Банките полека развързват кесиите

Първите признаци за излизане от кризата вече са налице. След няколко месеца на застой, през април банките полека развързаха кесиите. Новите клиенти по ипотечни заеми нарастват с 20%, сочи анализ на "Кредит Център", пише в днешния си брой Стандарт.

Лихвите по потребителските кредити през март леко паднаха. Борсата върви нагоре. През март приходите от продажби нараснаха с 5% спрямо февруари.

Промишленото производство нарасна със 7,7%, а строителството бележи ръст със 7,3% спрямо февруари. Но продажбите през март все още са с 12,1% по-малко от същия месец на миналата година. Промишленото производство пък е със 17,1%, а строителството с 4,3% по-малко от март 2008 г. Но тъй като промишлеността реагира по-бавно, излизането от кризата първо ще се усети по раздадените заеми и продажбите.

Ръстът на отпуснатите ипотечни кредити с 20% е значим на фона на случващото се от началото на годината, когато около 80% от новите клиенти търсеха само консултация с цел събиране на информация и покупка на имот с кредит в бъдеще, коментират експертите.

Завърналите се банкови клиенти са основно млади хора на възраст между 25 и 35 г., работят в международни или успешни български компании и са планирали добре покупката на жилища. Те искат да се възползват от изгодните предложения на пазара и от възможността да сключат "сделката на живота си".

Младите хора не се притесняват от по-високите лихви по кредитите, защото смятат, че договорената добра цена на имота компенсира по-високата цена на заемния капитал. В общия случай тези клиенти имат спестени между 40% и 50% от стойността на имота и взимат като кредит останалата част.

Въпреки раздвижването и намалелите цени на имотите, специалистите предупреждават, че в следващите месеци наред с успешните сделки ще има и рискове за хората, пристъпващи към покупка.

Много от купувачите ще сключат изключително изгодни сделки, но ще има и такива, които, рискувайки, могат да изгубят пари, подлъгани от всеобщото въодушевление от офертите с ниски цени. Раздвижването през април не е знак за траен оптимизъм и означава, че пазарът търси своите нови нива както като цени, така и като обеми. Това обаче не е еднозначен знак за достигнато дъно, смятат от "Кредит Център".

Средният размер на изтеглените кредити е спаднал до 35 236 евро, което се дължи преди всичко на по-ниските цени на имотите. Това са нивата, характерни за лятото на 2007 г.

Еврото продължава да се утвърждава като предпочитана валута за жилищните кредити. Атрактивни цени се появиха и при имотите в най-високия ценови сегмент, поради което през април има усвоени кредити за суми над 90 000 евро. Техният дял е относително малък, но те са доказателство, че се отпускат кредити и за по-големи суми и по-скъпи имоти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини