Вдигат цената на нощния ток. СДС ментето аут от вота. Преглед на националния печат.

С вой на сирени за въздушно нападение отбелязаха Деня на Ботев в Пазарджик , информира вестник „Новинар". Точно в 12,00 часа в памет на загиналите за свободата на България зазвуча "Внимание! Внимание! Въздушно нападение!". Предупреждението шокира стотици пешеходци, които замръзнаха по местата си, а други в паниката си излязоха от автомобилите си и впериха взор в небесата. По-късно от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации се извиниха на гражданите на Пазарджик и съобщиха, че причината да завият сирените за въздушно нападение е човешка грешка.
Честването на Деня на Ботев, което традиционно се отбелязва на връх Околчица всяка година, започна с освирквания и обиди. Минути преди да стартира официалната проява, лидерът на „Атака" Волен Сидеров, качен на раменете на друг партиен активист, освиркваше свещениците и присъстващите на честването политически фигури. С мегафон Сидеров крещеше „предатели" и „турски мекерета" по адрес на представителите на различни политически формации като ГЕРБ, БСП, НДСВ. Сидеров дори обиди свещениците, като заяви, че са „атеисти и не служат на Господ". Това забави с близо 15 минути официалното отбелязване на празника.
Съдът отряза окончателно СДС-менте за вота, съобщава „Сега"
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли вчера жалбата на Пламен Юруков срещу регистрацията на "Синята коалиция" от ЦИК за парламентарните избори. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Основният мотив на съдиите е, че ЦИК е изпълнила предписанието на ВАС, с което комисията беше задължена да регистрира "Синята коалиция".
След заседанието на съда представляващият Юруков адвокат Илко Стоянов заяви, че всички актове, които не устройват бившият лидер на СДС, ще бъдат обжалвани. След приключването на всички съдебни производства по случая на територията на България Юруков щял да се обърне към европейските институции и съдилища, включително и към Съда за защита правата на човека в Страсбург. Според Стоянов в момента в българското правораздаване имало прецедентни решения и се случвал правен абсурд, тъй като ВАС влизал в компетенциите на съвсем друг граждански съд. Според него в бъдеще, ако се установи, че ВАС е действал неправилно, би могло да се атакуват по съдебен ред и самите избори.

Разбиха борса за гласове, пише „Стандарт"

ПЛОВДИВ. Родното ФБР удари лихвари, които завъртели борса на гласове за вота в неделя. ДАНС, полицията и прокуратурата нахлуха внезапно в ромските махали на Пловдив и Пазарджик вчера сутринта. Прибрани са 11 души, които дават малки суми пари при големи лихви. При сделката те прибирали личната карта на длъжника, уж като гаранция, че борчът ще бъде върнат навреме. След това обаче съставяли списъци с лични данни. Лихварите щели да се пазарят с партиите за тези данни, обясни шефът на ДАНС в Пловдив Ангел Стоев.
Ако гласуват с определена бюлетина, борчлиите щели да получат отстъпка от жестоките лихви върху сумата, която са взели. При друга схема, за която "Стандарт" писа вчера, емисарите на партии плащат борчове на ромите за ток и по заложни къщи, а срещу това получават техния глас.

„Дума": Без листи на чакащите скъпо лечение
С влизането в сила от 1 юни на новия позитивен лекарствен списък няма да има листи на чакащите по програмите за скъпоструващо лечение, съобщиха от пресцентъра на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Здравноосигурените лица, които вече се лекуват по програмите за множествена склероза, хронични вирусни хепатити и цирози, са включени в листите на чакащите пациенти, подали документи за периода от 2007 г. до края на юни 2008 г. Те следва да представят актуализираните си документи в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) за разглеждане и одобрение на протоколите до края на юни 2009 г. От НЗОК посочват, че в листите на чакащите пациенти са включени и подалите документи за периода от средата на 2008 г. до края на 2008 г., които следва да представят актуализираните си документи в РЗОК до края на юли 2009 г. Актуализираните документи са заявление - оригинал на протокола с отразени назначения по него, което съдържа данни дали е провеждана или не друга терапия до момента, експертно становище от специализираната комисия, назначила лечението, и декларация за съгласие. Документите ще бъдат разгледани по реда на подаването им в РЗОК, посочват от касата. Здравноосигурените лица, които вече се лекуват по тези програми, ще получат служебна заверка на протоколите си от комисията по скъпоструващо лечение, за да завършат пълния курс на лечение. За целта е необходимо да представят в РЗОК само оригинала на протокола, по който са отпуснати лекарствата им, не е задължителен пълният набор от документи, уточняват от НЗОК.
„24 Часа": Токът през деня по-евтин, нощният обаче поскъпва
От 1 юли токът за бита ще поевтинее леко, но нощните тарифи ще са по-високи, стана ясно вчера на заседание на регулатора, на което бяха обсъдени новите цени на електричеството и топлата вода.
От ДКЕВР са изчислили, че за битовите абонати в Западна и Югоизточна България токът трябва да поевтинее с 0,78 на сто, а в Североизточна с 1,67%. В рамките на това понижение енергодружествата сами ще решат каква да е стойността на тарифите. Т.е., ако вдигнат нощните, трябва да свалят дневните, за да се вместят в средното поевтиняване.
Цената на нощния ток трябва да бъде завишена малко, защото почти се ликвидира разликата с дневния при разходите за производство, каза шефът на регулатора Константин Шушулов. В 80% от страните в Европа нощна енергия нямало. Той опроверга информация от БСК, че за бизнеса няма да има скок. Стопанските абонати средно напрежение ще плащат с между 2,39 и 4% повече. Това обаче засяга фирмите с персонал до 50 души и 19,5 млн. лв. годишни приходи, обясни Шушулов. Големите са на свободния пазар, където токът бил по-евтин.
„Труд":
Бандата на Исуса вадила очи и рязала уши
Шестима от арестуваните бандити от групировката на Таки и Исуса изваждали очите и рязали ушите на наркодилъри, които продавали чужда дрога. Тези потресаващи факти разкри вчера прокурор, работещ по случая.
Според източници от наркосредите рязането на уши застигало онези, които се опитвали да ощетяват по-горното ниво в престъпната йерархия с продажбите. "Те или правят по-слаб микс от хероина и прибират парите от остатъка за себе си, или вкарват свои количества дрога и пак работят за себе си, без да се отчитат. Затова и хората на Таки и Исуса са ги наказвали така свирепо", обясниха пред "Труд" запознати с разследването.
В неделя след спецакция на МВР и прокуратурата бяха оковани десетина силоваци. Тарторът на престъпниците Христо Вартерян-Исуса и приближените му Любомир Костадинов и Александър Пацов обаче не били открити и са обявени за издирване

Източник: news-bg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини