Звездите "изяждат" близките планети

Брайън Джексън от Университета на Аризона в Тусон и негови колеги стигнаха до извода, че екзопланети, които обикалят близо до породилите ги звезди, бързо биват "изяждани", но не само от гравитацията им, съобщи сп. "Ню сайънтист".

В две изследвания учените показват, че силата на привличането на една звезда може да ускори спираловидното движение на намираща се наблизо планета, а също да стане причина планетата да изгуби голяма част от атмосферата си. Изследванията могат да обяснят защо малък брой екзопланети са били открити близо до своите звезди.

Досега са описани повече от 300 екзопланети. Много от тях са близо до породилите ги звезди и се смята, че там поначало е твърде горещо, за да могат газовете и прашинките да образуват планети. Това сочи, че планетите идват от по-далеч и са мигрирали навътре.

Планетите, които са най-близо до звездите си, обикновено са на 0,05 астрономически единици от тях. 1 АЕ е разстоянието от Земята до Слънцето. Космолозите не знаят защо планетите се струпват там. Когато са извънредно близо до една звезда в "зоната на Рош", планетите биват разпокъсани от звездната гравитация.

Миграцията им обаче изглежда спира точно отвъд тази граница. Джексън и колегите му обясняват това с наличието на приливно-отливни сили между планетата и нейната звезда.

Същата сила принуждава Луната бавно да разширява орбитата си около Земята. В този случай обаче Луната обикаля около Земята по-бавно, отколкото Земята се върти около оста си. Това отдалечава Луната от Земята.

Мощните приливно-отливни сили не са единственият фактор, който разпокъсва близките планети. Изблици на активност в младостта на една звезда могат също да лишат една планета от голяма част от масата й, установиха специалисти, ръководени от Хелмут Ламер от Австрийската академия на науките в Грац. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини