Лихвите по жилищните заеми в Европа паднаха до 3.66%

Сериозен спад на лихвите в еврозоната през март отчете Европейската централна банка (ЕЦБ) в свой доклад, пише Сега.

Лихвите по новоотпуснатите жилищни заеми в еврозоната само за месец са паднали от 3.97% на 3.66%. Процентите по ипотеките с фиксирана ставка пък намаляват от 4.89% на 4.74%, посочват от ведомството, оглавявано от Жан-Клод Трише.
Макар че според експертите не могат да се правят преки сравнения на лихвите у нас и в 16-те страни, приели еврото, в България тези лихви са поне три пъти по-високи.

През март у нас също имаше известен спад на лихвите по заемите, като процентите по новите потребителски и жилищни заеми в левове паднаха средно с около 0.30%. Средната лихва по жилищните заеми в левове у нас обаче е 9.65%, а в евро - 9.08%, сочи статистиката на БНБ. Това е с 4-5% повече от европейските лихви.

Забележимо поевтиняване отбелязва и бизнес кредитирането в еврозоната, според доклада на ЕЦБ. Средната лихва по бизнес овърдрафта, който е основен източник на финансирането на компаниите, пада от 5.40% на 5.12%. Процентите по едногодишните корпоративни кредити на стойност до 1 млн. евро намаляват от 4.32% на 4.03%. Средните проценти по по-големите заеми са се понижили от 3.10% на 2.83%, отбелязват още от ЕЦБ.

У нас през март средните лихви по заемите за бизнеса в евро регистрираха незначително понижение - от 9.00% на 8.97%. Корпоративните кредити в левове дори поскъпнаха, при това чувствително - от 10.17% на 10.97%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини