Болният от грип А младеж се чувства добре

"Няма нищо страшно и хората във Велико Търново не трябва да се безпокоят", каза д-р Ангел Кунчев, национален емидeмиолог пред БНТ.

Лекарят каза това по повод информацията, че в България има първи случай на новия грип А на 21 годишния студент от Павликени Иван Димитров, който се върнал от САЩ през Амстердам на 27 май.

Болният младеж е оказал изключително съдействие на медицинския персонал и е подходил много интeлигентно към случай със заболяването си.

Д-р Кунчев каза, че в болницата във Велико Търново лекарите са подготвени и не е било необходимо заболелият Иван Димитров да бъде транспортиран до София. Той предположи, че до месец-два в България ще има най-много 4-5 случая.

"При добра терапия не е опасно", категоричен е експертът. Нямаматематическа граница за определяне как ще се развият нещата. По принцип, когато на 10 000 души има 180 заболели, се обявява епидемия.

По телефона се включи и директорът на болницата във Велико Търново д-р Даниел Илиев, който каза, че Иван Димитров се чувства добре и лекарят предполага, че до дни младежът ще бъде изписан.

Болницата има възможност, ако се наложи да приеме на лечение заболели от новия грип А.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини