Отново Миков и следенето в интернет

Дни преди края на управленския мандат вътрешният министър Михаил Миков за пореден път се опитва да прокара безконтролното следене в Интернет, съобщи Mediapool.

Председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ) съобщи, че Миков е изпратил отново предложение за промени в Закона за електронните съобщения, но вече с гриф "Секретно".

Втори мандат в парламента не бях виждал засекретен законопроект. Но може би аз не съм достатъчно опитен и не знам такава парламентарна практика, коментира Спасов в блога си.

Миков е адресирал писмото си до президента, премиера и председателя на НС, който го е препратил към Спасов, за да запознае с него членовете на вътрешната комисия.

Министърът подробно се мотивира как изискването за съдебно разрешение при ползването на телефонни разпечатки и Интернет трафик спъва работата на МВР и затова разкриваемостта на престъпленията куца.

Спасов каза пред Mediapool, че засекретяването на мотивите е абсолютно необяснимо, още повече, че този въпрос налага публичен дебат.

Народните представители имат още четири работни дни – от вторник до петък следващата седмица.

Минчо Спасов отбеляза, че този път предложението на МВР се ползва и с подкрепата на "Ред, законност и справедливост".

В официално прессъобщение на МВР от 23 април е посочено, че лидерът на партията Яне Янев е дал принципна подкрепа за промените в НК и Закона за електронните съобщения, които предлага МВР срещу отвличанията.

От РЗС съобщиха обаче, партията няма да подкрепи нищо, предложено от тройната коалиция, допълвайки, че законът е внесен от правителството по предложение на вътрешния министър. РЗС твърди, че изказването на Спасов е продиктувано от това, че вече три пъти са искали оставката му.

Последният опит на МВР да прокара промените в Закона за електронните съобщения, които предвиждат постоянен достъп на службите до трафичните данни, а мобилните и Интернет-операторите да бъдат задължени да им предоставят неограничен достъп до сървърите си, бе отрязан в началото на април.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини