Още трима души със съмнение за "свински" грип у нас

"Има съмнение за три нови случая на свински грип у нас", съобщи зам. министърът на здравеопазването д-р министър Валери Цеков. Резултатите от изследванията ще бъдат готови в рамките на два дни, тъй като някои от пробите все още пътуват към столицата.

В момента лицата се изследват и им се вземат допълнителни проби.

Колкото до пациента от Смолян, за който има съмнения за зараза с новия грипен вирус, стана ясно, че е момче, което се е завърнало от пътуване в САЩ.

Младежът е със симптоми на респираторно заболяване, хоспитализиран е, а пробите за изследване за т.нар. свински грип са изпратени за анализ в София. Пациентът сам е пожелал да се изследва за новия грипен вирус, забелязвайки обичайните симптоми за грип.

Състоянието на пациента с доказана диагноза за новия грип е добро. По думите на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев ситуацията е под контрол. Изследват се всички близки, които са били в контакт и се наблюдават.

Министър Желев е категоричен, че в министерство имат готовност да действа дори и по време на пандемия.

Стана ясно още, че броят на случаите в света расте вълнообразно, като само за периода между 1 и 2 юни са установени нови 1500 случая. Заболяването обаче протича леко без сериозни затруднения на лечението.

В момента най-много заразени има в Австралия, Аржентина и Чили.

Държавният главен инспектор Тенчо Тенев съобщи, че група наши сънародници се издирват, тъй като са пътували с немец, за когото е доказано, че е заразен с вируса.

До момента няма одобрена ваксина срещу този щам на вируса, но според думите на Тенев е възможно в рамките на този и следващия месец, да има вече готов продукт.

От министерството ще закупят допълнително и нови тестове за установяване на грипа. Експертите на Министерство на здравеопазването (МЗ) съветват гражданите на България да избягват пътувания в Южното полукълбо, особено в летния месец, защото се очаква там вируса, да се развива по-бързо.

Задължително е поддържането на личната хигиена, което също е предпазна мярка срещу заразата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини