10 000 се жалват от развалени стоки

Клиентът винаги е цар, гласи първото правило на търговеца. Така ли е обаче в България. Явно не, щом за една година в Комисията за защита на потребителите са постъпили 10 000 сигнали и жалби от недоволни клиенти. Повече от половината са за рекламации на стоки - GSM апарати, компютри, битови уреди, аудио-визуална техника, некачествени обувки и текстил. Много нашенци са имали ядове и с неизпълнени поръчки за мебели и дограми.

"Повечето клиенти не знаят правата си и затова търговците ги разиграват както си искат, позовавайки се уж на някакви закони", казват експертите от комисията.

Наскоро при тях дошъл столичанин, който 6 пъти носил на поправка чисто новия си мобилен телефон. Първия път апаратът не можел да се включи, после се появил софтуерен проблем, после телефонът блокирал, разказа Емилия Елчинова, шеф на "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите. Това ходене по мъките продължило няколко месеца.

"По закон още след първата рекламация собственикът е бил в правото си да поиска разваляне на договора и връщане на парите. Това обаче стана едва когато човекът дойде да се жалва при нас", коментира Елчинова.

Друг клиент, новодомец, поръчал в столичен магазин скъп кожен диван с механизъм и дистанционно. Както често се случва, поръчката не била изпълнена в срок. Човекът обаче бил запознат с договора и настоял да му бъде начислена неустойка за всеки просрочен ден.

Макар че не е за вярване, търговецът се съгласил да плаща. Но когато най-сетне диванът пристигнал, се разбрало, че на лежанката няма механизъм с дистанционно, а кожата е скъсана. Когато потърпевшият отишъл да предяви рекламацията, му отговорили, че ще му бъде възстановена само част от сумата за механизма. Така потребителят дойде при нас и след намесата на комисията диванът бе ремонтиран, а липсващият чарк - платен, разказа Елчинова.

От този случай обаче могат да се направят няколко важни извода.

- На първо място - договорите трябва да се четат внимателно. Ако видите, че нещо в тях не ви устройва, не подписвайте. Търговецът и клиентът трябва да са равнопоставени. Ако в контракта пише, че дължите неустойка, ако се забавите при получаване на поръчката, същото трябва да важи и за търговеца.

- Другото важно нещо е, че за всяка стока - хладилник, телевизор, компютър или телефон, законът предоставя 2 години гаранция. Тя няма нищо общо с търговската гаранция за продукта. Претенцията обаче трябва да бъде предявена не по-късно от 2 месеца след откриването на дефекта.

- И третото важно нещо е винаги да пазим документа си за покупо-продажба.

Без него рекламацията ни няма да бъде приета. Често хората грабват кутията с обувки и тръгват, без да изчакат касова бележка. Но ако се появи проблем, търговецът може да откаже да ги подмени и тогава никой не може да помогне.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини