В онкологията взимали незаконно пари от пациенти

В Националната онкологична болница са взимали незаконно пари от пациенти, сключвани са неизгодни договори без търг.
Според прокуратурата има достатъчно данни за извършените престъпления и затова върви наказателно производство, съобщи БНТ. Магистратите са поискали от здравния министър да отстрани изпълнителната директорка на болницата Петранка Троянова, защото има възможност да попречи на следствието.
Имало е, все пак, обявен търг за ремонта на последния етаж. Той обаче е прекратен, а строителите са избрани еднолично от директорката. Законният договор за почистване е прекратен, еднолично е подписан друг, три пъти по неизгоден. Медицинският център, който лекува персонала на болницата, също не е минал през търг. Роднинската връзка е очевидна - шефът на центъра е съпруг на директорката на онкологията. От 10-те тома събрани документи най-възмутителен е друг факт.
"Във вътрешния правилник на болницата е въведен член, който задължава пациентите да правят избор на екип от лекуващ лекар, което е свързано със заплащането на определена такса", заяви прокурорът Пламен Панайотов.
Изборът на лекар е 700 лева. Освен това, болните са били принуждавани да плащат и за хормонални изследвания при рак на гърдата, иначе платени от касата. Решението за закриване на клиниката по химиотерапия също е преминал законните граници. И нито един от сигналите на Центъра за защита правата в здравеопазването не е останал без основание.
Прокурорът Пламен Панайотов е озадачен от проверките на здравното министерство по същите договори. Според него те били доброжелателни. Така че за сега магистратът се кани да обвини в безстопанственост и самото министерство. Там от петък стои без отговор и запитване на БНТ дали министърът ще отстрани директорката на онкологията докато трае следствието. Д-р Троянова отказа коментар.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини