Обезщетения при надписани сметки за ток

Абонатите на ток да получават обезщетения от енергото, ако им е надписало сметките. Такова изискване Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обмисля да въведе към електроразпределителните дружества от 1 юли. От тогава се променят и цените на електроенергията, като според последните разчети на регулатора ще ползваме по-евтин ток през деня за сметка на увеличение в нощна тарифа на енергията. Топлата вода и парното също поевтиняват и 1 юли, като в повечето градове цената ще падне с около 15 на сто.

При получаването на по-висока и невярна сметка за ток хората изпитват шок, който според проф. Шушулов трябва да бъде обезщетен. Идеята за това е на еврокомисар Меглена Кунева и ще бъде наложена на търговците с промяна в общите условия в договорите им с потребителите, закани се Шушулов. „Като сбъркате фактурата и аз имам пет киловатчаса изразходвани, а вие ми напишете 5000 и вместо да платя 5 лв. трябва да платя 500 лв., следователно трябва да ме обезщетите за това, че ми се е разтупало сърцето, вдигнало ми се е кръвното, мога да получа инфаркт", обясни Шушулов.

За пореден път Комисията, ръководена от Шушулов, промени мнението си за това колко трябва да струва токът от юли. Първоначалната им преценка беше за 5 на сто увеличение, а после за 5 процента понижение. Според последната дума на регулатора средната цена на тока, продаван от ЧЕЗ и ЕVN, пада с по-малко от процент, а за Е.ОН - с малко над процент и половина. Дружествата трябва да решат как в рамките на тази цена ще променят дневните и нощните си тарифи, след което Комисията ще трябва да ги одобри. „Не скача нищо. Малко може да се покачи нощната тарифа. Ако нощната се вдигне с малко, дневната с толкова ще падне. Трябва да се компенсира, за да остане средната стойност такава, каквато е определена от ДКЕВР", поясни шефът на регулатора.

Топлоенергията очаквано поевтинява от юли, като най-голям е спадът в Плевен - с 23 на сто. В София топлата вода ще е по-евтина с 19 процента спрямо цената от април и с около 13 на сто спрямо сега действащата цена. От Асоциацията на топлофикациите обаче не са съгласни с новите цени и ще ги обжалват пред Върховния административен съд. Окончателните промени в цените на тока и парното ще станат ясни на 25 юни.


Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини