължение на около 24 ч след изчезването на бизнесмена Киро Киров полицията е чакала от съда разрешение за проверка и контрол над джиесема му, както и за мобилните телефони на неговите близки.
Въпреки че синът на търговеца вчера съобщи, че баща му му се обадил от чужбина, където бил по лични дела и не е похитен, полицията работеше по версията отвличане.
Съдия от градския съд обаче разписал документа чак в 12 часа на обяд в неделя и така вътрешното министерство е загубило цяло денонощие в най-важния момент непосредствено след изчезването на собственика на холдинг "Киров" АД.
Скандалната новина разкриха вчера близки до разследването. Те уточниха също, че това е можело да помогне инцидентът с Киров да бъде предотвратен.
Точно две денонощия по-рано бандитите са направили първи опит да го пленят. Това се е случило вечерта в сряда. Похитителите решили да изненадат бизнесмена в къщата в Банкя, в която живее под наем.
Двама от тях с тъмни дрехи и с черни маски на главите прескочили оградата на имота, като най-вероятно са смятали да дебнат до входната врата и да нападнат Киров в момента, когато излезе от къщата.
Планът им обаче се провалил, защото съвсем случайно съсед ги забелязал през прозореца си, когато се прехвърляли през оградата.
Комшията веднага изскочил в своя двор и стрелял няколко пъти във въздуха със законния си пистолет. Щом чул изстрелите, навън излязъл и служител от криминалната полиция, който живеел също в друга къща съвсем наблизо.
Маскираните се уплашили от преследване и много бързо избягали. Никой обаче не забелязал автомобил или джип, с който те се оттеглили от мястото. Най-вероятно шофьор ги е чакал през няколко преки от дома на жертвата.
Никой след инцидента не се досетил за какво е било нападението - нито Киров, нито съседите му. Всички си мислели, че става въпрос за крадци, които искали само да го оберат.
Неуспешният опит не разколебал бандитите. Очевидно те са много хладнокръвни, защото атакували отново само 2 денонощия по-късно.
Според основната версия бизнесменът бил нападнат точно когато слязъл от белия си джип "Порше Кайен" пред гаража в двора на къщата. Киров носел със себе си законен боен пистолет, но не успял да го използва.
Похитителите го грабнали и го хвърлили най-вероятно в микробус, като оръжието на вносителя на "Бош" останало в него. То не е намерено при последвалия оглед в луксозния му джип, нито около него, твърдят запознати.
В семейството на Киров си мислели, че ако похитят някого заради откуп, то това ще бъде синът Иван. Затова той ходел от известно време с охрана, докато бащата се придвижвал сам или с шофьор.
Официално източници от прокуратурата уточниха вчера, че се работи по над 5 версии за изчезването на Киро Киров, като най-вероятната от тях е отвличане за откуп.
До късно следобед вчера обаче похитители не бяха влезли в контактите със сина, както и с майка му Мария.
Най-вероятно в близките дни, след като напрежението по случая утихне, ще им бъде подхвърлен мобилен телефон, на който бандата ще им праща есемеси с указания. Така действат професионалните групи похитители при всички подобни случаи в последните 7-8 г.
Запознати твърдят, че до момента съпругата Мария демонстрирала нежелание да плаща откуп за Киров. С такова впечатление останали и служителите от МВР, които разговаряли с нея в събота и в неделя.
От 2 месеца Кирови живеят разделени. Според близки до семейството причина за това било фриволно поведение на 70-годишния бизнесмен напоследък.
Няколко подобни коментара за Кирови са написани и в интернет форум, най-вероятно от служители в холдинга им.
Смята се, че преговорите за живота на Киров ще бъдат водени със сина му Иван. Не се знае обаче кого ще избере бандата за предаването на парите.
Иван твърди, че баща му му се обадил вчера по телефона и му казал, че е в чужбина по лични дела и не е похитен.
Но това надали отговаря на истината. Така се държат много често близки на жертвите. Бащата на Мехмед Чакър, който беше отвлечен преди 2 г., също обясняваше, че всичко е наред и нападението е само слух.
Иван Киров твърди, че баща му се обадил от друг телефон, а не от този, който обикновено използва. Иначе от вечерта в петък на използвания от бизнесмена телефон се чува неизменното: "Абонатът е изключил телефона си или се намира извън обхват", категорични бяха полицаи.
МВР все още търси свидетели на евентуално нападение. За момента обаче няма нито един очевидец на похищението.
Така че засега най-важният свидетел на разследването е съседът на бизнесмена, който видял маскирани нападатели 2 вечери по-рано.
Той е разпитван вече два пъти - в събота и в неделя, от антимафиоти , които работят вече трето денонощие по случая.
Мъжът обаче не можел да даде много полезна информация, защото нападателите са били маскирани, а нито той, нито някой друг съсед успял да зърне автомобила, с който избягали от мястото. Очевидецът живее в къща зад тази, наета от бизнесмена, и имал пряка видимост към двора му, разказаха вчера други съседи от Банкя.
Щом видял маскираните хора малко след 21 часа в сряда вечерта, столичанинът веднага се обадил в полицията. Служителите на реда обаче не си и помислили, че става въпрос за подготовка за отвличане.
За изчезването се разбрало със сигурност едва малко преди обяд в събота, когато синът на Киров - Иван, пристигнал притеснен в къщата в Банкя и на метри от оградата за малко не сгазил деца, пресичащи улицата.
"Искахме да му се скараме, но той сподели, че баща му е в неизвестност и затова толкова е бързал", спомни си комшия, чиято къща е залепена до дома на бизнесмена.
Откакто преди 2 месеца Киров наел луксозната постройка от бившия шеф на ДАМС Иван Леков, той всяка вечер излизал и се прибирал по едно и също време почти винаги сам.
"Никога не е съм го виждал да ходи с охрана, всяка сутрин се засичахме около 7,45 часа, когато и двамата отивахме на работа", припомни си още съседът.
Служители в централния офис на бизнесмена на столичната ул. "Царица Иоана" също потвърдиха вчера, че 70-годишният мъж имал постоянна всекидневна програма, като си тръгвал обикновено привечер - между 18 и 18,30 часа.
В петък пак в този час продавачите в комплекса за последно видели началника си да потегля с бялото "Порше Кайен".
Близки на изчезналия мъж разказаха, че след като наел къщата в Банкя, от време на време го посещавал единствено синът му Иван. Други хора не били забелязани да влизат в къщата на бившия зам.-министър на спорта Иван Леков.
Ден преди да изчезне мистериозно обаче свидетели видели трима мъже да слизат от БМВ Х5 и да се карат с Киров пред дома му. Мъжът изглеждал доста притеснен, но се прибрал в дома си, а натрапниците оттогава не са се връщали, обясниха вчера очевидци.
Източници от МВР обаче твърдят, че такова нещо не се е случвало.
Нямало също информация Киров да има конфликти с други хора. Нямал и дългове, извън няколкото банкови кредита, които по принцип не би трябвало да са проблем за голяма фирма като неговата.

Киров бил пред фалит, повдига завесата „Стандарт"
Крупният бизнесмен Киро Киров бил пред фалит. Това научи "Стандарт" от отлично информирани източници. Човекът на BOSCH, HONDA И COMATSU за България е в неизвестност от петък вечер.
Той имал заеми за милиони. Направил голяма сделка за внос на строителна техника от Япония. Платил машините, но заради кризата купувачите у нас ги отказали. Преди няколко дни Киров разбрал, че банките няма да му разсрочат борча.
Основната версия на полицията все още е отвличане с цел откуп. Но от вчера прокуратурата и ДАНС усилено работят и по хипотезата, че бизнесменът сам е инсценирал похищението си, за да се спаси от кредитори. Късно снощи пък Нова тв гръмна, че синът на Киров се е чул с баща си, който бил в странство. Минути по-късно от прокуратурата отрекоха да имат такава информация.
Фалит заради дългове. Това е основната версия за изчезването на крупния бизнесмен Киро Киров, по която работят следствието и ДАНС, научи "Стандарт". Разследващите нищят още 4 следи, сред които е и класическо отвличане.
Преди 3 дни шефът на BOSCH, HONDA И COMATSU за България окончателно разбрал, че банкрутира. Той направил голяма сделка за внос на строителна техника от Япония. Бизнесменът теглил милиони, за да се разплати с партньорите си. Заради кризата обаче купувачите у нас масово се отказвали от поръчаните машини. В момента складовете на Киров във всички градове били пълни с непродаваемата техника. Бизнесменът правел опити да разсрочи банковия си борч. Ден преди да изчезне, Киров разбрал, че му отказват отсрочката, обясниха близки до бизнесмена. През последните месеци в бизнес средите упорито се носят слухове за тежкото състояние, в което е фирмата на Киров. Говори се дори, че бизнесменът е започнал преговори за разпродажба на фирмите си.
Агенти от ДАНС започнаха редица финансови експертизи на активите на предприемача. Ченгетата усилено работят по версията, че именно неуредени финансови отношения са причината за похищението. От ранни зори вчера бяха разпитвани не само хората със задължения към Киров, но и тези, на които той дължи крупни суми. "Бизнесът на г-н Киров е много голям и сложен. Нуждаем се от време, за да проверим всички официални и неофициални парични взаимоотношения", коментираха за "Стандарт" разследващи. Оказва се, че агентите правят цялостна ревизия на бизнесмена. Работи се и по версия, че похищението е извършено от престъпна група единствено и с цел откуп. "Истината е, че сега при тази криза подобен вид престъпления ще нарастват, тъй като престъпниците смятат това за лесния начин за изкарване на пари", допълниха разследващите. Дъщерята на бизнесмена Силвия призна, че все още похитителите не са се обадили да искат откуп. Разследващите пък очакват бандитите да поискат пари до 5-6 дни.
Те признаха, че е напълно възможно да има инсцениране на отвличане. "Предполагаемото похищение е станало между 21 и 22 часа в петък", заяви за "Стандарт" дежурният прокурор Пламен Панайотов. Синът на Киров пък обяснил как баща му споделил преди дни, че възнамерява да пътува в чужбина. "Съпругата на Киров и синът му са твърде спокойни от случилото се", коментират запознати със семейните дела. Броени часове след изчезването на вносителя на BOSCH жена му заяви пред БНТ, че не се притеснява за мъжа си.
Бизнесменът и съпругата му не живеят под един покрив от години. Киров планирал за тази година инвестиции в нови търговски комплекси в няколко града плюс строежа на корпоративен сервиз в Пловдив. Дружеството на бизнесмена има 24 шоурума, 12 сервиза за електроинструменти и лека строителна техника и 8 сервизни бази за едра строителна техника в 10-те най-големи града в страната.

Бунт на нотариусите, предрича „Труд"
В средите на нотариалното воинство зрее съпротива срещу включването му в мерките на кабинета срещу прането на пари, научи "Труд". На 25 февруари т. г. зам. главният прокурор Валери Първанов е изпратил писмо до председателя на Съвета на нотариусите Димитър Танев и е поискал съдействие - нотариусите да предадат данни за всички сделки на недвижими имоти над 500 000 лв. за 2005-2008 г. Аргументът е "изпълнение на графика на неотложните мерки на правителството и съдебната власт в борбата срещу корупцията и организираната престъпност" и започналата проверка на законността на доходите на лица, придобили недвижими имоти в България с цена над половин милион. Целта е да се разкрият данъчни престъпления и изпиране на пари.
Акцията бе огласена на 26 февруари от евроминистърката Гергана Паси като част от мерките на правителството в изпълнение на препоръките на Брюксел.
Срокът е юни 2009 г., а изпълнението е възложено на МВР, ДАНС, НАП и Нотариалната камара.
Но проверката тръгна с фалстарт. Оказа се, че Агенцията по вписванията (към която първо се обръща прокуратурата) не регистрира цените на сделките - законът и наредбата за имотния регистър не го предвиждат. Как може това да се случи, питат нотариусите. Та Агенцията по вписванията има специална система за събиране на информация, дивят се те.
Но отказът на агенцията да предостави данни е причина "преброяването" на едрите сделки да се възложи на самите нотариуси.
Спор няма, проверката на доходите има законова цел, и то смислена. Но дали целта оправдава средствата? От обсъждане между самите нотариуси личи, че окажат ли "съдействие", може да поставят под въпрос авторитета си на доверени юристи.
Какво си казаха нотариусите за прошението на прокуратурата да се включат в битката срещу пране на пари?
"Нотариалната камара и всеки нотариус са морално и професионално задължени да оказват съдействие на прокуратурата в борбата с корупцията и прането на пари. Но като юристи, които осъществяват строго регламентирана дейност, това трябва да е съобразено със закона", пише С. Б., нотариус с многогодишен стаж. Излага и аргументи. Първо, според чл. 28а от Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) справки по нотариалните дела се дават само на страните, техните правоприемници както и на представителите им по закон или по упълномощаване. Второ, архивът на нотариуса не е публичен, за разлика от книгите за вписване, съхранявани от Службите по вписванията. Трето, служебният архив на нотариуса е неприкосновен и никой няма право на достъп до него без съгласие на нотариуса, освен в случаите, предвидени в закона (чл. 21, ал.1 от ЗННД). Четвърто, нотариусът е длъжен да пази в тайна обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата (чл. 26, ал. 1 от ЗННД). Предлага се и алтернатива: нотариусите да изготвят служебни преписи от архивите си, но те да се предават само "въз основа на писмено разпореждане на съдия или прокурор, и то на изрично посочено в разпореждането лице".
"Щом трябва да "помагаме" предизборно на борбата с корупцията, ще помагаме. Но защо ни губят времето, когато исканата информация се съдържа само на едно централизирано място - в Агенцията по вписванията, тя е монополист на тази информация и е длъжна при поискване да дава такива справки", смята нотариусът Р. П.

"Включвам се в дискусията за "новото предизборно начинание" и за нашата "отзивчивост" и "пъргавина" в изпълнение на поставената задача", пише нотариус М. К. "Питам се, какъв е смисълът от изпращането всеки месец на данни до Дирекцията за финансовото разузнаване? Та в тях, по закон, ние сочим конкретни сделки, страни и суми. Каква е функцията на тази дирекция, щом като тя с целия си чиновнически капацитет не може да обобщи и предаде нужната информация? Нали затова на тази администрация се плащат заплати, осигуровки и други "благинки" от нашите данъци?"
"Дали всъщност Дирекцията за финансово разузнаване е предоставила данни, не можем да знаем", охлажда страстите В. Г.
"Нотариалната камара не може да ни иска такава справка. Единственият законен ред е да получим разпореждане от прокуратурата с посочване на конкретното лице, по конкретен повод (образувано следствие или прокурорска преписка), а справките да предадем на определено в разпореждането длъжностно лице", категоричен е друг уважаван нотариус.
"Грешка е, ако предадем справките в Нотариалната камара. Нито председателят на Съвета на нотариусите, нито самият съвет имат право да я получават, защото не са длъжностни лица по смисъла на закона. Данните трябва да се дадат въз основа на писмено разпореждане от прокурор, в което да пише на кое длъжностно лице да се предадат", присъединява се нотариус С. Б.
Изложени са и опасения, че отказът на нотариусите рискува заглавия по първите страници на вестниците: "Те пречат на борбата с корупцията!".
Особено показателно е мнението на нотариус Я. Р.: "Тези справки няма да съдържат обективна информация и няма да послужат на прокуратурата и ДАНС, защото ФЛ и ЮЛ може да са изповядали в рамките на една или повече години множество сделки на различни стойности (под 500 хил. лв.) при различни нотариуси. И реално да са придобили имоти на стойност над 500 000 лв. Тези обстоятелства не могат да се разберат от справката на отделния нотариус", не пести истината юристът.
Това е истинският отговор на искането на прокуратурата, казват нотариусите. Защото купувачите, които са декларирали действителната цена, са подписали пред нотариуса декларация по Закона за мерките против изпирането на пари за произхода на средствата си и тя се съхранява в делото на нотариуса. При съмнение за пране на пари, по строго определени в ЗМИП правила, нотариусът изпраща доклад в ДФР. Декларирането на действителната цена означава, че купувачът има начин да докаже произхода на парите си, и то не само пред нотариуса. Означава, че е платил дължимите разходи върху тази цена, а не върху данъчната оценка, какъвто е разпространеният обичай. Всъщност хората, които перат пари, никога не купуват на свое име,а на подставени лица или фирми от далечни земи (офшорки).Те никога не декларират истинската цена, заявиха нотариуси пред "Труд". Така че целта - да се уловят в мрежата парите с неясен произход - едва ли ще бъде постигната чрез сведения от тях. Но пък има огромна опасност да пострадат онези техни клиенти, които са декларирали всичко до стотинка, честно и почтено, често посъветвани именно от нотариусите. Защо ли? Защото не е безопасно техните сделки да "летят" между институциите, без да се знае "чие око ги гледа" къде се съхраняват, за какво ще послужат и какво става с тях след "акцията". И то в предизборно време!
"Все отнякъде трябва да започнем", казаха от прокуратурата. Дават и знак, че нотариусите не са единственият им източник за разкриване на мръсни пари, ще гонят парите от проституция, наркопрестъпления и други.
"Няма нищо особено в тези справки, ежедневно нотариусите ги дават на дознатели и прокурори", заяви и шефът на Съвета на нотариусите Димитър Танев. Според него Законът за личните данни не е нарушен, защото по конституция прокуратурата е оправомощена да ги иска.
Не казвай "хоп", преди да скочиш е рекъл народът. Мъдро. Битката с мръсните пари заслужава адмирации, но не личи държавата да е готова за ювелирна акция. Войната с бандите не може да се води с незаконни средства. Това е разликата. А размириците сред нотариусите оставят съмнения именно за това. Не се ли запушат зейналите законови дупки, трудно ще се сформира безупречен отряд срещу перачите на мръсни пари. Чието място е в съда. Не само в отчетите за Брюксел.

Кабинетът бори кризата, като строи фонтан и мотописта, разкрива „Сега"
Екзотични и съмнително скъпи проекти на общините ще финансира правителството с пари от бюджета точно преди изборите. Сред тях са мотописта в община Троян, медицински център на мотополигон "Горна Росица", фонтан и камбанария на църква в община Драгоман. Най-облагодетелствани са общините, в които управлява ДПС.
Това показва списъкът, одобрен от кабинета миналия четвъртък, с който "Сега" разполага. Тогава премиерът обясни, че се финансират належащи проекти в малки и средни общини в голяма степен на готовност. Срещу голяма част от предложенията в списъка обаче няма никаква конкретика - сумите се отпускат за "благоустрояване". Това означава, че кметът и общинският съвет ще решат за какво да ги харчат.
Най-скандалният проект безспорно е мотопистата в община Троян, за която ще отидат 100 000 лв. Обяснението за тази екстравагантност е просто - лидерът на ДПС Ахмед Доган е запален по мощните мотори и през октомври миналата година лично инспектира пистата за четириколки АТВ до троянското с. Дълбок дол по време на международния турнир ATV Challenge Cup 2008. Доган е почетен председател на това състезание.
Община Севлиево получава 120 000 лв. за изграждане на медицински център на мотополигон "Горна Росица". Този полигон е супермодерен, разполага с 10 000 седящи места и ВИП трибуна за 250 гости. Тук може би решителна роля отново е изиграл чарът на шефа на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Преди две години той заведе трима министри на годишната церемония на Международната асоциация по мотоциклетизъм в Монако, а като благодарност федерацията му получи в края на 2007 г. половината от бюджетния излишък за спорта - 3.9 млн. лв. Бившият вътрешен министър Румен Петков е пръв приятел на Николов и редовно участва в церемонии за награждаване на изявени мотосъстезатели.
В щедрата програма на правителството се дават пари за ремонт на общо над 150 детски градини. Повечето тях обаче са в селца, където почти няма деца. Само 6 от проектите са за изграждане или ремонт на детски градини в столицата, където недостигът е най-голям. Най-скъпият ремонт на детска градина е за саниране и разширение в с. Ябланово и е на стойност 1 023 000 лв. Това е едно от най-големите села в България и там електоратът е основно на ДПС.
От 2-та милиона на община Кърджали 812 650 лв. са за реконструкция и конструктивно укрепване на детска градина в с. Глухар. Интересното в случая е, че според решение на общинския съвет от края на септември в детската градина в с.Глухар има 10 деца. За тази сума би могло да се изгради напълно нова и модерна детска градина, и то за много повече деца. За сравнение - в столичния квартал "Дървеница" е предвидено да се изгради изцяло ново детско заведение за 8 групи за 1 млн. лв.
Почти 1 млн. лв. се дават за "довършителни работи в пристройка на основно училище" в с. Зараево, общ. Попово.
14 читалища на територията на община Ардино ще бъдат ремонтирани срещу малко над половин милион лева. Такова масово обновяване на читалища няма в нито една друга община. За ремонт на три детски градини в селата на Ардино са предвидени 300 000 лв. Някои от тях са били финансирани и от комисията по бедствия.
Добри пари дава правителството на Станишев и за ремонт на селски площади. Най-много площади ще бъдат ремонтирани в община Якоруда - общо четири за почти 400 000 лв. Там властта отново е на ДПС. Община Дългопол, в която кметът също е на ДПС, има одобрени осем проекта. 100 350 лв. ще отидат за детска площадка и за оформление на площад в с. Партизани, 59 000 лв. са за същата дейност в с. Медовец и още 65 000 лв. - за площада в Лопушна. В Дългопол също ще се прави детска площадка и кът за отдих в градския парк срещу почти 90 000 лв. Във вълчедръмското с. Долни Цибър ще се ремонтира площадното пространство срещу 200 000 лв. Спортно игрище и детска площадка в община Смядово ще глътнат 350 000 лв.
Не е ясно защо правителството дава пари от бюджета за дневен център за туристи в община Кула, след като за това може да се кандидатства по европрограми. Интересно е и решението, с което се дават 500 000 лв. на община Перник, за да изгради "обединен детски кът".
Сред скъпите проекти се подрежда и ремонтът на покрива на читалище "Съзнай себе си" в гр. Цар Калоян. Ремонтът и подмяната на циглите ще струва 180 300 лв. Когато взривът на военния полигон в столичния кв. Челопечене отнесе покривите на хората, оценителите даваха 7-8 пъти по-ниски оценки за подобни ремонти.
В община Драгоман преди изборите ще се направи фонтан за 50 000 лв., а за още 40 000 лв. ще се изгради камбанария в черквата "Св. Стефан".

Спираме вноса на гастарбайтери, уточнява „Монитор"
Сериозно ще се ограничи вносът на работна ръка от страни извън Евросъюза.
Това съобщи зам. социалният министър Димитър Димитров вчера. Причината - усложненията в трудовия пазар заради световната финансова криза.
"По всяка вероятност няма да се реализират споразумения за внасяне на работници от Молдова, Македония и Украйна", обясни Димитров.
Така на практика ще се блокира старата идея на работодателите да внасят от чужбина висококвалифицирани специалисти.
По този начин обаче щяла да се гарантира по-голяма сигурност за нашенците, които в момента работят зад граница и искат да се завърнат у нас.
"Масираното завръщане на българи от страни на ЕС ще е голямо предизвикателство за пазара на труда, но засега такива индикации няма", категорични са от социалното ведомство.
Министър Емилия Масларова подчерта, че гурбетчиите, които се прибират по родните си места, ще търсят работа по реда на всички останали безработни у нас. Според нея възможност за гурбетчиите е да се върнат за лятото и първоначално да търсят временна заетост.
"Дори и сега в бюрата по труда има свободни работни места за над 800 лева", подчерта Масларова.
По данни на социалното министерство над 8000 са свободните работни места в момента. Най-много от тях са регистрирани в София - близо 1500. Следват Бургас и Благоевград с около 900 вакантни позиции.
"Под 7% ще бъде регистрираната безработица към края на март", заяви Емилия Малсарова. Според нея безработицата расте плавно и дори по-бавно от очакваното. По този показател сме изпреварвали дори някои страни от ЕС като Латвия и Литва. По данни на "Евростат" общата безработицата в Евросъюза към момента била между 7,6 и 8,2 на сто.
"55 800 души са се включили в програми и мерки за заетост на социалното министерство през януари и февруари", подчерта министърът. Тази бройка показвала усилията на ведомството да се справи с икономическата криза.
Едва 1,3% от сънародниците ни над 25 години обаче посещавали курсове за квалификация и преквалификация. В Европа всеки десети ходел на обучение за повишаване на професионалните умения.

Безработицата ни по-ниска от европейската, отбелязва „Дума"
Очакваната за март безработица у нас ще е под 7%, съобщи министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова пред журналисти. Тя припомни, че по данни на Евростат нивата на безработица в ЕС варират от 7,6 до 8,2%, като най-високи са в Латвия и Литва. "Напрежение в страната има. В България, макар и с по-забавено темпо, се задава криза", коментира Масларова и поясни, че правителството и МТСП правят всичко възможно да не се допусне масова безработица и да се задържат нивата на заетост. С посредничеството на бюрата по труда в страната работа са намерили над 55 800 души. Въпреки опасенията за криза на пазара на труда през януари са обявени 6889 свободни работни места, през февруари те са 8098, през март се очаква да са пак над 8 хил., като има доста незаети позиции със заплати над 800 лева. За да се овладеят негативните резултати от кризата, най-вероятно тази година няма да бъде договорена квота за прием на работници от трети страни. "Това е предпазна мярка по отношение на българския пазар на труда", коментира зам.-министър Димитър Димитров. Що се отнася до българите, работили дълго в чужбина и решили да се върнат в родината заради кризата, от министерството заявиха, че те ще се конкурират на пазара на труда у нас наравно с живеещите тук.
До момента вече са договорени 75,5% от средствата по Националния план за действия по заетостта, което е над 140 млн. от предвидените за годината общо 190 млн. лв. На въпрос на ДУМА какво ще случи, след като парите свършат, което очевидно ще стане скоро, министър Масларова отговори, че въпросните 75,5% са договорени, но още неусвоени средства. "Освен това програмите са за дългосрочна заетост от по няколко до 9-10 месеца", допълни социалният министър. Само по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост" работят над 27 900 души, по програма "Социални услуги в семейна среда" са започнали работа над 3200 души от началото на т.г., а с одобрените в четвъртък от Министерския съвет нови проекти по "Красива България" и по Социалноинвестиционния фонд ще бъдат наети над 11 хил. души, близо половината от които безработни. По програма "Нова възможност за заетост" обучение и преквалификация са започнали 347 души в сферата на текстообработка, шивачество, автомобилни дейности, производство на кулинарни изделия и др. Предвидено е програмата да осигурява приоритетни възможности за квалификация, преквалификация и осигуряване на заетост на хора, които са съкратени от фирми, пострадали от кризата.
Не е регистрирано увеличение на потока съм социално подмомагане, коментира пред ДУМА зам.-министър Светлана Дянкова. Според нея в момента хората се стремят да си осигурят заетост, макар тя да е субсидирана, вместо да разчичат на помощи. Само в София и само за няколко дни контролните органи на Инспекцията по труда са разкрили 41 човека, които работят без трудови договори. Някои от тях били официално назначени с трудов договор на 12 март и освободени официално на 14-и, но към 25-26 март продължавали да работят на обектите.
1,56 млн. пенсии се увеличават от сряда
От 1 април ще се извърши преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност, основани на осигурителен стаж, припомнят от МТСП. При определяне размера на пенсията тежестта за всяка година осигурителен стаж ще нарасне от 1 на 1,1%, което е с 10 насто увеличение. Общият брой на пенсиите е 2,67 млн., като от тях за трудова дейност са 2,16 млн. Общо 501 150 пенсии, несвързани с трудова дейност, няма да бъдат преизчислени, защото не са базирани на осигурителен стаж. От всички пенсии за трудова дейност увеличение ще получат 1,56 млн. 10% увеличение ще получат 1 258 300 пенсии. Увеличение под 10% ще получат 300 хил. пенсии, които са на минимален размер и той остава такъв и след преизчислението. Увеличение няма да получат:
- общо 507 300 минимални пенсии, защото след преизчислението сумите им намаляват и остават под гарантирания минимален размер
- около 100 хил. пенсии, останали непроменени при преизчислението от 2000 г., и които и сега ще останат в по-голям размер от този след преизчислението
Максималната пенсия от 490 лв. става 700 лв.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини