Закрилят 59 богати митничари. Преглед на националния печат

"Сега": 2 години данъчни и прокурори закриляли 59 богати митничари
Лошото наследство от работата на данъчен №1 Мария Мургина започна да излиза наяве. Вчера на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията бяха разсекретени скандални резултати от проверките на 59 съмнително забогатели митничари. 2 години Мургина твърдеше, че при тях не са открити нарушения.
От данните обаче става ясно, че има случаи на открити злоупотреби, но няма нито един наказан или осъден митничар. Има и нарушители, предадени на прокуратурата, но след това проверките са протакани, спирани или изобщо не са стигали до съда. Дело от средата на 2006 г. срещу зам.-началник на митница за доказана измама за 60 млн. лв. е влязло в съда едва миналия месец.
11 от проверяваните митничари са купили имоти, автомобили и др. с пари, които сериозно превишават законните им доходи, и има доказателства, че са укривали данъци. "Там, където данъчните все пак са свършили работа, се е стигнало само до плащане на допълнително установените данъци, без прокурорски проверки, без съд, дори без дисциплинарни наказания", обясни шефът на комисията Бойко Великов (БСП).
Най-честото оправдание на митничарите за доходи извън трудовите им е заем от роднини. Те масово твърдят пред данъчните, че са взимали заеми от сестри, дядовци, бащи, майки. Митничарка на аерогара София например три години поред е вземала заеми от сестра си - през 2001 г. 6200 лв., през 2002 г. - 17 400 лв., които е внесла в банковата си сметка в чужбина, през 2003 г. - 17 600 лв. От справката става ясно, че има фрапиращи разминавания между пазарната и декларираната стойност на митничарските имоти.
Проверяваните служители са пътували често в чужбина, като рекордьор е Марио Минев от митница "Кулата" със 111 пътувания за 6 години. За същия период разходите му надвишават приходите с над 56 000 лв., са установили данъчните. "Марио Минев е легендарен в Благоевградско. Не е нужно да му ходим на гости, за да му знаем имотите. Защо всички десетина проверки на Благоевградската митническа дирекция са прекратени без никакви резултати?!", попита депутатката Снежана Гроздилова от НДСВ. Шефът на агенция "Митници" Христо Кулишев потвърди, че Минев е много богат, че има слухове, че си е купил дори телевизия. "Около 2 години е ползвал отпуск по болест, но в крайна сметка преди 1 година е отстранен от митниците", каза Кулишев. Той допълни, че отскоро е освободен и зам.-шефът на митница "Калотина" Иван Кожухаров, известен с прякора Пингвина, за чиито имоти също се носеха легенди.

"Дневник": ОЛАФ: Пет града са "отличници" по източване на европари
Фирми от София, Пловдив, Перник, Шумен и Монтана най-често правят опити за източване на европейските фондове. Това е установила при проверките си Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Йохан Ноу, началник на отдел в институцията. Според ОЛАФ сериозните нарушения се правят, когато започне да се изпълнява проектът.
"До момента сме получили уведомление за 258 съмнителни случая, свързани с предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД, но прави впечатление, че всички те са засечени при наши проверки и на Европейската комисия", заяви Ноу. ОЛАФ е установила, че в 75% от съмнителните случаи по САПАРД става въпрос за измама, а по ФАР досега са разкрити нарушения в около 30% от разгледаните проблемни проекти. Службата планира да пусне гореща телефонна линия, на която всеки гражданин на държава - членка на ЕС, да може да подаде сигнал за злоупотреби.
Най-сериозен проблем в България остава работата на съдебната система, каза Тиери Кретин, началник на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ. Мнението му беше допълнено от висшия прокурор Мила Георгиева, която заяви, че Наказателно-процесуалният кодекс обслужва извършващите престъпления. Според нея е необходима нова методика, чрез която прокуратурата да се бори с измамите.
Колегата й Пламен Панайотов съобщи, че прокуратурата е открила индиректни връзки между фирми, злоупотребили със САПАРД, и политици. Това се случило покрай разследването на бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев (ДПС). Обвинителят не съобщи имена, но каза, че одобрените от Друмев фирми са предимно от Кърджали и Варна. Проблемът с бившия шеф на фонда е, че парите бяха отпуснати не на земеделски производители, а на преработвателни предприятия. "Освен по показателния факт от кои градове са фирмите ние съдим и по това как проекти на Асоциацията на земеделските производители са отхвърлени за сметка на компании, които се занимават само с преработка на стоки", каза Панайотов.

"Дума": ОЛАФ пуска горещ телефон за евроизмами

Всеки гражданин на ЕС ще може да подава сигнали за финансови измами на горещ телефон, създаден от ОЛАФ. Линията ще има свои постове във всяка една страна, членка на съюза. Новината съобщи Тиери Кретин, директор на дирекция "Разследвания и операции" в Европейската служба за борба с финансовите измами. Той бе един от лекторите на семинар, засягащ именно проблемите с източването на европейски средства у нас и в цяла Европа. Кретин уточни, че всеки ще може да подава горещи сигнали на собствения си език. До дни ще тръгне и сайт на ОЛАФ, на който също има опция за посочване на нередности. Ако сигналът е за измама, която не засяга парите на ЕС, ние ще го подадем до съответните компетентни органи, каза Кретин.
Експертът коментира, че българските власти работят срещу злоупотребите с европейски пари, но все още напредъкът е малък. Виждаме резултати, но ни се иска те да идват по-бързо, посочи той и допълни, че ОЛАФ има най-големи очаквания към правораздавателната система. По думите му идеята е България да получи повече европейски средства, а гражданите да извлекат по-голяма полза от тях. Присъствието на повече от един следовател от ОЛАФ на всеки две седмици в София показва, че искаме да се решат проблемите, отбеляза Тиери Кретин.

"Сега": И политици започнаха да излизат от схемите с евроизмами

За първи път прокуратурата призна, че и управляващи политици са замесени в схемите за злоупотреби с пари от фондовете на ЕС. Досега са подписани договори за общо 2.2 млрд. евро.
"При разследването за неправомерно одобрени проекти за близо 49 млн. лв. по САПАРД срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев е установено, че той е сключвал договори с фирми, които са свързани с представители на властта", съобщи наблюдаващият прокурор Пламен Панайотов. Имена не бяха споменати. Стана ясно обаче, че случаите са във Варна и Кърджали.
Според разследващите през 2006 г. бившият шеф на САПАРД е нарушил закона при вземането на решения за разпределяне на субсидии на 14 дружества, които не отговарят на критериите за получаване на финансиране. Обвинителният акт бе внесен миналата есен, но делото още не е тръгнало.
Най-шумните дела за злоупотреби с евросредства са свързани със спонсори на властта. Марио Николов, който дава пари за БСП, е подсъдим за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД. Мрежа от фирми, свързана него, се проверява и за още десетки милиони левове злоупотреби. Заедно с Николов в ареста попадна и пернишкият спонсор на президента Георги Първанов - Людмил Стойков. За него обаче доказателствата не стигнаха и му остана само обвинение за пране на пари. Очаква се скоро и това дело да влезе в съда.

"Дневник": Кабинетът отложи сделката с Ирена Кръстева
Правителството отложи решението за имотите на Националната агенция по приходите (НАП), съобщи в четвъртък транспортният министър Петър Мутафчиев. Финансовият министър Пламен Орешарски предлагаше контролираното от Ирена Кръстева дружество ИПК "Родина" да получи четири имота на НАП в центъра на София. В замяна компанията трябва да изгради нова сграда на агенцията на бул. "Цариградско шосе".По неофициална информация министри от НДСВ са спрели сделката. Министърът на държавната администрация Николай Василев заяви преди три дни, че е против това да се прави без конкурс. Представителите на НДСВ в кабинета са поискали детайлни разчети каква полза ще има държавата от сделката, тъй като от представените данни не ставало ясно, обясниха осведомени. Вицепремиерът Емел Етем отказа всякакъв коментар след заседанието на правителството.

"Сега": Първанов плаши депутатите с национален референдум

Десетина дни преди парламентът да приеме окончателно промените в закона за избор на народни представители, президентът Георги Първанов засили натиска за въвеждане на мажоритарен елемент. Той дори заплаши, че ако НС не приеме част от депутатите да се избират пряко, ще внесе искане за референдум, който да се проведе в деня на парламентарния вот. Изявленията на Първанов обаче се оказаха повече показни, тъй като вече е постигната договорка между БСП и ДПС 31 от 240-те депутати да бъдат избрани мажоритарно, научи "Сега".
НДСВ остана на старото си мнение, че този избор е чиста мимикрия. Царистите са за преференция в пропорционалната листа. Според президента обаче преференцията подменя идеята за личностен избор. Елиана Масева от ДСБ видя в изказването на Първанов алиби на управляващите за провала им в изборното законодателство.
Първанов подписа указ за насрочване на изборите за европарламент на 7 юни.

"Монитор": Шефове на парламента яхнаха нови мерцедеси
В чисто нови черни мерцедеси се возят от вчера заместник-председателите на Народното събрание, научи "Монитор". Луксозните автомобили са Е класа (Е 320). С такива возила се сдобиха зам.-шефовете на парламента Юнал Лютфи, Любен Корнезов, Камелия Касабова, Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова, Анастасия Мозер, Петър Берон. От пресцентъра обясниха, че всеки зам.-председател си има кабинет, секретарка и автомобил, независимо дали е на ротационен принцип или не.
Лимузините са на пазарна цена между 70 и 80 хиляди лева. Това означава, че седемте луксозни возила струват близо 560 хиляди лева.
Лъскавите коли на зам.-шефовете на парламента са собственост на Националната служба за охрана, а не на висшата законодателна институция.
В момента на разположение на народните представители са 55 мерцедеса и 23 беемвета. От началото на мандата на 40-ото народно събрание автопаркът на избраниците е подновяван два пъти. През 2005 година парламентът е платил 807 хиляди лева за 20 мерцедеса. В края на 2006 година срещу 500 хиляди лева са взети още 13 беемвета. Както писа "Монитор", миналата година беше обявена обществена поръчка за освежаване на парламентарния автопарк на стойност 2,7 милиона лева. Покупката на новите лимузини обаче така и не се състоя.

"Стандарт": Чиновници избират костюм или почивка

Нов костюм или на почивка на море? Този хамлетовски въпрос ще си задават държавните чиновници през това лято. С парите от фонда за социално обслужване държавата ще плаща до 50% от стойността на ваканцията на чиновниците. Изборът за какво да бъдат похарчени тези пари може да се окаже в ръцете на държавните служители. Ако не искат да имат облекло, нека да отидат на почивка, коментира шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. За да почиват чиновниците евтино, и в същото време да се подпомогне туристическият бранш по време на криза, се предвиждат и друга мярка. За всеки четири платени нощувки в родните курорти българите ще получават петата безплатно. За една седмица ваканция пък бонусът ще е две преспивания без пари, поясни Крушкова. Кабинетът вчера прие и националната стратегия за развитие на туризма до 2013 г. За да привличаме повече туристи, браншът ще заложи на голф, ловен, СПА, селски и екотуризъм, пише в документа. Според прогнозите приходите от почивките у нас до 5 години трябва да достигнат близо 8 млрд. лв. годишно. Разчетите на властта сочат, че за целта всеки турист у нас ще харчи по поне 108 евро на ден. През миналата година браншът калкулира 2,8 млрд. лв., или средно по 58 евро, похарчени на ден.

"24 часа": Кои излизат за евродепутати
Kогато се заговори за евролистите, ключът на НДСВ е Меглена Кунева. Всички жълти надежди за влизане отново в Европарламента са свързани с нея. И дори не мечтаят за повече от един мандат.
Тя обаче още не е казала тежката си дума. Длъжна е да се съгласи, след като постигна позицията си до голяма степен благодарение на НДСВ, твърди зам.-шефът на партията Огнян Герджиков.
На "Врабча" се говори, че Кунева обяснила на Симеон: "Ще направя, каквото кажете, но ви моля да прецените добре". Според царисти за еврокомисарката е по-важно да запази шансове за нов мандат, отколкото да води листа с риск да не стане евродепутат.
Жълтите трябва да излязат с решение до 6 април. Ако Кунева застане начело, битката е за второто място. Претендентките са евроминистър Гергана Паси и депутатката Антония Първанова. Шансове за 4-о място има Биляна Раева.
Румяна Желева ще води листата на ГЕРБ за Европарламента, мълвят в партията на Бойко Борисов. Бургазлийката постепенно измести първата на миналия вот - варненската съдийка Душана Здравкова, и оглави 5-членната делегация на ГЕРБ в ЕП. Извън Желева единственият сигурен от сегашния й състав е енергетикът Владимир Уручев, обясниха вчера от централата пред "24 часа". Мястото си вероятно ще запази и Николай Младенов, на когото Бойко Борисов държал. Със сигурност от новата листа ще отсъстват имената на Душана Здравкова и Петя Ставрева, която бе от "квотата" на Анастасия Мозер.
Официално до 6 април, когато текат номинациите от структурите из страната обаче, никой в ГЕРБ не споменава имена.

"Стандарт": 20 бона глоба за купуване на гласове

20 бона глоба ще плати всеки, ако се докаже, че купува гласове по време на изборите. Това решиха депутатите вчера на второ четене на промените в Наказателния кодекс. Те увеличиха санкциите за купуване на гласове, като фиксираха глобите да са между 10 000 и 20 000 лева. Отделно се предвижда и наказание до 5 години затвор. Глобите ще бъдат въвеждани само ако се докаже, че определен кандидат подкупва с имот или пари избирателите, за да гласуват за партия или коалиция. Организирането на купуване на гласове пък ще носи до 6 години затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева, приеха депутатите.
Те на два пъти отхвърлиха възможността да се използват специални разузнавателни средства, за да се докаже търговията с гласове. Въпреки това с 5 години затвор и глоба до 20 бона ще бъдат наказвани всички длъжностни лица, които незаконно събират информация със СРС-та.
Санкция от 1000 до 10 000 лева пък ще отнася всеки, който принуждава избирателите да се откажат да отидат до урните с измама или заплаха, решиха още депутатите. За това провинение те определиха и наказание до 3 г. затвор. Минималната глоба за такова нарушение е една година пандиз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини