ЦИК хлопва кепенци. 14 партии и коалиции с мерак за Страсбург

Днес в 19,00 часа изтича срокът, в който партии, коалиции и инициативни комитети могат да подадат заявления за регистрация за участие в изборите за европейски парламент.

Досега са подадени документите от 14 партии, коалиции или инициативни комитети, а са регистрирани 8 – ГЕРБ, ДПС, "Атака", СДС, НДСВ и "Коалиция за България", която е образувана от партиите БСП, "Движение за социален хуманизъм", "Български социалдемократи", "РОМА", Комунистическа партия на България, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и партия "Нова Зора".

Късно снощи излязоха решенията на ЦИКЕП за регистрацията на Синята коалиция, която е съставена от ПП "Демократи за силна България", ПП "Обединени земеделци", ПП "Българска социалдемократическа партия" и ПП "Радикалдемократическа партия в България".

Комисията регистрира и Съюза на патриотичните сили "Защита".

В ЦИКЕП се обработват документите на партиите "Ред, законност и справедливост", "Лидер", както и на инициативен комитет за издигане на Чавдар Иванов Николов.

Предстои ЦИКЕП да вземе решение по тяхната регистрация.

Тегленето на жребия за определяне на номерата на бюлетините на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИКЕП, ще бъде в сряда от 10,00 ч. в сградата на Народното събрание, а тегленето на жребия за представяне на партиите, коалициите и инициативните комитети в различните форми на предизборна кампания по БНТ и БНР ще се извърши на 15 май.

На същата дата изтича срокът за регистрация на листите, като до този момент няма нито една регистрирана.

До 23 май могат да се подават заявления за гласуване на друго място, различно от постоянния адрес на даден избирател.

Учениците и студентите могат да гласуват със заверените си за този семестър студентски книжки там, където учат.

На "Информационно обслужване" АД е възложена компютърната обработка на данните от гласуването на изборите за членове на Европейския парламент от България, както и издаването на Бюлетин на ЦИКЕП с резултатите от изборите.

Разрешения за социологически проучвания от типа Exit Poll в изборния ден до този момент са получили "Болкан Бритиш Соушъл сървейс" АД – ГАЛЪП Интернешънъл, "Алфа рисърч" и "Сова Харис".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини