Здравната каса ще спре да плаща десетки лекарства

Здравната каса ще спре да плаща десетки лекарства, които поемаше досега. Хаповете с доплащане обаче ще са по-евтини.

Засега в новия позитивен списък ще има 950-1050 медикамента, които се поемат от НЗОК, съобщи шефът на комисията, изработила листата, проф. Йорданка Узунова. В момента касата плаща 1100-1200 препарата, съобщава в. "Сега". Освен касата, по листата ще работят и здравното министерство и болниците. Със задължителните за тях медикаменти, позициите в списъка стават общо 1350 към момента.
По закон списъкът трябва да бъде публикуван днес на интернет страницата на министерство на здравеопазването. Той обаче е отворен - в него постоянно могат да влизат, но и да отпадат лекарства. Очаква се парламентът да приеме поправки, според които касата ще работи с медикаментите от позитивната листа от 1 юни. Причината е, че на НЗОК са й нужни 2 месеца, за да сключи нови договори с аптеките за цените. Освен това в този период комисията по позитивния списък ще може да включи още задължителни препарати.

Няма да има увеличение на доплащането от страна на пациентите, в отделни случаи дори то е по-малко, твърдят от комисия по позитивен лекарствен списък, предаде БНТ. В списъка има някои нови лекарства - като например за паркинсон и остеопороза. Някои от старите липсвали, но всички те имали своите аналози. В списъка са включени и нови медикаменти за някои диагнози като болестта на Крон, рак, ревматоиден артрит и паркинсон. За онкоболните са предвидени 15 нови безплатни медикамента, а за хипертониците лекарствата ще се поемат от Касата наполовина – досега за тях касата поемаше само 20% от стойността им.
От комисията уверяват, че няма заболяване без предвидени лекарства. А и за първи път от тази година има възможност списъкът с лекарствата да се допълва непрекъснато. Въпреки че срокът бе до 1 март, фирмите, които желаят техните медикаменти да бъдат включени в листата, могат да подават молби. От комисията обещаха предложенията да бъдат разгледани. "Списъкът не е завършен, той е въпрос за постоянно допълване, така че има медикаменти, които не са включени, които са в този списък, това е въпрос както ние да ги разгледаме и да ги включим, така и въпрос на фирмите да пожелаят да бъдат включени, за да заплащат най-ниските в Европа цени", коментира д-р Пламен Попиванов от комисия пред БНТ. Той обаче признава, че има отлив при условието за цените на медикаментите.

От комисията не стана ясно с колко ще поевтинеят лекарствата след влизането в сила на новия позитивен списък от 1 юни, но се очаквало да бъдат с около 10-15% по-ниски отколкото когато човек си ги купува сам от аптеките, предаде zdravenet.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини