Вземат колибите на Сашо Томов. Преглед на националния печат

„Новинар": Спират съоръженията в "Кремиковци"
Всички съоръжения в "Кремиковци" ще спрат напълно работа днес в 14 часа, предаде "Фокус", позовавайки се на главния енергетик на комбината Николай Савов. Всичко ще бъде окончателно изключено. Критичната точка за възникването на аварии ще бъде два часа по-късно след спирането, докато излязат всички анализи за наличието на азот. Ако аварийният план бъде изпълнен, няма риск от аварии, гарантира Савов. Документът е изпратен вече до "Булгаргаз", до Министерството на извънредните ситуации и до регионалната екоинспекция. Напълно ще спре и коксохимическият завод в комбината, доменното производство (1-ва и 3-та доменна пещ) и т. нар. миксер, в който се събира чугун в предстоманодобивното производство. След спирането на природния газ съоръженията се унищожават и ще са необходими много средства за възстановяването им.
Най-голямата опасност от авария има в коксохимическия завод, защото батериите му никога досега не са изключвани и експертите нямат никаква представа какво ще се случи. Те разчитат на теоретични данни и прогнози. "Теоретично сме подготвени, но практически не знаем какво ще се случи", каза Савов. При спирането ще има остатъчни катрани, а пожарогасенето там се извършва с пара. При спирането на ТЕЦ-а обаче на практика каквото и да възникне в коксохима, вече няма да може да бъде загасено, защото няма да има пара.

„Новинар": 6 процента става прагът за коалиции
Прагът за влизане в парламента на коалиции вероятно ще бъде вдигнат до 6%. До такова първоначално решение са стигнали след консултации специалистите по изборно законодателство на трите управляващи партии. „Въпреки това обаче между нас самите не е постигнато пълно съгласие по тези въпроси и твърде вероятно те ще претърпят промяна", обясниха от БСП.
Според проектозакона за избор на народни представители, внесен от червените, мажоритарните депутати трябва да бъдат 58, като това предложение може да се промени заради несъгласието на НДСВ и ДПС. От ДПС пък настояват прагът за влизане в парламента на коалиция да бъде 8%. Заради продължаващите преговори удължаваме и срока за внасяне на предложения, разясниха още от БСП.

„24 Часа": Станишев в нова офанзива за евроекспертите
Португалската съветничка на премиера Мария Пинто обяснява какви експерти ни трябват.
Сергей Станишев започна нова офанзива за назначаване на евроексперти в българската администрация, ден след като шефът на Еврокомисията официално му прати писмо, че не приема идеята.
"Вече има известна умора сред европейските партньори в помощта за България за повишаване на ефективността на нейната съдебна система и полиция", пише Барозу в писмото, което бе разпространено вчера от Франс прес.
Необходими са конкретни и видими резултати, както и гаранции, че пратените експерти ще бъдат използвани. Няма нужда от изграждане на нови структури, това не е уместно за страна, която е член на ЕС от 2007 г., пише още шефът на Еврокомисията.
Вчера премиерът ни въпреки всичко изпратил официално писмо до Барозу, с което иска назначаване на европейски експерти у нас. Новината съобщи пред репортери португалската му съветничка Мария Пинто. Тя не потвърди информацията, че премиерът е получил предния ден писмото на Барозу.

„Стандарт": Взимат колибите на Сашо Томов
Александър Томов може да се прости с имотите си за 830 000 лв. Запор върху къщи и сметки му наложи комисията "Кушлев" и поиска конфискация.
Бившият бос на ЦСКА и "Кремиковци" няма право да се разпорежда със суперлуксозната си двуетажна вила в пернишкото с. Студена. Запор е наложен и върху апартамента му в София, който е 153 кв. м с гараж и мазе. Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е запорирала още фирмата на Томов "Интернешънъл метал форуърдинг" ЕООД, 270 акции в "Булинвест груп" АД и 9 банкови сметки на Лупи в България. Хората на Стоян Кушлев установили, че разходите на Томов надвишават с 4942 минимални работни заплати доходите му. Невинен съм, всичко ми е законно. Това е политически удар, страхувам се за живота си, обяви Томов.

„Труд": Ирена Кръстева ще строи нова сграда на данъчните
Министерството на финансите има намерение да започне нова процедура за строителство на сграда за Националната агенция за приходите на база на публично-частното партньорство, предаде агенция "Фокус".
Целта е в условията на криза да не се вземат средства от бюджета, поясни Росен Асенов, главен секретар на Министерството на финансите.
Предложението е дошло от ИПК „Родина", съсобственик на терена, на който се предвижда изграждане на новата сграда на НАП. 26 % е собствеността на държавата на терена и 74 % - на ИПК „Родина".
Схемата ще бъде акционерно дружество с равно участие (50 на 50) на държавата и на ИПК „Родина".
Държавата ще участва с апортна вноска от 4 имота - Централно управление на „Дондуков 52, сградата на ул. „Шести септември", на ул. „Аксаков", и теренът на „Цариградско шосе", а ИПК „Родина" - със собствеността си на терена и ще доплаща равното участие с пари в кеш.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини