Правим българо-китайски джипове. Преглед на националния печат

"Дума": Брюксел ни размразява 115 млн. евро по ИСПА
Европейската комисия ще обяви официално днес решението си по повод размразяването на 115 млн. евро по програма ИСПА за България, съобщиха от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева.
Решението на ЕК за прекратяване на междинните плащания по Кохезионния фонд за проекта "Изграждане на магистрала "Люлин", околовръстно шосе София-Даскалово и проекта "Техническа помощ за подготовка на пътни проекти по направление на общоевропейските транспортни коридори (TEN-T) в България" бе взето на 23 юли 2008 г., след направени констатации, че в тогавашния фонд "Републиканска пътна инфраструктура" не са изградени системи за управление и контрол. За да се възстанови финансирането на проектите по ИСПА се предприеха действия, свързани с промени в законодателството, както и в системите за управление и контрол по Кохезионния фонд, информират още от кабинета на Плугчиева. Оттам допълват, че бе изменен и законът за пътищата, като Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" се преобразува от второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на финансите в Национална агенция "Пътна инфраструктура" със статут на първостепенен разпоредител на бюджетни средства към МС.

"Стандарт": Синя война за Надежда

Синя война за Надежда Михайлова пламна между Пламен Юруков и Иван Костов. Де юре лидерът на СДС покани вчера бившия дипломат №1 да поведе партийния списък с мераклии за Брюксел. Юруков отправи офертата, въпреки че Надежда е водач на листата за евровота на Синята коалиция на Командира.
"Няма да приема да водя петата колона на ДПС в демократичната общност", категорично отсече Михайлова. По думите й опитите да се приватизира една партия с неполитически средства поставя началото на много опасен политически прецедент, който ще бъде тест за всички институции в България.
Ахмед Доган ще играе с две листи за евровота - своята и тази на Пламен Юруков, включи се и Командира. Фактически Мартин Димитров е основател на Синята коалиция, отсече Костов по повод битката за първото място при сините.
Такива твърдения на г-н Костов са абсурдни. Особено като се има предвид какви са отношенията между ДПС и СДС в последните години, поряза Командира евродепутата от партията на Доган Метин Казак.
Според устава на сините всеки, който се яви против СДС на избори, трябва да бъде изключен от съюза. Освен към Михайлова, санкцията следва да се приложи и към седесарите в бюлетината на Иван Костов. Право да ги изгони има първичната организация, в която членуват, припомниха от екипа на Юруков.
Синята партия обаче може да остане без листа с еврокандидати, научи "Стандарт". Причината е, че най-харесваните нейни членове, които се явиха на вътрешни избори и получиха най-висока подкрепа, вече фигурират в командирската листа на Синята коалиция. Тоест Юруков е изправен пред дилемата да нареди под марката СДС Б-отбора или изобщо да наруши устава и да включи в листите хора, неучаствали в предварителния вот. Де юре лидерът обаче е категоричен, че държи на правилата в партията и няма да ги нарушава.

"Дневник": Отвод след отвод по делото за регистрация на Мартин Димитров
Фарсът с делото за регистрацията на новото ръководство на СДС навлезе в нови измерения, след като в понеделник втори съдия от Софийския градски съд (СГС) отказа да реши казуса и си направи отвод. По информация на "Дневник" това е съдия Ваньона Запрянова. От СГС отказаха да съобщят името на магистрата, обявиха само, че отказът е мотивиран с процесуални пречки. Аргументите са, че "в досегашната си дейност съдията е разглеждал искове и се е произнасял по производства, страна по които е бил СДС", гласи прессъобщението. Юристи коментираха, че мотивите за отвода на Запрянова са странни - през годините една партия води много и най-различни дела и няма как на един съдия да не му се падне да гледа по няколко пъти спорове, свързани с дадена формация.
Съдебната сага с регистрацията на Мартин Димитров тече вече пети месец, след като именно СГС забави неоправдано решението си дали той е легитимен лидер на СДС, а след това отказа да го впише. Делото пое Върховният касационен съд, но вместо да реши казуса по същество, го върна на градския съд по процедурни причини. Това стана на 30 април и оттогава в СГС не се е намерил съдия, който да реши за регистрацията на СДС. Именно безпрецедентното забавяне на съдебната регистрация на Мартин Димитров като лидер на СДС позволи на бившия председател Пламен Юруков да регистрира на своя глава партията за самостоятелно участие в евроизборите въпреки решението на Националния съвет за коалиция с ДСБ.

"Монитор": Половин милион остават без безплатни лекарства
Половин милион българи ще останат без лекарствата, които пият сега, или ще трябва да ги заменят с по-нисък клас до броени дни.
Някои от медикаментите обаче нямат аналози. За да не прекъснат курса на лечение и влошат състоянието си, хората ще трябва да плащат цялата им цена в аптеките, предупредиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Производителите, които в голямата си част са утвърдени фирми от страни - членки на Европейския съюз и на САЩ, отказват да зареждат аптеките от 1 юни с лекарства по линия на Националната здравноосигурителна каса. Решението им е провокирано от промяна в наредбата за регулацията на цените, според която медикаментите за определено заболяване трябва да бъдат на едни и същи цени, за да бъдат отпускани безплатно или с намаление от касата.
Това изискване е неизпълнимо, тъй като няма как един лекарствен продукт или каквато и да е стока, произведена във Франция, да е на същата цена като тази, произведена в Индия например, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията. По думите му наредбата противоречи на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и нарушава свободната конкуренция. От асоциацията дори твърдят, че в нито една страна с пазарна икономика не се изисква медикаментите, поемани от здравните фондове, да се търгуват на една и съща цена.
НЗОК ще заплаща не повече от един-два продукта във всяка група заболявания, а за някои заболявания въобще няма да има безплатни медикаменти, заяви още Деян Денев и уточни, че от 1 юни пациентът ще бъде принуден да пие само определен медикамент независимо дали той му действа добре или не. Ако желае да го смени, ще трябва да брои пълната сума.

"Дневник": Ирландски фирми търсят работа в България

Тежко засегнати от икономическата криза, строителни компании от Северна Ирландия търсят работа в Източна Европа, пише местният информационен сайт www.belfasttelegraph.com. Фирмите започвали във вторник едноседмична търговска мисия в България и Румъния.
Групата включва 25 дружества, които са съсредоточили вниманието си върху развиващите се пазари в Източна Европа, пише сайтът. Част от тях се занимават с търговия и рециклиране на материали, а половината са строителни. Повечето посещават България и Румъния за пръв път. Според един от организаторите на мисията - Вики Кел, двете страни предлагат големи възможности. "България и Румъния извличат полза от значителното инвестиране с подкрепата на Европейския съюз в модернизирането на техните икономики", посочва Кел пред сайта.
"Няколко ирландски компании вече бяха на мисия в България", потвърди Иван Бойков, изпълнителен директор на строителната камара. По думите му срещите с новата група са в края на седмицата. Това са предимно инженерингови фирми, които започват от проектирането на обекта и контролират целия процес до предаването му, посочи Бойков.
Той добави, че още няма сключен договор с някоя ирландска компания за изграждането на инфраструктурен обект в България. Освен ирландски дружества от Испания, Италия и Германия също са идвали да проучват българския пазар. "Това е нормално, те вървят с европейските пари за инфраструктура, само дано ни ги размразят по-скоро", коментира Бойков. За периода 2007 - 2013 г. ЕС отпусна около 8 млрд. евро на България за инфраструктурни проекти, но до този момент усвояемостта е под 1%.

"Монитор": Яхваме български джипове и коли
Върху някогашното общинско пасище в местността Корудере край ловешкото село Баховица за година и половина ще изникне единственият в България автомобилен завод. Първа копка на предприятието вчера направи премиерът Сергей Станишев.
Проектът ще направи не само Ловешкия регион, но и страната по-конкурентноспособна в толкова важен сектор на икономиката, какъвто е автомобилният, каза премиерът.
Той припомни още, че държавата подкрепя начинанието от самото начало, още повече след като тази година Българската агенция за инвестиции подписа сертификат за инвеститор клас А за българо-китайската инвестиция в автомобилното производство. Станишев подчерта, че във време на икономическа криза всяко открито предприятие и нови работни места са важни. Предприятието ще бъде построено върху площ от 429 526 квадратни метра. Първоначалната инвестиция на автомобилния завод край Ловеч е в размер на 80 млн. евро, а впоследствие градежът на автозавода ще стъпи на 300 млн. евро.
Акционери в дружеството са „Литекс комерс", Корпоративна търговска банка и „Греат Уол" (Great Wall) - най-голямата частна компания в китайската автомобилна индустрия. Строителството на завода ще е със собствени средства на акционерите и чрез банкови кредити.Очаква се в автомобилния завод да работят 1300 българи, а на по-късен етап през 2010 г. те да са около 3000 души. Кадрите за завода ще се подготвят по програми на ловешкия механотехникум и на Техническия университет в София, за да се осигурят квалифицирани български специалисти в областта на автомобилното машиностроене. Първоначално заводът ще произвежда две серии автомобили.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини