НЕК продава на загуба ток за Швейцария. В София парите струват най-малко, в Стара Загора най –много. Преглед на националния печат

Има ли афера с износ на ток, разследва „Труд"
Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Националната електрическа компания (НЕК) по сигнал на НД "Екогласност".
Разследващите смятат, че в периода 2004-2007 г. НЕК е изнасяла ток чрез посредник, частната фирма EFT, регистрирана в Швейцария. 8,8 млрд. квтч електроенергия били продадени на фирмата за над 316 млн. евро. Прокуратурата твърди, че търгуваният ток бил на цени, по-ниски от тези за вътрешния пазар.
От НЕК заявиха, че сделките са били за излишната електроенергия и от тях няма загуба.
Досъдебно производство срещу Националната електрическа компания е образувала преди дни Софийската градска прокуратура. Сигналът е подаден от Петър Троянски, зам.-председател на НД "Екогласност".
Според разследващите имало безспорни данни, че износът на електроенергия от НЕК АД е бил извършван преимуществено от фирма EFT AG, която била регистрирана в Швейцария. Фирмата била избрана за посредник, независимо че НЕК притежавала лиценз за търговия с електроенергия и можела сама да реализира продаваната чрез посредник. В периода 2004-2007 г. НЕК АД продала на компанията 8 845 942 000 квтч на обща стойност 316 701 063 евро.
"НЕК е изтъргувала въпросното количество ток на цени, които са били по-ниски от тези за вътрешния пазар с оправданието, че разполага с голямо количество електроенергия, което нямало как да се складира", заяви вчера пред "Труд" прокурор Пламен Панайотов. Според него печалбата на частната компания била по 100 млн. лв. на месец.
"Сериозно съмнение буди и фактът, че НЕК АД е избрала да търгува с фирма, която е била създадена само месец преди сключването на договора, а не е предпочела утвърдена компания", подчерта обвинител Панайотов. В постановлението си обаче прокурорът е записал дословно: "Поради липсата на финансов ресурс на ниво предварителна проверка не е възможно да се изготви експертна справка за нанесена щета на НЕК АД в резултат на сключените договори."
Панайотов е указал разследването да се проведе от полицай към Дирекция на полицията. Даден му е първоначален срок до 26 юли 2009 г. да си свърши работата.

Мостът до Бяла още е убиец, предупреждава „24 часа"
2,5 г. след трагедията на моста край Бяла всичко си е както преди.
Пътят е тесен, стръмен и все така опасен както в деня на катастрофата - 7 декември 2006 г., видя "24 часа". А скалата, която трябваше да бъде взривена за изправяне на шосето, си стои непокътната.
За да се обезопаси пътят София-Русе в този участък, са нужни 8,2 млн. лева за кръгово кръстовище, съобщиха от пътната агенция.
Но в условията на криза и годишен бюджет за ремонт и поддръжка на шосетата едва 130 млн. лв., не е ясно кога съоръжението ще се довърши.
Обещанията за ремонта бяха дадени, след като 18 души загинаха в автобус, който падна от моста след катастрофа с камион. В момента движение по моста има, но само по старите две платна, въпреки че е разширен и има 4 ленти.
За да се обезопаси обаче участъкът от пътя София-Русе и да функционират четирите ленти на съоръжението, трябва да се изгради кръгово кръстовище от страната на дунавския град. Както и да се разшири отсечка от 2 км след кръговото в посока Русе.
За всичко това пътната агенция има готов технически проект. По Закона за обществените поръчки изпълнението му е записано като допълнителни дейности към договора за текущо и зимно поддържане на ангажираната за района фирма - консорциум "Пътно поддържане" - Бяла. Срокът на допълнителното строителство изтича след дни - на 9 юни. Но ще бъде удължен според новия договор за поддръжка, който ще се сключи след процедура по Закона за обществените поръчки, казаха от пътната агенция
Оттам потвърдиха, че освен липсата на средства проблем са и неприключилите отчуждителни процедури на засягани имоти.
За да бъде свършена работата докрай, мостът трябва се затвори, а трафикът да минава по обходния маршрут гара Бяла-Ценово-Обретеник.

Учениците келеши с метла на двора, пише „Монитор"
От септември побойниците и хулиганите в училище ще бъдат наказвани и да метат училищния двор.
Полагането на общественополезен труд е само едно от измененията на Правилника за приложение на Закона за народната просвета, които министърът на образованието и науката Даниел Вълчев ще внесе за разглеждане от кабинета следващата седмица. Наказателната мярка е част и от проектозакона за училищното образование и предучилищното възпитание, който просветният шеф не успя да прокара до края на мандата си.
Сред промените, които ще бъдат въведени с правилника, са правилата за дисциплината на учениците. Те включват мерките за отстраняване от час, ако ученикът пречи на работата на учителя, полагане на труд, полезен за училището в извънучебно време, писане на забележки, намаление на поведението, принудително местене в друго училище. Също от септември децата ще трябва да се явяват в прилично облекло на училище. Ако има въведена униформа в школото, тя трябва да се спазва, но ако няма, всяко училище ще изготвя свой правилник. В него подробно ще бъдат разписани нормите за прилично облекло, редът и дисциплината в школото. Забраната за носене на натрапчиви религиозни символи не влиза в новия проектодокумент, тъй като този казус щял да се реши от депутатите, когато разглеждат закона.
Друга промяна на правилника, която предлага МОН, е свързана с уреждане правата и задълженията на родителите. Те ще имат право периодично да получават информация за оценките на детето им, развитието му в училище, интеграцията му в класа. Учителите вече ще са длъжни да не отказват срещи на родители, които са поискали това. Майките и татковците ще имат също така правото да участват в дейности, които касаят правата на детето им. В същото време възрастните в семейството ще имат и задължения. Сред тях са да се запознаят още когато записват ученика с вътрешния правилник на школото и с учебния план, да не допускат явяване на детето в училище във вид, който не отговаря на "добрите нрави". С промените в правилника няма да бъдат въведени предвидените глоби за родители, които не спазват задълженията си, тъй като това може да бъде направено само със закон.
Промените в правилника уреждат също така правата и задълженията на учителите и на класния ръководител, както и въвеждането на основните положения за кариерно развитие на преподавателите. Класните ще имат същите задължения като разписаните в проектозакона на Вълчев, което значи, че от септември в края на всяка учебна година ще изготвят личностна характеристика на учениците от класа си, в която ще трябва да посочат с какво се справят, къде имат проблеми, как се разбират със съучениците си. Новият правилник ще въведе също така изискването да не се повтаря клас до завършване на начално образование.
"Искаше ми се новият закон да бъде приет, защото дава много по-голяма стабилност на положенията в него. Всеки правилник може за две седмици да бъде променен от което и да било правителство", обясни Вълчев.
Миниматурите показаха срив и в началното образование, обобщава „Сега"
Сривът в знанията на българчетата вече се проявява още в IV клас, установиха тазгодишните национални изпити по български език и литература, математика, "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Средният успех на учениците от всички изпити е 15.38 от 20 възможни точки, докато миналата година е бил 15.94.
76.90% от децата са покрили държавните изисквания за усвояване на учебното съдържание за началния етап. За сравнение през 2008 г. делът на децата е бил 79.70%.
Резултатите от тестовете бяха обявени вчера от министъра на образованието и експерти от МОН. Министърът на образованието Даниел Вълчев побърза да уточни, че всъщност положението се подобрява, защото въпросите стават по-сложни, а контролът бе предаден в ръцете на независими лица.
За всеки изпит са оценявани средно около 56 000 деца. За разлика от миналата година, когато децата отбелязаха сериозно повишение на оценките по някои предмети, сега има понижение по три предмета. Най-голям е спадът по български език и литература - от 16.07 точки през 2008 г. сега средният резултат е 14.94 т. Това преобръща тенденцията за подобрение по този предмет след най-ниския резултат от 14.40 точки през 2007 г. По математика средното постижение за страната е 14.65 при 15.53 за м.г. Тук оценките трайно падат и за трите години. Влошаване има и по "Човекът и обществото" - средният брой точки е 15.72 т., докато предходната година е бил 16.20 т. Единствено по "Човекът и природата" резултатите се подобряват спрямо м.г., но са по-ниски спрямо 2007 г. Сега учениците са получили средно 16.21 т., докато м.г. - 15.95. Най-висок обаче е бил резултатът преди 2 години - 17.33 т.
Въпреки статистиката за последните 3 години МОН отчита, че тези резултати са "съизмерими с тези в предходните години". Досега обаче се приемаше, че сривът на знанията започва в V клас, а при 15-годишните положението вече става драматично. Това становище на специалистите се доказва и от резултатите от международните изследвания, в които България участва. За разлика от по-големите четвъртокласниците досега се представяха много по-добре в международните изследвания и бяха на 10-о място от 45 държави в изследването PIRLS за 2006 г.
С най-високи постижения на т.нар. миниматури са учениците от София - 16.50 т. Въпреки това сред десетте училища с най-добри постижения няма учебно заведение от столицата. На първо място е частното училище "Класик" от Пловдив, но в него ще бъде направен повторен тест. С най-скромни постижения са децата от Видин - 13.76 т. Спрямо предходната година най-голям спад в средния брой точки има в областите Видин и Разград, а повишаване - в Ловеч и Варна.

Въвеждат правила за облеклото в училище, уточнява „Дума"
Задължението облеклото на учениците и учителите да съответства на добрите нрави ще бъде въведено в българското училище, макар че парламентът не успя да обсъди новия просветен закон, в който това бе предвидено. Това ще стане с изменения в Правилника за приложение на сегашния Закон за народната просвета (ППЗНП), съобщи вчера министър Даниел Вълчев.
Забраната да се носят в училище натрапчиви религиозни символи засега не е включена в промените, които МС ще гледа вероятно идния четвъртък. Този проблем е сериозен и трябва да се реши в НС, а не кабинетът да бъде обвиняван, че "пробутва" решението едва ли не тайно, обясни министърът. Ако в дадено училище са въведени униформи, въпросът с облеклото е решен, ако ли не - всяко школо само трябва да запише в правилника си кое е разрешено и кое не е, поясни Вълчев. С новите текстове в ППЗНП се въвеждат и мерките за затягане на дисциплината в училище, включително санкции при лошо поведение - дейност в полза на училището, гонене от час и намаляване на поведението. От новата учебна година оценката за поведение се възстановява, като в края на всяка година на ученика ще се пише характеристика. Училището вече ще е длъжно да дава информация за детето при всяко поискване от родителя, а майките и таковците пък ще са длъжни да се явят, ако бъдат привикани в училище. Родителите ще се запознават срещу подпис с правилника на училището при записването на детето.
От новата учебна година изоставащи ученици в началниите класове до IV клас вече няма да повтарят годината, а с тях ще се работи допълнително. Ако пък след подготвителната година преди I клас детето не е готово да тръгне на училище, то ще бъде записано като първолак, но с него също ще се занимава учител допълнително и безплатно. В правилника към закона се включват още петте длъжности в кариерното развитие на учителите - младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител методист. Заплащането ще се повишава според длъжността. Според Даниел Вълчев идеята на ГЕРБ децата да тръгват на училище на 6 г. не е нова, миналата година тя бе широко дискутирана по предложение на зам.-министър Кирчо Атанасов. Най-доброто и демократично решение е сегашното - родителите сами да преценяват дали детето им да става първолак от 6 или от 7 години, смята Вълчев.
Около 80 на сто от завършващите IV клас достигат държавните изисквания за усвояване на учебното съдържание, показват резултатите от външното оценяване в края на годината. В последните 3 години, откакто се правят изпити след IV клас, има неголям спад в резултатите по български и математика, отчитат в МОН. Най-силен спад в знанията на учениците показват Видин и Разград, но пък в Ловеч и Варна има подобряване на резултатите спрямо предишните години. Най-трудни за децата се оказват въпроси в тестовете, за които се иска съобразителност и прилагане на знанията. Най-висок бал са показали децата от частно училище в Пловдив

Стотачка в София = 90 лева в Пловдив, пресмята „Стандарт"
Стоките, които в София ще напазарувате за 100 лева, в Пловдив ще ви излязат само 88,60 лв. Левчето е по-ценно с над 10% под тепетата и в Русе, показва проучване на "Индъстри Уоч". Най-високи са цените в столицата, а най-ниски - в Шумен и Търговище. Това, което на жълтите павета се купува за левче, в Бургас ще струва 96 ст., във Варна - 95, в Стара Загора - 93, а в Русе - само 89. За покупка на жилище се работи най-много в София и Варна. За дом в Стара Загора трябва да се трудите с една трета по-кратко.
Заплатите също са най-високи в София и Варна. В Русе средна ръка служител взема с 14% по-малко от столицата. Става въпрос за хората без специални умения, които владеят английски и са на възраст между 25 и 45 г. При неквалифицираните работници почти няма разлика в заплащането.

Българите се чувстват обречени на корупция, констатира „Дневник"
Българите са все по-убедени, че корупцията в страната е непобедима. Това е един от изводите в изследването "Световен корупционен барометър" на организацията "Трансперънси интернешънъл". Анкетата е проучила личния опит на гражданите в 69 държави в периода октомври 2008 г. - февруари 2009 г. Съдебната система е най-засегната от корупцията, правителствените мерки за противодействие са неефективни, подкупите от бизнеса не могат да бъдат спрени, а гражданите се страхуват да се оплачат, обобщава анализът на нагласите сред хората в България.
Като илюстрация италианската фирма "Кантиери модерни" в сряда даде гласност на злополучното си участие в търг за ВиК мрежа на гр. Дулово, финансиран от оперативната програма на ЕС "Околна среда", спечелен от фирма, в която търговски директор е братът на кмета на Дулово Митхат Табаков. Италианците са сезирали българската КЗК, Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и местни италиански бизнес сдружения.
Източник: news-bg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини