И дете от Разложко със свински грип. Преглед на националния печат

Станишев: Кабинетът не се снишава, пише "Сега"

По никакъв начин това не е предизборен ход, това е антикризисна идея. Така премиерът Сергей Станишев коментира, цитиран от БиТиВи, решението на министерски съвет да намали заплатите на министрите. Няколко пъти той подчерта, че тази мярка е част от поредицата антикризисни стъпки на кабинета в условията на финансова криза.
Станишев уточни, че намаляването с 15% на възнагражденията ще обхване заплатите на министрите, заместник-министрите, областните управители, заместник-областните управители и на всички политически назначения в изпълнителната власт.
По думите като част от тази антикризисна мярка ще бъдат намалени и средствата за командировки и както сам ги описа всички „възможни играчки" за администрацията, които не са крайно необходими.

„Новинар": МБМД очаква 2,5 милиона да гласуват

БСП няма да изпревари на евровота ГЕРБ. Това е прогнозата на социологическата агенция МБМД. По думите на Мирослава Радева на изборите тази неделя партията на Бойко Борисов ще спечели 5 или 6 мандата за ЕП, докато БСП ще имат четирима представители в институцията.
Социоложката категорично се противопостави на колегите си Кольо Колев, Юли Павлов и Юрий Асланов, които заявиха вчера, че преднината на генералската партия на вота лесно може да бъде стопена от социалистите в деня на изборите. Според агенцията ДСП ще спечели 2 или 3 места в парламента.

„24 Часа": Внимание! Секции на нов адрес

"Доста секции са променили адресите си. Затова нашият съвет е гражданите да проверят къде трябва да пуснат бюлетина в неделя, преди да се отправят към местата, на които са свикнали да го правят."
Това предупреди вчера говорителят на ЦИК Александър Александров. По думите му става въпрос за доста секции, но точният им брой не се знае, защото организирането на места за гласуване било задължение на кметовете.
Самият той бил потърпевш в столичния район "Триадица". Затова Александров посъветва гражданите да проверят къде са разпределени да пуснат бюлетина. Това може да стане в интернет на адрес www.grao.bg или на номер 1410 за трите мобилни оператора чрез изпращане на SMS, в който се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Цената e 25 стотинки без ДДС. Безплатни справки могат да се правят и на 0800 1 4726 от стационарни телефони, но трябва апаратите да са с бутони.

„Дума": 15 000 полицаи охраняват евровота

Около 15 000 полицаи ще охраняват общо 11 659 избирателни секции на вота тази неделя. Специално звено пък ще следи за купуването на гласове. Това обяви вчера на брифинг комисар Милчо Енев, началник на "Охранителна полиция". С грижата за реда в деня на изборите е ангажиран почти целият състав на МВР, подчерта той. Отделно със сигналите за търговия с гласове ще се занимават от ДАНС, прокуратурата и криминална полиция.
Както на всички избори досега, така и на тези за европейски депутати, в избирателните секции няма да бъдат допускани въоръжени, освен ако те не са служители на реда и не са повикани специално от членовете на избирателната комисия, предупреди Енев. Ще се следи и за продажба на алкохол, която е забранена в изборния ден, както и за недопускане на хора в нетрезво състояние в изборните секции.

„Дума": Може да получим помощ от ЕС за съкратените от "Кремиковци"

Когато уволнените от "Кремиковци" работници надвишат 1000, България ще може да разчита на подкрепа за активни мерки на пазара на труда от страна на Европейския глобализационен фонд. Това съобщи вчера заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров, цитиран от БНР. Той уточни, че за дейности по преквалификация и обучение специално на останалите без работа служители на металургичния комбинат от европейския фонд могат да бъдат отпуснати около 7 млн. лева.
Социалното министерство, съвместно със социалните партньори, подготвя проект за усвояване на средства от фонда, който е създаден за подпомагане на крупни икономически структури, които пристъпват към масови уволнения. Едно от изискванията за получаване на средства е освободените служители да са минимум 1000, посочи Димитров.

„Стандарт": Най-високият връх в Рила е Еверест

Седемте рилски езера се казват Окото, Бъбрека, Сърцето, Мозъка, Ухото, Носът и Устата. Такова прозрение за родната география е направил дванадесетокласник на матурите, стана ясно при обявяването на резултатите от зрелостните изпити. Именно на препитването по география са и най-слабите резултати - всеки пети е скъсан, съобщи образователният министър Даниел Вълчев. Там ученическата мисъл е родила и най-големите бисери като: "Най-високият връх в Рила е Еверест" и "Животните в Рила са защитени от Червения кръст". Планината се разделя на три от Родопите и в нея се влива река Искър, написали са още абитуриентите в изпитните си работи.
Почти 11% от завършващите пък са показали невероятна неграмотност, пишейки, че нос Калиакра и Мадарският конник са в Родопите.
В матурите има и изказвания, които са изцяло в стила на изборите, пошегува се министър Вълчев. Сред "политическите" излияния попадат "Животинският свят е предимно от говеда" и "Трябва да се вземат драстични мерки за премахването на проблемите, защото малко по-малко Рила изчезва".
„Новинар": И дете от Разложко със свински грип

Втори случай на заразен българин с грип от типа А(H1N1), регистрира здравното министерство вчера. Пациентът е 7-годишната Магдалена от разложкото село Баня. Болестта протича много леко и няма нужда детето или някой от близките му да бъде настанен в болница, обясниха от здравното министерство. Детето е почти без температура, единствено със симптоми на хрема, каза здравният инспектор Тенчо Тенев.
Засега момиченцето е оставено на домашно лечение и по лекарско предписание приема тамифлу. Магдалена живее постоянно в Детройт, откъдето е пристигнала на гости на 29 май. На следващия ден обаче детето се е почувствало зле и близките му са го завели на лекар, който потвърдил диагнозата.

„Труд": Насред Русе - грабеж и стрелба!

Дързък опит за въоръжен грабеж в златарско ателие предизвика полицейска гонка и стрелба в центъра на Русе вчера. Крадецът беше ранен.
По същото време вицепремиерът Миглена Плугчиева и посланиците на Германия и Франция Михаел Гайер и Етиен дьо Понсeн си правеха снимка за спомен с кмета Божидар Йотов. Те бяха само на 500 м от мястото на екшъна. За щастие гостите не разбраха за случая.
Кървавият инцидент се разигра посред бял ден вчера на ул. "Фердинанд" 3 срещу градските хали. В този момент кортежът с вицепремиера и посланиците потегли към Гюргево през Дунав мост. "Нищо не разбрахме. Бяхме далеч от мястото", казаха участници в делегацията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини