ГЕРБ вкара в прокуратурата черния PR! "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов" нарушава закона

Ръководството на ГЕРБ подаде жалба до ЦИКЕП, СЕМ и Прокуратурата по повод разпространението в медиите и интернет пространството на съобщения, обозначени като реклама, които включват изображението на Бойко Борисов и Иван Костов с
посланието "Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов", "Ако те спечелят, България губи", съобщи пресцентърът на партията.

Тези материали са обозначени като реклами, а интернет-банерът препраща към сайта, където са приложени материали, "доказващи" единното говорене на Бойко Борисов и Иван Костов, а като възложител е отбелязана партия "Нова Зора".

От ГЕРБ смятат, че от правна гледна точка разпространението на предизборни послания три седмици преди началото на кампанията е явно нарушение на изборния закон. Също така в рекламата се използва образа на Бойко Борисов без негово съгласие, с което се нарушава конституционното му право.

Твърденията в рекламата са неверни и манипулативни, се посочва в съобщението на пресцентъра и се допълва, че няма никаква обективна и логическа връзка между подкрепата за Бойко Борисов и участието на Иван Костов и "Синята коалиция".

В жалбата се посочва още, че посланията са манипулиращи, за да внушат страх и чувство за апокалиптичност в гражданите с което се цели публиката да възприеме конкретно лице като обществена и политическа заплаха, да създаде предубеждение, страх и омраза в големи групи от хора, като целият аранжимент на визията и посланията са насочени да злепоставят и очернят личността на
Бойко Борисов.

Според ГЕРБ по този начин се нарушава забраната на чл. 58 ал. 4 от закона за избор на народни представители чрез използване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Също така е нарушен чл. 76 ал.1 от Закона за радио и телевизия - за незачитане на човешкото достойнство.

Тази кампания очевидно е и финансирана със средства извън нормативно определените за финансиране на толкова мащабна предизборна кампания. Никога досега черния "PR" не е доминирал до такава степен възприятията на избирателя и не го е подбуждал да мрази и да отрича личността на определен политик, смятат от ГЕРБ.

ГЕРБ настоява съответните институции да предприемат всички предвидени от закона мерки за прекратяване на описаната по-горе "рекламна" кампания, включително установяване на поръчителите, договорите които са сключили със съответните оператори и средствата, с които са заплатени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини