Европа: Уморихме се от България. Преглед на националния печат

"Дневник": Специално писмо на Барозу до премиера Станишев: В ЕС вече има "умора от помагане" на България

Европейската комисия категорично отхвърли искането на премиера Сергей Станишев за вкарване на еврочиновници в българската администрация. В специално писмо до него, изпратено в понеделник, с което "Дневник" разполага, председателят на комисията Жозе Мануел Барозу посочва, че исканите "нови институционални механизми" са неподходящи за страна - членка на Европейския съюз. Според Барозу сред останалите страни в съюза вече се наблюдава "умора от помагане" (assistance fatigue) на България и правителството първо трябва да покаже "конкретни и видими резултати", за да мотивира партньорите си да изпращат в страната още експерти и средства.
Председателят на Еврокомисията изразява готовността на Брюксел да продължи да помага на страната, но смята, че за това не са нужни нови структури, каквито премиерът поиска преди месец. Вместо това Барозу предлага да се подсили настоящото техническо наблюдение и сътрудничество с "по-подробен политически диалог и поставяне на цели, обвързани с резултатите", в рамките на мониторинговия механизъм, съпътстващ България от началото на членството й. И изрично посочва, че това е и позицията на останалите страни членки.
От кабинета на Станишев коментираха пред "Дневник", че не се отказват от идеята за назначаване на чужди експерти в "проблемните" административни звена и че тя е била радушно приета от страните членки и от ЕК.


"Сега": Брюксел каза твърдо "не" за евросъветниците

Европейската комисия няма да изпрати у нас свои експерти за съветници или за шефове на звена, които да вземат управленски решения. Това се разбра от думите на зам.-шефа на ЕК и комисар по административните въпроси Сийм Калас след среща с премиера Сергей Станишев. "ЕК ще помогне с обучение на българските специалисти, с обмен на опит и експертни знания, но в никакъв случай не искаме да се стигне до объркване на отговорностите", бе категоричен Калас.
Преди около месец Станишев се обърна с молба към шефа на Еврокомисията Жозе Барозу да бъдат изпратени хора в нашата администрация. Барозу обаче е отговорил с писмо, че ЕК няма да командирова свои кадри, научи "Сега". Премиерът не съобщи за посланието на Барозу и побърза да вземе думата от Калас, когато стана въпрос за съветниците. Брюксел твърди, че няма как да плаща на експертите си, защото това се смята за конфликт на интереси, а и не било редно те да носят отговорност вместо нашите чиновници. Единствената възможност засега е страните членки да изпратят свои представители у нас. Повечето от тях обаче изчакваха отговора на Европейската комисия. Засега Германия и Великобритания се въздържат, защото смятат, че ще натоварят данъкоплатците си, а очакваният ефект няма да е голям. В момента у нас работят 130 чужди съветници.



"Дума": Първанов кори депутатите за Семейния кодекс

Недопустимо е този парламент да приключи работата си, без да е приел новия Семеен кодекс, който предвижда улесняване на процедурите за осиновяване. Това бе категоричното мнение на президента Георги Първанов, което той изрази вчера по време на работна среща по проблемите на децата с представители на държавни органи и местни власти, на неправителствени организации, на специализирани институции за деца в неравностойно положение, на бизнеса и с медийни партньори. На срещата бе направен преглед на изпълнението на плана за дейността на институциите, който беше набелязан на дискусията "За децата на България - откровено и ангажирано", състояла се през март миналата година в Русе.
Държавният глава бе категоричен, че ще настоява пред ръководството на парламента, премиера и коалиционните лидери да се придвижи този въпрос. Народното събрание гласува на първо четене новия Семеен кодекс през есента на миналата година, но проектът не е разглеждан все още на второ четене. Георги Първанов изрази недоумение защо се бави приемането на Семейния кодекс. Не мога да разбера защо този институт за фактическо съпружеско съжителство и опасенията да не измести брачната институция спъват такъв изключително важен за обществото ни закон, посочи президентът.

"Сега": Кабинетът ще спонсорира летния отпуск на чиновниците
Месец след като правителството реши да подпомогне туризма, като отпусна пари за море за 15 000 пенсионери, стана ясно, че с подобна екстра ще се сдобият и всички чиновници. Държавата ще поеме 50% от стойността на тяхната почивка в български курорт, а хотелиерите ще им дадат бонус от 1-2 нощувки.
Идеята бе обсъдена вчера като част от мерките за спасяване на тазгодишния летен туристически сезон от междуведомствената комисия по въпросите на туризма, която се председателства от вицепремиера Ивайло Калфин. По различни данни в България има между 85 000 и 100 000 държавни служители, а според прогнозите през лятото се очаква спад от поне 20% на туристите спрямо миналата година.
Кампанията предвижда хотелиерите да подарят безплатни нощувки на държавните служители, съобщи Калфин. Така всеки чиновник, който избере да почива 4 дни в български хотел, ще получи като бонус една нощувка. Ако пък избере 7-дневна почивка, безплатни ще са две нощувки. "Отстъпката ще се дава само ако ведомството поеме до 50% от стойността на туристическия пакет, като чиновникът ще доказва, че е летувал, с фактура, която хотелът ще издаде на името на работодателя", обясни шефът на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.


"Монитор": Обама: България е за пример
Успехът на България е ярък пример, който другите да следват. Това пише президентът на САЩ Барак Обама в поздравително писмо до премиера Сергей Станишев. В него той поднася най-искрените си поздравления към хората в България по повод петата годишнина от приемането на страната ни в НАТО. Обама подчертава, че САЩ са горди да застанат рамо до рамо с България като съюзници и приятели.
Сега, когато празнуваме разширяването на НАТО, ние отдаваме дължимото на смелото лидерство на най-новите членки на Алианса. Участието ви в операциите на НАТО и обвързаността ви с ценностите, които определят нашия Алианс, са завет за неговата продължаваща трансформация, пише още Обама. Според него, вратата на НАТО трябва да остане отворена за тези, които искат да се присъединят към Алианса тепърва. Писмото е подписано с „Искрено Ваш: Барак Обама".
Вчера стана ясно, че Станишев ще се срещне с Обама на 5 април заедно с лидерите на страните членки на ЕС в Прага. Разговорът ще е в контекста на световната икономическа и финансова криза.

"Монитор": Хора на Борисов гушнали милиони от поръчки

Близки до ГЕРБ фирми са гушнали милиони левове от поръчки, възложени им от Столичната община, установи проверка на "Монитор".
Според справка от интернет страницата на Агенцията по обществените поръчки през юли миналата година дружеството "Инжстрой София" ЕАД е спечелило апетитен конкурс за преасфалтиране и ремонт на бордюри в столични градини и паркове. После е сключило договор с кметството и е прибрало повече от 1,082 млн. лв., за да подмени част от настилката в градинките "Св. Седмочисленици", "Буката", "Св. Никола", "100 години София", "Майчин дом"-Изток, Запад, "ГУСВ", както и Борисовата градина. През 2007 г. обаче фирмата, която според регистрите на Дакси е собственост на австрийското дружество "БАУ ХОЛДИНГ БЕТАЙЛИГУНГС АКЦИЕНГЕЗЕЛШАФТ" е дарила на партията на столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов 5800 лв., отчитат от Сметната палата на сайта си. Управлението є от българска страна се представлява от Пенко Балабанов и Димитър Иванов.
Оказа се също така, че фирмата на общинския съветник на ГЕРБ в Костинброд Георги Йорданов - "Евроинженеринг" ООД е прибрало в края на миналата година почти 115 хил. лв. за изграждане на водомерни съоръжения отново в столицата.
Преди време "Монитор" разкри, че победител в единствения обявен конкурс за изграждане на детска градина в "Люлин 10" е строителната компания "Омакс Груп" ООД. Половината от капитала є е притежание на Милена Боева, която е съсобственик с бившия вече общински съветник и настоящ член на ГЕРБ Гълъбин Боевски в "М-Юнайт"."Не знам за коя фирма говорите. Не знам тя - Милена Боева, в какви фирми участва", коментира тогава пред вестника щангистът.

"Труд": Ром отвори фабрика за кредити

Ромска фамилия от гр. Нови пазар спретна печеливша схема за бързо забогатяване чрез теглене на кредити. И то от авторитетната банка на народа ДСК. Бившият сервитьор от соцвремената Алдин Йовчев (50 г.), а сега бизнесмен, съпругата му Биляна Йовчева (51 г.) и синът им Милен Асенов (32 г.) назначили в семейните фирми 80 бедняци уж да берат ябълки. Резултатът? Бързо прибиране на над 150 000 лв. от трезора.
Парите били щедро раздадени от ДСК в Каспичан на хора, които нямат и ден трудов стаж, но по документи се водели работници, наети от фамилията.
ДСК едва ли ще си върне пачките. Никой съдия-изпълнител не може да помогне, защото повечето от получателите са голтаци. Ако не се броят незаконните им кирпичени къщи. Хитрите машинации на "работодателя" Алдин, който сега е в Белгия, започнали през 2004 г. В схемата той оплел десетки безработни от Каспичан, Нови пазар и с. Мадара.
След година дошъл съдия-изпълнител, за да прави описи на имущество. Оказало се, че ромите от ул. "Висока поляна" в с. Мадара са получатели на кредити. Всеки от сключилите трудов договор с Алдин всъщност бил изтеглил 5000 лв. Майки, бащи, съседи били оплетени в кредитна мрежа. Всеки имал по двама гаранти. Жени ставали поръчители на мъжете си, дъщери - на майките си. Пачките обаче не стигнали до бедняшките джобове. Някои от ромите признали, че подписвали за теглене на кредит, давали парите на Алдин, а те получавали 50 лв. за услугата.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини