МВР ни дере с двойни такси, мразим го двойно. Преглед на националния печат

Властта се спаси от проверка за конфликт на интереси, коментира „Дневник"
След тримесечни последователни усилия БСП и ДПС отложиха прилагането на закона за конфликт на интереси за следващия мандат. След гласуваните в сряда промени в текстовете участниците в сегашната власт се спасяват от проверка дали използват служебното си положение, за да облагодетелстват себе си или свои близки. По думите на един от опонентите на измененията все едно е отправен сигнал: "Давайте по примера на Батко и Братко".
Поправките бяха приети въпреки многократните критики от Европейската комисия (ЕК) и въпреки предупреждението, че законът е "неотменно условие" за достъп на България до еврофондовете. Все пак в последния момент, след критично писмо от генералния секретар на ЕК Катрин Дей, управляващите се отказаха от замисленото значително стесняване на обхвата на нормите. Политици и експерти в сряда казаха, че очакват нова реакция от Брюксел.
След като влезе в сила на 1 януари, законът беше блокиран и срокът за обявяване на конфликт на интереси от публичните фигури се удължи до края на март. В отпуснатото време работна група начело с Татяна Дончева (БСП) се зае да "либерализира" нормативния акт. В сряда парламентът удължи срока за декларациите до края на април. Това автоматично удължава и времето за проверката им - до юни, когато са изборите и този парламент вече няма да действа. Променен беше и проверяващият орган - вместо парламентарна подкомисия ще бъде някоя от парламентарните комисии, вероятно по администрация. Дори тя да започне да проверява вече подадени декларации в предишния срок - 31 март, няма как да приключи до края на мандата, защото през май се очертава Народното събрание да има най-много две работни седмици, коментираха депутати. От 406 политици и висши чиновници първия срок не са спазили 48.

Номерата на колите поскъпват яко, отбелязва „Труд"
Налага ви се да смените регистрационната табела на колата си? Това вече ще ви струва не 12,50, а 17,50 лева. Точно на толкова скачат и цените на номерата за ремаркета и трактори.
Чувствителното поскъпване - с над 40%, беше огласено от МВР вчера. То е в сила от 31 март съгласно договора между министерството и неговата фирма БМВ. За табелите на мотоциклети ще се плаща 9 вместо 8 лева, за мотопеди - 7 вместо 6. Който желае нестандартни номера, ще трябва да се бръкне за 126 лв.
Официалното обяснение от МВР е, че цените цели 9 г. не са променяни. Неофициалното - че се търсят пари, защото ведомството е закъсало. Министър Михаил Миков иска да се увеличат двойно и таксите за шофьори.
В новите цени на табелите са включени ДДС и разходите за приспособления за закрепване и опаковки, поясниха от МВР (така беше и със старите - б. р.).
МВР публикува на интернет страницата си проект за постановление на правителството, с което министър Миков предлага да се вдигнат таксите, които се събират съгласно Закона за движението по пътищата.
Пет пъти се вдигат най-скромните плащания. За издаване или смяна на контролния талон към шофьорската книжка трябва да се дават 5 лева вместо 1 лев, както досега. Техническата проверка на автомобила ще струва 10 лева, а не 6 лева.
За подмяната на талона на колата МВР иска двойно - 60, а не 30 лева. От 50 на 100 лева скача тарифата за регистрационен номер с цифри по желание, без да са 4 еднакви. Ако собственикът поиска лесно запомняща се комбинация, ще трябва да даде 2 пъти повече - 60 лева вместо 30 лева, както досега.
Ако на строител му потрябва бележка от пожарната, че материалите, вложени в строежа, не са огнеопасни, той трябва да отдели не 150, а 250 лева за целта.
Който има проблеми с личните си книжа и подаде в МВР молба за писмена информация, ще трябва да плати 2 лева. Ако документите са му нужни до 3 дни, ще даде още 7,50.
Миков мотивира искането си за по-високи цени с " осигуряване на необходимите средства за ефективно функциониране на МВР", с инфлацията, с увеличението на полицейските заплати и с "нарасналата покупателна способност на населението".
"Сега гражданите още ще ни намразят, защото с техните пари нашите шефове ще си оправят бакиите", коментираха от полицейския синдикат. 5-те процента, заложени в бюджета на МВР за общи разходи, били похарчени до края на март за заплати и ведомството нямало с какво да си плати тока.

Първи BG милионер мина на трамвай, отбелязва „24 часа"
Кризата свали български бизнесмен от ролс-ройса му и го качи на трамвай. Собственикът на "Свилоза" Красимир Дачев вече използва това превозно средство, разказа самият той.
До масовото возило прибягнал не само за да свие мениджърските си разходи. Така спестявал и време при придвижването в столицата. "При този трафик в София се хващам на бас, че ако се кача на трамвайчето, а вие на кола, ще стигна по-бързо до центъра", обясни Дачев и за уверение извади от джоба си билетче за градския транспорт.
През февруари бизнесменът, който има хеликоптер и ролс-ройс, бе принуден да затвори свищовското предприятие за целулоза.

Още седмица живот за "Кремиковци", отбелязва „Труд"
Заради указание на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера беше отложено спирането на природния газ за металургичния комбинат "Кремиковци". Отсрочката ще важи само за една седмица. През това време трябва да бъдат доведени до положителен край преговорите с бразилската компания CSN, която вече няколко месеца оглежда производствените мощности и проучва възможностите да влезе в заводите като оператор. Ако има и най-малкия шанс за намиране на стратегически инвеститор, не се съмнявайте, че ще го използваме. Това е поводът да отложим спирането на подаването на газ за „Кремиковци" с няколко дни. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на срещата с работници от комбината. 42 млн. лв. е стойността на продукцията на „Кремиковци" за миналата година, а стойността на употребения газ е 60 млн. лв., съобщи още той. Няма такава схема, по която някой да употребява нещо и да не плаща за него. „Кремиковци" е част от икономическия скелет на България, беше категоричен Петър Димитров.
Ако бъде подписан договорът за ишлеме с южноамериканската фирма, ще бъде спряно трупането на дългове към доставчици и кредитори, според синдика на завода Цветан Банков. Той не се ангажира окончателно с подписване на договора със CSN до края на дадената отсрочка. Никой не поставя като искане плащането на дълговете към "Булгаргаз" в този седемдневен срок, но не могат да бъдат удовлетворени всички, защото някои от тях са отпреди откриването на делото по несъстоятелност, каза Банков през БНР.
Ако се сключи договор с бразилците, има възможност за поддържане на предприятието в работещ вид до подобряване на конюнктурата, каза Георги Прохазки също пред националното радио. Той е представител на бондхолдерите, които са дали на комбината заем от 325 млн. евро. Готови сме с държавата да обсъдим възможностите за съхраняване на завода и предлагане на по-нататъшен етап на стратегически инвеститор, който в момента се въздържа от вложения, каза той. На практика това означава наливане на средства още дълго време, докато се промени пазарната конюнктура.
Металурзите от „Кремиковци" протестираха вчера в столицата за пореден път. Те настояваха да се вземат окончателно решения за преодоляване на проблемите в предприятието. По традиция протестното шествие тръгна от площад „Александър Невски" и стигна до Министерството на икономиката и енергетиката, а след това и до Министерския съвет. Повече от 1000 души пристигнаха с автобуси от комбината. След среща с министъра на икономиката протестиращите се насочиха към сградата на правителството. Там шестима работници бяха приети от Драгомир Стойнев, който е икономически съветник на премиера Сергей Станишев. Ръководителите на двата най-големи синдиката в комбината - Васил Яначков, който е шеф на синдикат "Металици" към КНСБ, и председателят на ФСО "Подкрепа" Людмил Павлов настояват да не се чака краят на седемдневния период, а да се търсят и други варианти за спасяване. Повече от 5000 души ще останат без работа, след като металургичният гигант спре окончателно.

Сините пъдят шефа си, разкрива „Стандарт"
Оставката на СДС лидера Мартин Димитров иска столичният син клуб "Арсеналски". Седесарите от "Лозенец" - квартала, където членува и партийният им шеф, са пратили искането си до "Раковски" 134. То трябва да бъде обсъдено на Националния съвет утре. Мотивите в документа са "заради споразумението с Иван Костов".
Инфарктният форум ще обсъжда и смяната на шефа на предизборния щаб Найден Зеленогорски. За оставката му настояват варненските десни. Очаква се те да издигнат екскмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов за мястото му.
Председателят на СДС-София Борислав Бориславов пък е фаворитът на бившия син шеф Пламен Юруков за главен преговарящ с ДСБ и евентуалните бъдещи партньори в коалицията.
Междувременно стана ясно, че Върховният съд е допуснал делото по обжалването на два текста от Устава на СДС от Николай Гацев. До седмица документът трябва да бъде регистриран, а според записаното в него до 45 дни след това трябва да се проведе избор за ръководство и председател.
Решението на съда е от днес (вчера - б.р.), но уставът ще бъде регистриран през предстоящата седмица. Оттам нататък всички органи, които са избрани преди влизането му в сила, се считат за нелегитимни, твърди Гацев. Той подал жалбата си 2 месеца преди първичните избори в СДС и предупредил ръководството какво ще се случи.
Уставът на СДС е влязъл в сила още с решението на СГС, регистриран е през ноември миналата година, категорични са обаче от "Раковски" 134. Същото категорично мнение защити и бившето ръководство преди избирането на новите партийни шефове.
"Възприемам новината с оспорването на легитимността ми като председател на СДС като първоаприлска шега. Винаги съм уважавал и харесвал чувството за хумор", заяви пък председателят на СДС Мартин Димитров. По думите му решението на ВКС засяга единствено хората на административни постове в партията и дали те могат да бъдат депутати.
Регистрацията ми в съда ще стане в най-скоро време, твърди още Димитров. Без нея той не може да парафира изборните листи на сините и това ще трябва да направи Юруков.
Инфарктният син форум утре най-вероятно ще гласува и да се предоговорят квотите за местата в списъците с кандидат-депутати на СДС и ДСБ.

МВР си връща контрола в интернет, предупреждава „Сега"
Само три седмици след като бе ограничено тоталното следене в интернет, МВР е на път да си върне контрола върху мрежата. Въпреки драматичните им опити НДСВ и опозицията не успяха да спрат поредните промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които правят възможно безконтролното следене, и вчера те влязоха за обсъждане в пленарната зала.
Сагата започна в началото на март, когато бяха приети промени в ЗЕС, даващи право на МВР след разрешение от съда да събира данни от кореспонденцията ни, за да може по-лесно да разкрива тежки престъпления. След острите възражения на вътрешния министър Михаил Миков, че поправките пречат за разследване на голям брой престъпления, коалиционните партньори БСП и ДПС внесоха нови изменения, даващи право на МВР и ДАНС да събират данни и за по-леки престъпления. Текстовете бяха одобрени от водещата транспортна комисия преди две седмици, но вчера бяха отхвърлени от вътрешната, на чието заседание се разигра истинска драма. Първоначално мнозинството гласувало точката за обсъждане на спорните изменения изобщо да отпадне от дневния ред на вътрешната комисия. По искане на депутата от ДСБ Атанас Атанасов обаче решението било прегласувано и текстовете - отхвърлени. Управляващите обаче пренебрегнаха мнението на комисията и веднага вкараха измененията за дебат в пленарната зала. Обсъждането продължава и днес по ускорена процедура. Най-вероятно БСП и ДПС ще надделеят и ще върнат контрола на МВР в интернет, прогнозираха депутати от различни партии.
"Гледането на промените без доклад от двете комисии - по европейските въпроси и по вътрешната сигурност, е грубо нарушение на парламентарния правилник", коментира шефът на комисията по вътрешен ред Минчо Спасов. Според Атанас Атанасов целият напън на управляващите е заради изборите, тъй като е огромна сила да следиш кой с кого разговаря преди вота. "Ще приема всякакъв аргумент, свързан с оперативната дейност на службите в МВР, ако вътрешният министър отговори какво значат цифрите 330 000 и 40 000", каза Борислав Ралчев от БНД. Преди 10 дни Михаил Миков оповести пред вътрешната комисия, че само за м.г. исканите от МВР разпечатки от телефони и интернет са 330 000 за 40 000 следени лица. "Ако Миков каже, че тези 40 000 души са антураж на организираната престъпност, веднага ще кажа "да", обеща Ралчев. Според него, ако цифрите се съпоставят с броя на престъпленията за м.г., ще се окаже, че в службите знаят всичко, дори по делата за кражби на кокошки. Ралчев бе категоричен, че поправките в ЗЕС могат да се оспорят пред Европейския съд и със сигурност ще последва осъдително решение.

Половин милион лева глоба за ЧЕЗ, пише „Дума"
Шефът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов глоби компанията ЧЕЗ с половин милион лева. Причината е, че дружеството не е спазило решението на ДКЕВР да прекрати тримесечното отчитане на тока в Западна България и да върне стария начин за засичане на електромерите на гражданите. Вчера комисията нареди да бъдат наложени две имуществени санкции от по 250 000 лв. за ЧЕЗ "Разпределение България" и ЧЕЗ "Електро България", защото не се съобразяват вече пет месеца с решението на регулаторния орган. Компанията снабдител дори предложи "сделка" на регулатора, за да запази тримесечното отчитане, а в отговор ЧЕЗ заяви, че ще поиска по-малко увеличаване на цената на тока от юли - с 0,2 стотинки на киловатчас. От ДКЕВР пък поискаха допълнително задържане на ръста на електроенергийните тарифи, което бе отказано от компанията с мотива, че така ще се доведе дружеството до несъстоятелност. От комисията постановиха вчера, че до юли компанията трябва да премине към едномесечно отчитане, което е удължаване на срока с 3 месеца.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини